Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

29 Mart 2024 Cuma
11:11
HAVA
DURUMU

 

  
Klima kaç derecede çalışmalı?
İşi bilenler; “Klimayı doğru kullanmanın ilk şartı ihtiyacınıza uygun klima konusunda doğru seçim yapmaktır” diyorlar. Klimanızı, temiz tutun, kışın 22-24, yazın 24-26 derecelerde ve nem alma modunda çalıştırın.
4.7.2017

Klima günümüzde sadece serinlemek için değil, serin havalarda ısınmak için de kullanılan yaşamsal açıdan özgül ağırlığı yüksek bir cihaz olma özelliği taşıyor.

Bu yaygın kullanım alanı “klimaya bağlı sorunlar” oluşmasına yol açabiliyor. Yaz kış yaşamımızda yer alan klimalardan olumsuz etkilenmemek için ne yapılabilir?
İşi bilenler klimaların olmuşuz etkilerinden korunmak için doğru kullanılması gerektiğini belirtiyorlar. Klimayı, hem sağlığımız hem ekonomik dengemiz açısından olumsuz etkilenmeden kullanma konusunda, akıllı oda termostatı Cosa’nın Kurucu Ortağı Dr. Emre Erkin, bilgi verdi.

YANLIŞ KULLANIM HASTA EDER

Özellikle yaz aylarında klimasız bir hayat oldukça zor. Daha konforlu yaşamamıza olanak tanıyan klimalar, yanlış kullanıldıklarında sağlığımızı olumsuz yönde etkileyebiliyor. Bunların başında baş ağrısı, kas-iskelet sisteminde tutulmalar ve üst solunum yolu enfeksiyonları geliyor. Doğru kullanım ile hem bu sağlık problemlerinin önüne geçilebilir hem de enerji tasarrufu sağlanabilir.
Doğru klima kullanımı konusunda nelere dikkat edilmeli?

1- Klimanın bakımı ve temizliği oldukça önemli.
En önem vermemiz gereken konuların başında klimaların bakım ve temizliği geliyor. Klimaların bakım ve temizliğinin düzenli olarak yılda en az bir defa yapılması çok önemli. Klima kullanımı yaz aylarında artış gösterdiğinden, bakımların özellikle yaz başlamadan yapılmasını öneriyoruz. Genel olarak klima hastalıkları özellikle klima filtrelerinin içerisine yerleşen bir takım toz, kir ve mikroplardan kaynaklanıyor. Başta üst solunum yolu enfeksiyonları, zatürre ve astım gibi alerjik reaksiyonları artıran bir etki gösterebiliyor. Aynı zamanda klima filtrelerinin içindeki tozlar, klimanın verimli çalışmak için daha fazla enerji tüketmek zorunda kalmasına yol açıyor. Bakımları düzenli yaptırmadığınız takdirde fazladan elektrik faturası ödemek durumunda kalabilirsiniz.

2- Klimaları oda sıcaklığında doğru derecede kullanmak önemli.
Serinlemek için klimaları olabildiğince düşük ayarda tutmaya çalışıyoruz, odanın çok soğuduğunu hissettiğimizde ise klimayı kapatıyoruz. Bu çok sık yapılan yanlışlardan birine örnek. Klimalarınızı genel olarak ideal oda sıcaklığına yakın bir ayarda kullanmalısınız. Uluslararası standartlara göre insan vücudu için tanımlanan konfor sıcaklığı, iklim bölgesinden kullanım alışkanlıklarına kadar birçok parametreye göre değişmekle birlikte ülkemiz koşulları için kışın 22-24 yazın 24-26 dereceler arasında olduğu söylenebilir.  Bunun altındaki her bir derecelik fark kabaca %5 daha fazla enerji tüketilmesine sebep olacaktır. 

3- Nem alma modunu tercih etmeye çalışın.
Klimaların kurutucu etkisinden dolayı sağlık uzmanları klima altında çalışan kişilerin sıvıyı fazla tüketmesini öneriyor. Bunun yanı sıra gece klima kullanımına dikkat edilmesi çok önemli. Gece odamızda düşük ayarda klima açık yattığınız zaman burnunuz tıkanmış bir şekilde uyanmanız olası. Bu gibi sebeplerden dolayı özellikle uyurken klimaların nem alma modunda çalıştırılmasını öneriyoruz. Bu aynı zamanda daha az enerji tüketerek elektrik faturalarında tasarruf da sağlayabiliyor.

4- Yeni teknolojileri kullanarak maksimum tasarruf sağlayın.
Tasarruflu klima kullanmak isteyenlere, zamanlayıcı özelliği olan klima kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Öte yandan gelişen yeni teknolojiler ile klimalarımızı akıllandırmak ve program yapmak yerine cep telefonlarımızdan dilediğimiz yerden ve dilediğimiz zaman yönetebilmek mümkün. Klima kumandasını cep telefonuna taşıyan teknolojilerin yanı sıra direk evinizin sıcaklığını ölçerek evinizin ısıl dinamiklerini öğrenen ve sizin yaşam alışkanlıklarınızı anlayarak klimanızı en verimli olacak şekilde işleten akıllı oda termostatları da var. Bu tip teknolojiler ile dışarıdayken, uyurken, evde veya ofisteyken önceden ayarladığınız konfor koşullarına minimum enerji tüketerek sahip olabilirsiniz. Böylelikle siz evde/ofiste yokken klimanız gereksiz yere çalışmaz, evdeyken ve uykudayken ihtiyacınız kadar çalışır ve evde/ofiste yokken açık unutulan ve sürekli minimum sıcaklıkta çalıştırılan bir klimaya göre %40’lara varan tasarruf sağlayabilirsiniz.

Ayrıca, akıllı oda termostatı sayesinde klima ve de kombilerinizi cepten yöneterek daha sağlıklı ve konforlu ortamda yaşayabilir, bunu yaparken de gereksiz tüketilen enerjinin önüne geçerek enerji tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Bu haber 10742 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Çocuklarda ateş ve halsizliğe dikkat - 7.12.2020 11:44:11
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem