Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz... |
Kanserde tedavi başarısı artıyor
Türk Radyasyon Onkolojisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Serdar Özkök; kanserin dünyada en fazla ölüme yol açan ikinci hastalık olduğuna dikkat çekerek, dikkatli bir tedavi ile başarının yüzde 70’e ulaştığını söyledi.
Dünyada her yıl 14 milyon insanın kansere yakalanmakta olduğunu ve 8 milyon kişinin kanser nedeniyle kaybedildiğini belirten Prof. Dr. Özkök “Kanser önlenilebilir, erken tanınabilir veya tedavi edilebilir bir hastalıktır. Kansere neden olan sigara, gıda katkı maddeleri, yanlış beslenme, hareketsiz yaşam, hava kirliliği, radyasyon, çeşitli toksinler ve genetik etkenler bilinip önlem alınabilir. Erken tanınabilir çünkü; meme kanseri, rahim ağzı kanseri, prostat kanseri ve kolon kanseri en yaygın görülen kanser türleri olup bu dört kanser türü için var olan tarama yöntemleri konusunda toplum bilinçlendirilip erken tanı sonrası kanser nedeniyle ölüm azaltılabilir” diye konuştu.
*
En fazla ölüm dolaşım sistemi hastalıklarından
Dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümlerin oranının en yüksek olduğu ilk beş il sırasıyla Denizli, Kırklareli, Yozgat, Samsun ve Artvin olarak belirlendi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2014 yılına ilişkin ölüm nedeni istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye'de geçen yıl 375 bin 291 ölüm vakası gerçekleşti. En fazla ölüme sebep olan hastalıklar, yüzde 40,4 ile dolaşım sistemi, yüzde 20,7 ile iyi huylu ve kötü huylu tümörler, yüzde 10,7 ile solunum sistemi hastalıkları oldu. Bunları sırasıyla yüzde 5,1 ile endokrin, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar, yüzde 4,3 ile dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler ile yüzde 4,4 ile sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları, yüzde 14,4 ile de diğer hastalıklar (enfeksiyon ve parazit hastalıkları, mental ve davranışsal bozukluklar, kas-iskelet sistemi ve bağ dokusu hastalıkları gibi) izledi. Dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklı ölümlerin en çok kadınlarda, iyi huylu ve kötü huylu tümörlerden kaynaklı ölümlerin ise erkeklerde görüldüğü tespit edildi. Dolaşım sistemi kaynaklı ölümlerin yüzde 39,6'sını iskemik kalp hastalığı oluşturdu. Bunların yüzde 24,7'si serebro-vasküler hastalık, yüzde 18,8'i diğer kalp hastalığı ve yüzde 11,6'sı hipertansif hastalıklardan kaynaklandı. Dolaşım sistemi hastalıklarına en fazla görüldüğü yaş grubu 75-84 olurken, iyi huylu ve kötü huylu tümörler ise en fazla 65-74 yaş grubunda görüldü.
*
Riskli bebeklere özel kitap
Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı (TSÇV), “Riskli Bebek İzlemi” kitabını bilim dünyasına kazandırdı. Kitap, alanında uzman 25 akademisyenin çalışmalarıyla tamamlanarak yayınlandı. Riskli Bebek İzlemi kitabının editörlüğünü üstlenen TSÇV Akademik Kurul Üyesi Prof. Dr. İpek Akman “Prematüre, büyüme geriliği, solunum yetmezliği, enfeksiyon veya metabolik nedenlerle ‘riskli bebek’ olarak tanımladığımız bebeklerin doğumdan sonraki büyüme, beslenme, aşılanma ve nörolojik gelişimlerinin izlenmesi önem taşıyor. Riskli Bebek İzlemi kitabıyla riskli bebek takibinde tıp dünyasına faydalı bir kaynak oluşturmayı amaçladık” diye konuştu. Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı Genel Direktörü Nigar Evgin ise ”Türkiye’de her yıl doğan bebeklerin yaklaşık yüzde 10’u ‘riskli bebek’ kategorisine giriyor. Bu kitabın bilim dünyasına ışık tutmasını diliyorum” dedi.
Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem