Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

20 Nisan 2024 Cumartesi
12:20
HAVA
DURUMU

 

  
Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı
Her yıl 200 bin kişinin ölümüne yol açan kalp krizi belirtilerinde 112'yi arama süresi uzadı. Bu da ölümleri artıyor.
30.9.2021

İstanbul-Türkiye’de 3 milyon insanın kalp damar hastalığı sorunu olduğu, ölümlerin % 40’tan fazlasının kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığı açıklandı. Türk Kardiyoloji Derneği verilerine göre 200 bin kişi her yıl kalp krizi geçirip ölüyor.

Bu nedenle yüksek tansiyonu, ailesinde erken yaşta kalp hastalığından ölüm, şeker hastalığı, sigara kullanımı, yüksek kolesterolü ve kan yağ yüksekliği olanların göğüs ağrısı konusunda daha duyarlı olup hemen anjiyo yapılabilecek bir hastaneye başvurmaları gerekiyor.

Türk Kardiyoloji Derneği 29 Eylül Dünya Kalp Günü nedeniyle düzenlediği toplantıda salgın döneminde kalp hastalarının davranışları konusunda da bilgi verdi. Buna göre Covid 19 salgını öncesi hastalar kalple ilgili şikayetlerde 53 dakika içinde 112’yi ararken bu süre salgın döneminde 90 dakikaya ulaştı. Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu üyeleri,  kalp kasının krizden sonra 20 dakika sonra ölmeye başladığını hatırlatarak, kalp krizi geçiren hastaların  yaklaşık üçte birinin hastaneye hiç gelmediğine işaret etti, ambulansın mutlaka eve çağrılmasını ve zaman kaybedilmemesini önerdi.

Aşı konusunda kalp hastalarını bilgilendiren Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Vedat Aytekin mutlaka aşı olunması gerektiğini vurguladı. Covid-19 pozitiflerde kalp kası hasarının binde 1’in altında olduğuna dikkat çeken Prof. Dr Aytekin, “Covid 19 geçiren ve hastaneye yatanlarda bu oran yüzde 7-28 sıklıkta. Viral enfeksiyonun kalp üzerine etkisi kalp kasını direkt hasarlayarak olabileceği gibi, pıhtılaşmanın artması, sistemi enflamasyon nedeni ile oluşabilen miyokard yangısı, kardiyomiyopati olabiliyor” dedi.

Türk Kardiyoloji Derneği tarafından ülke genelinde yapılan TURKMI-II çalışmasının sonuçlarına göre, salgın süresince hastaneye başvuran kalp hastalarının, pandemi önceki dönemde yapılan çalışmaya kıyasla yüzde 47,1 oranında azaldı.
Bu çalışma, pandemi döneminde kalp krizi geçiren hastaların neredeyse yarısının hastaneye başvurmadığını gösteriyor. Prof. Dr. Aytekin, “Covid-19 nedeniyle kalp sorunlarınızı ertelemeyin. Aşı yaptırmayı geciktirmeyin. Maske, mesafe, hijyen kurallarını ihmal etmeyin. Covid-19 geçirenler, özellikle hastaneye yatması gerekenler kalp kontrollerini yaptırsınlar” diye konuştu.
Kalp kası 20 dakikada ölmeye başlıyor
Türk Kardiyoloji Derneği Gelecek Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Değertekin, Türklerin Avrupalılardan 10 yıl daha erken kalp krizi geçirdiğini belirtti. Türkiye’de kalp krizlerinin yüzde 20’si 50 yaş öncesi meydana geliyor. Avrupa’da ise bu oran yüzde 10. Avrupa’da ortalama kalp krizi yaşı 60-65, Türkiye’de ise 50-55 yaş arasında. Prof. Dr. Değertekin, sözlerini şöyle sürdürdü.
“Kalbi besleyen damarlarda plak yırtılması sonrası pıhtı ile damarın tıkanması kalp krizine neden oluyor. Kalp kası 20 dakika içerisinde ölmeye başlıyor, 12 saat içinde tamamen ölüyor. Kas ölümü özellikle ilk 1-2 saatte çok hızlı ve yüksek miktarda oluyor. Bu nedenle kalp krizi belirtileri başlayan hastanın süratle 112’yi arayarak ambulansla en yakın koroner anjiyo yapabilecek merkeze nakledilip, damarının bir an önce açılması gerekiyor.”
Kriz geçiren üç kişiden biri hastaneye gitmiyor
Kriz geçirenlerin yaklaşık üçte birinin hastaneye hiç gitmediğini belirten Prof. Dr. Değertekin, şöyle konuştu: “TURKMI-I ve II çalışmalarında Türkiye’de hasta şikayetlerinin başladığı andan itibaren 112 Acil’in aranmasına kadar geçen sürenin, pandemi öncesinde ortalama 53 dakika iken pandemi döneminde 90 dakikaya kadar çıktığı görüldü. Hastaların Covid-19 bulaşması korkusu ile 112’yi aramadıklarını ya da aramakta geç kaldıklarını görüyoruz. Oysa ambulansın ulaşması, hastanın hastaneye nakli ve hastanede hastanın kateter laboratuvarına alınıp damarının açılması için geçen süreler uzadıkça hasar artıyor. Ambulansın zamanında çağırılmaması nedeniyle zaman kaybediliyor. Bu nedenle hastaneye ulaşamadan evlerinde kaybettiğimiz hastalarımız da oluyor.”

Türk Kardiyoloji Derneği Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Mehmet Ertürk ise  hareketsiz (sedenter) yaşam, düzensiz uyku, sigara kullanımı, obezite, aşırı alkol alımı ve sağlıksız beslenmenin kalp hastalıklarına zemin hazırladığını söyledi.

Türk Kardiyoloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ertuğrul Okuyan kalp sağlığını korumak için alınacak önlemlerle ilgili bilgi verdi: 

“Her çeşit tütün kullanımı (sigara, nargile, puro, elektronik sigara) zararlı. Sigaranın azı, çoğu olmaz. Hepsi zararlıdır. Yanımızda içilmesine bile izin vermemek gerekir, bu durum pasif içicilik anlamına gelir. Sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, sigaradan ve fazla kilodan uzak durmak, tansiyon, kolesterol ve şekerimizi sık kontrol etmek ve doktor kontrolünü aksatmamak kalp damar hastalığına karşı çok ciddi ölçüde koruyacaktır.”Toplumumuzun yaklaşık üçte birinde tansiyon yüksekliği var. Her bireyin tansiyon değerinden haberdar olması ve gereğinde doktora gitmekte gecikmemesi gerekir."

Bu haber 1368 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • Pfizer Türkiye’nin Hukuk Direktörü - 13.7.2023 22:41:39
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Çocuklarda ateş ve halsizliğe dikkat - 7.12.2020 11:44:11
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem