Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

19 Mart 2024 Salı
05:28
HAVA
DURUMU

 

  
Multipl Skleroz (MS) sempozyumu
Sinsi bir hastalık olarak tanımlanan MS, yaşamsal fonksiyonları etkiliyor. Hasta, hasta yakını ve hekimleri buluşturan sepozyumda MS tedavisindeki gelişmeler ele alındı.
27.6.2019

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve  Araştırma Hastanesi’nde 3. Geleneksel ‘Multipl Skleroza Bahar Geldi’ sempozyumunda MS hastalığı ile ilgili bilinmesi gerekenler uzman hekim-hasta buluşması ile paylaşıldı.

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Adaştırma Hastanesi konferans salonunda yapılan sempozyuma  Nöroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyelerinden  Prof. Dr. Dilek İnce Günal, Prof. Dr. Kadriye Ağan Yıldırım, ve Dr. Öğr. Üyesi Gülin Sunter’in yanı sıra diğer Hekim, hasta ve hasta yakınları katıldı.
   
 MS HASTALIĞININ NEDENLERİ VE RİSK FAKTÖRLERİ
   
MS geleneksel buluşma ile ilgili açıklamalarda bulunan Noroloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek İnce Günal MS hastalığında son bir yılda hastalığın her evresinde kullanılabilecek,  farklı tedavi seçeneklerine sahip olduklarını bununda hekim ve hasta açısından büyük avantaj sağladığını belirtti.

MS hastalığına Multiplskleroz (MS) beyin ve omuriliği etkileyen ve uyuşma, kuvvetsizlik ,görme sorunları, idrar problemleri, dengesizlik ve kuvvetsizliğin yanında farklı psikiyatrik sorunlarla da kendini gösteren nörolojik bir hastalık olduğunu söyleyen Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek İnce Günal , MS hastalığında
Merkezi sinir sisteminde bilgilerin iletiminde görevi olan myelin (sinirin kılıfı) bu hastalıkta hasarlanır ve vücut bu hasarın onarımını zamanında ve yeteri kadar kaliteli yapamadığı için değişik bulgular ortaya çıktığını bunun  Gençlerde ve kadınlarda daha sık görülüğünü ve  MS’in nadir de olsa çocukta ve 55 yaş üzeri kişilerde de ortaya çıkabildiğini söyledi.
    
SİNİR KILIFINI ONARAN TEDAVİLER MS HASTALIĞININ SEYRİNİ YAVAŞLATI

Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Dilek İnce Günal sözlerine şöyle devam etti;

 Sinir kılıfını onaran tedaviler MS hastalığının seyrini yavaşlatır ve hastanın bulgularını kısmen de olsa düzeltir. Ancak son yıllarda MS hastalığında tedavi yöntemleri oldukça çeşitlenmiştir.MS tedavisinde artık amaç daha hasar ortaya çıkmadan hastalığı kontrol etmektir. Bu hasarı başlatan T ve B hücrelerinin yanlış çalışmasını düzeltmek ve bunu yaparken de kullanımı kolay, güvenli olan ajanları hastanın tedavisinde kullanmak son yıllarda uyguladığımız yöntemdir.
MS hastalığı ataklarla seyreder ancak ataksız dönemde hastanın bulgusu yokken de hastalık ilerlemeye devam eder.
      
     MS SİNSİ BİR HASTALIKTIR VE TEDAVİNİN ZAMANINDA BAŞLANMASI ÖNEMLİDİR
   
   MS hastalığının sinsi bir hastalık olduğunu ve tedavinin zamanında başlamasının çon önemli olduğunun altını çizerek belirten Prof. Dr. Dilek Günal;   
MS tedavisi başlandıktan sonra her hastanın tedaviye yanıtının farklı olacağı unutulmamalıdır. Bu nedenle hastalar 3-4 ay aralarla izlenir, yıllık MR kontrolleri yapılır. MS hastasının takibinde bulguların ilerlemesi yönünde bir izlem alındığında hızlıca tedavi gözden geçirilir. Gerekirse tedavi planı tekrar yapılır. Buna MS tedavi yönetimi denir. Anlaşıldığı gibi MS hastasının izlemi tecrübe ve bilgi birikimi gerektirir. Bu nedenle bu hastalar MS dal polikliniklerinde bu konuda uzman nörologlar tarafından takip edilir.

Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma hastanesinde 800’e yakın kayıtlı hasta bu konuda uzman üç öğretim üyesi tarafında MS dal polikliniklerinde takip edildiğini belirten Prof. Dr. Dilek Günal sözlerini şöyle tamamladı;

‘’Hastalarımız için MS haftasında düzenlediğimiz toplantılar artık geleneksel hale gelmiştir; hastalar ve yakınları tarafından ilgiyle beklenilmekte ve talep          edilmektedir. Bu toplantılar hastaların merak ettiği konuları soru cevap şeklinde konuştuğumuz keyifli ve verimli buluşmalar olmaktadır. Ve gerçekten son bir yılda MS hastalığının her evresinde kullanılabilecek,  farklı tedavi seçeneklerine sahip olduğumuz da düşünülürse multipl skleroza gerçekten bahar geldi” diyebiliriz.

Bu haber 3790 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Çocuklarda ateş ve halsizliğe dikkat - 7.12.2020 11:44:11
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem