Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz... |
Yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan ve görme yetisini yok eden katarakt, sadece cerrahi yolla tedavi edilebiliyor. Modern teknolojinin sunduğu olanaklar katarakt sorununun çözümünü destekliyor.
Kısa süreli ve kolay diye nitelenen bir operasyon olmakla birlikte, hatalı bir uygulama veya tedavi sürecindeki dikkatsizlik organ kaybına neden olabiliyor. Körlük tehlikesi içermesi bu “kolay” operasyonun “en zor” yanını oluşturuyor.
KATARAKT CERRAHİSİ
Dünyagöz Altunizade’den Doç. Dr. Yaprak Banu Ünver, katarakt operasyonunu anlattı.
“Katarakt ameliyatı düşünüldüğü gibi basit, önemsiz bir operasyon değildir. Hekimin tüm dikkatini vermesi gereken ve deneyimin önemli olduğu bir cerrahidir. Katarakt ameliyatına bağlı en istenmeyen durum gözde enfeksiyon gelişmesidir. Zamanında fark edilmeyen enfeksiyon, şiddetine ve tedavi aşamasına bağlı olarak hastanın gözünü kaybetmesine bile neden olabilir. Bu nedenle katarakt ameliyatları asla hafife alınmamalı, tam teşekküllü hastanelerde ve katarakt cerrahisinde uzmanlaşmış hekimler tarafından gerçekleştirilmedir.”
İLAÇLA TEDAVİSİ YOK
“Yaşlılık hastalığı olarak bilinen ve halk arasında ‘göze perde inmesi’ diye adlandırılan katarakt, göz sağlığını ve yaşam kalitesini yakından etkiliyor. Pek çok hastalığın aksine katarakt ilaçla medikal tedavisi mümkün olmayan bir sağlık sorunudur. Katarakt tek tedavi yolu cerrahi olan bir hastalıktır. Gelişen teknoloji ve uzmanlaşma ile katarakt, gün içinde gerçekleştirilebilen operasyonla kolaylıkla tedavi edilebilmektedir. Ancak kolaylıkla tedavi edilebilmesi katarakt ameliyatının basit ve önemsiz gibi algılanmasına neden olmamalıdır. Çünkü katarakt ameliyatı önem bakımından kalp ve beyin ameliyatlarından farksızdır.”
HASTALAR NELERE DİKKAT ETMELİ?
“Katarakt ameliyatında en önemli husus hekimin tecrübesidir. Hastalar ameliyatı olacakları hekimin ve kurumun bu konudaki deneyimini, başarısını ve hijyenik şartlarını çok iyi bir şekilde değerlendirmelidir. Bir diğer önemli kriter ise katarakt ameliyatında kullanılacak olan malzemelerin kaliteleri, sterilizasyonları ve özellikleridir.”
AMELİYAT ÖNCESİ MUAYENE BAŞARIYI ETKİLİYOR
“Katarakt, basit bir göz muayenesi ile teşhisi yapılabilen bir hastalıktır. Ancak katarakta eşlik eden başka göz hastalıkları var mı, yok mu diye hastanın detaylı göz muayenesi muhakkak yapılmalıdır. Bu muayenede; korneanın saydamlığı, kataraktın yapısı, merceğin pozisyonu, göz bebeğinin genişliği, retinanın durumu ameliyat planından önce detaylıca incelenerek hastanın tedavisi operasyon açısından değerlendirilir. Bulgular sonucunda ameliyat kararı alınırsa, yapılacak yöntem ve göz içine yerleştirilecek mercek hakkında alternatifler hastaya detaylı bir şekilde anlatılmalıdır.”
Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem