Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

22 Mayıs 2012 Salı
10:16
HAVA
DURUMU

 

  
İlaç sektörü sesini yükseltiyor
AİFD’nin açıklamasına göre, sektörde bıçak kemiğe dayandı; ilaç harcamalarının dengelenmesi için fiyat indirimine gidilmesi yüzünden yatırımlar durma noktasına geldi. Sürdürülebilir uygulama istendi.
11.05.2011 13:22:45

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği (AİFD) bir açıklama yaparak, ilaçtaki fiyat indirimleri nedeniyle ilaç üreticilerinin yatırımları iptal etme noktasına geldiklerini duyurdu.
Dernek açıklamasında uygulanan fiyat indirme politikasının sektörü zor duruma soktuğu belirtildi. Üye kuruluşlar arasında yapılan bir anket, 23 ilaç firması üst düzey yöneticilerinden 12’si bazı yatırımları iptal etme eğiliminde olduklarını bir kısım yatırımları da iptal ettiklerini ortaya koydu. Dernek açıklamasında, ilaç harcamaları bütçesindeki kaynak sorunlarını gidermek için son iki yılda sadece fiyat indirimine odaklanılmasının sektörün nefesini kestiği ifade edildi.

Dernek açıklamasına göre; “ilaçla ilgili kararlar Türkiye'deki Ar - Ge yatırımlarını nasıl etkiler?” sorusuna katılımcıların % 69,5'i “yatırımlar azalır” yanıtı verdiler. Katılımcıların % 91,3'ü de yanıtlarında “bu koşullarda firmasının görünür bir gelecekte üretim veya idari yatırım yapmayı düşünmeyeceğini” belirttiler.

Derneğin verdiği bilgiye göre; çalışmaya katılanların % 60,9'u planlanan bazı yatırımların tekrar gözden geçirilmekte olduğunu, bunların iptallerinin söz konusu olabileceğini kaydetti. Gözden geçirilen yatırımların 3'ü 50 milyon doların üstünde bulunuyor. Firmaların % 52,2'si ise sektörde uygulanan politikalar nedeni ile bazı yatırımların iptal kararlarının alındığını bildirdi. Bunlar arasında da 50 milyon doların üstünde 2 yatırım bulunuyor.

FİRMALARIN ALGILAMASI DEĞİŞİYOR

Dernek açıklamasında, uygulamalara bağlı olarak ilaç sektöründe çalışma ortamının bozulduğu, genel merkezlerin bakışının olumsuz etkilendiğine işaret edilerek şu bilgiler veriliyor:
“Ankete katılan yöneticilerin % 95,7'si yapılacak yeni bir fiyat indiriminin işlerini olumsuz etkileyeceğini ifade ederken, % 78,2'si araştırmacı ilaç firmalarının görüşlerine değer verilmediği ve etkin bir paydaş olarak karar süreçlerine arzu edilen biçimde dâhil edilmediklerini söyledi.

Sektörde iş yapabilme ortamının bozulduğundan yakınan katılımcılar bunun en önemli nedenleri arasında; öngörülebilirliğin bulunmamasını, korumacı politikaları, fikri mülkiyet haklarının yeterince güvence altında olmadığını düşündüklerini ve şeffaflık olmamasını sıraladılar.

Ankete katılan yöneticilerin % 56,5'i sektörde uygulanan politikalar nedeni ile istihdamın % 20'ye varan oranlarda, % 17,4'ü ise % 20'den fazla azalacağı tahmininde bulundu.

Ankete katılan uluslararası araştırmacı ilaç firması yöneticilerinin önemli bir endişesi de Türkiye'de uygulanan politikaların genel merkezlerin ülkeye bakışına olan etkileri konusunda ortaya çıktı. Katılımcıların tamamı, fiyat indirimlerine odaklanan politikaların, genel merkez yönetimlerinin Türkiye'ye bakışlarını olumsuz etkilediğini kaydettiler. Bu olumsuz izlenimin sonuçları ise genel merkezler tarafından alınan yatırım, istihdam ve teknoloji transferi gibi kararlarda Türkiye'nin dışlanması oluyor.”

"SÜRDÜRÜLEBİLİR STANDARTLAR OLUŞTURULMALI"


AİFD Başkan Yardımcısı Engin Güner, "anket sonuçlarının oldukça endişe verici olduğunu" belirterek şunları söyledi:

"Bu sonuçlar, sektörümüzde kelimenin tam anlamıyla bıçağın kemiğe dayandığını gösteriyor. Son iki yıldır alınan kararlar ardından oluşan ortamda artık ülkemizde yapılması planlanan yatırımlar ciddi bir şekilde sorgulanmaya, iş planları tekrar gözden geçirilmeye başlanmıştır. Bugüne kadar pek çok özveride bulunmuş olan sektörümüz bir fiyat indirimini daha kaldırabilecek durumda değildir. Sektörün hızla geliştiği Çin, Hindistan, Brezilya ve Rusya arasında yer alan Türkiye'nin yatırım ve teknoloji transferi açısından artık cazibesi azalmakta, bu ülkelerin gerisinde kalmaktadır. En büyük endişemiz ise, hastalarımızın ilaca erişiminin zorlaşması riskidir. Ancak endüstri olarak bunu önlemek için her zamanki hassasiyetimizle elimizden geleni yapmaktayız.
Daha sağlıklı bir Türkiye için her zaman paydaşlarıyla işbirliğine öncelik veren AİFD, ilaç ve sağlık hizmetlerinin sürdürülebilir bir şekilde uluslararası standartlara kavuşturulması, bu doğrultuda kaynakların en verimli şekilde kullanılmasını sağlayacak yapısal reformların hazırlanması ve uygulanması için her türlü desteği vermeye hazırdır. Stratejik öneme sahip sektörümüze her zaman büyük ilgi gösteren ve çok önemli katkılarda bulunan ilgili Sayın Bakanlarımızın ve Sayın yetkililerin sesimize kulak vereceklerine inanıyoruz."

Bu haber 615 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • Horlamanın kanserle ilişkisi ne? - 22.05.2012 00:25:16
  • Kolon kanserinde iyi haber - 21.05.2012 23:50:16
  • Üç doktor daha darp edildi - 21.05.2012 23:21:55
  • Sınav döneminde beslenme - 21.05.2012 19:21:42
  • Dukan Diyeti, Dukan’ı bitirdi - 21.05.2012 15:11:03
  • Eczacılık Yasası - 21.05.2012 14:11:17
  • Alzheimer’ı bitirme planı! - 21.05.2012 13:34:36
  • İşte nakledilen yüz - 18.05.2012 18:27:56
  • Atilla Kavdır’ın ölümü enfeksiyondan - 18.05.2012 17:03:09
  • Reçeteyi yanlış yazan doktorlar! - 16.05.2012 11:47:39
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem