Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

4 Mayıs 2024 Cumartesi
02:35
HAVA
DURUMU

 

YAZARLAR
  
SELECT m.ADI, m.SAYFAADI, m.ID FROM  tHABERMENU AS hm INNER JOIN tMENU AS m ON hm.MENUID = m.ID WHERE  (hm.HABERID = 3744) AND (m.USTID = 50)
Ayhan Fırıldak
“Yönetmelik manyağı olduk”
Bu sözler, bir hastanede yönetim görevi üstlenmiş hekim arkadaşımıza ait. Nedenini de şöyle açıklıyor…
10.9.2011 20:08:27

Doktor arkadaşımız diyor ki:
Dışarıdan bakınca hastane koridorlarında koşuşan doktorlar hep bir yerlere yetişme telaşı içindeymiş gibi gelir insana. Doğrudur, zamana karşı bir yarış içindeyiz. Hasta bekliyor. Kafamız dolu. Ancak, bu koşuşmanın ve kafa doluluğunun yarısı hastalarsa yarısı da mevzuat. Benim idari görevim yeni sayılır. Eskiden de böyle miydi bilemiyorum. Böyle olduğunu sanmıyorum; ancak, eğer eskiden de bu mevzuat karmaşası var idiyse, o dönemlerdeki yönetici arkadaşlarımdan özür diliyorum, olur olmaz zamanda başlarını ağrıttığım için.
- ?
Yani dünkü yönetmeliğe göre bir işlem yapmaktan korkar olduk. Bir sevk, bir alım, bir görevlendirme ne bileyim idari bir uygulamaya imza atarken… “Dur!” diyor kafamın içindeki mevzuat zebanisi (!), “ya gece yeni bir yönetmelik yayımlandıysa!?”
Yönetmelik olmaz da tebliğ olur, genelge olur, makamdan gelen “uyulması şart” tavsiye olur. Bir şey olur yani…
Mevzuat yayımları da nasıldır bilirsiniz…
- ?
Söz gelimi yürürlükteki bir yönetmelikte değişiklik yapıldıysa o değişiklik şöyle yayımlanabilir: “… şu sayılı kanunun falan maddesine göre çıkarılmış olan şu tarihli genelgenin filan maddesinin üçüncü satırındaki ‘yerine’ kelimesinden sonra ‘veya’ sözcüğü eklenmiştir. Bu değişiklik, 1936 sayılı kanunun, 1973 yılında değiştirilmiş 10. Maddesine dayanılarak çıkarılan uygulama yönetmeliğinin 'isteğe bağlı nakiller' başlıklı bölümündeki 9’uncu maddenin e bendi ile birlikte değerlendirilir.”
- Yani?!
Vallahi yanisi bu işte… Şu sayılı kanunu da falan tarihli genelgeyi de adı geçen tüm mevzuattaki belirtilen maddeleri de gözden geçirip “acaba devlet baba ne dedi” diye bakacaksın… “Veya” kelimesinin neyi nasıl değiştirdiğini değerlendirip ona göre işlem yapacaksın. Değiştirilmek istenen ne ise, “veya” kelimesi nasıl bir uygulamayı gerektiriyorsa onu bir bütün olarak yazmak çok mu zor, yoksa kimse bir şey anlamasın diye mi bu yol seçiliyor anlamış değilim.
Bu kafayla poliklinik yapacaksın… Bu kafayla hem hastayı hoş tutacaksın hem idari görevini yürüteceksin. Mevzuat manyağı olduk.
Mevzuatı eksiksiz bilen bir meslektaşım çıksın, diplomamı yırtarım.

Bu haber 2305 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem