Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

26 Nisan 2024 Cuma
06:02
HAVA
DURUMU

 

  
Academic Hospital'da sahip değişir mi?
Hisse satışının başlıca sebepleri şunlar: Tam Gün düzenlemelerine bağlı etkenler… Özel sağlık sektöründeki hızlı gelişme… Büyümeyi sağlayacak sermaye gereksinmesi.
9.9.2013

(*) Academic Hospital’ın satışı bir bina satışı değil, hisse satışıdır. Hastaneye biçilecek değerin ne kadarının satılacağı henüz bilinmiyor. Kurumun varlığı korunacak; ancak sahip değiştirecek ölçüde bir satış olması halinde, adının devamına – satışta özel bir hüküm olmadıkça- yeni sahipleri karar verecek.
-o-
Yakın zamana kadar Türkiye’nin “bünyesinde en çok sayıda öğretim üyesi hekim bulunduran hastanesi” olma özelliği taşıyan Academic Hospital, bugün varlığını sürdürebilmek için güçlü sermaye desteğine gereksinme duyuyor.
Hastane, halen hizmetlerini Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı İktisadi İşletmesi olarak sürdürüyor. Ancak, gerek işletme gelirleri gerekse Vakıf kaynakları, özel sağlık sektöründeki sert rekabet koşullarına ayak uydurmak için gerekli büyüme ve yenilenmeyi sağlamaya yetmiyor.

ACADEMİC HOSPİTAL’IN CV’Sİ

Academic Hospital 1997 yılında kuruldu. Hastanenin kurucu sahibi Dr. Beyzade Kahraman ve bir grup meslektaşının oluşturdukları Altunizade Sağlık Hizmetleri Anonim Şirketiydi. Şirketin küçük hisseli ortakları arasında hastanenin halen hizmet vermekte olduğu binanın mülk sahipleri de vardı. Hem ortaklar hem görev yapan hekimler arasında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyeleri de bulunuyordu.
Academic Hospital’ın kimyasını oluşturan akademisyenlerin varlığı bir süre sonra Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı’nın hissedarlığını gündeme getirdi. Bir grup küçük hisse ile başlayan ortaklık döneminde pazarlıklar sürekli taze tutuldu ve 2004 yılında küçük ortaklar dışındaki hisselerin tamamını Marmara Tıp Fakültesi Vakfı satın aldı. Hisse devrinden doğan borçlanma nedeniyle birkaç yıllık sıkıntılı bir sürece girilmiş oldu.

TAM GÜN’ÜN ETKİSİ

Borçlanma yükünün hafifletilme sürecinde sağlık sisteminde köklü değişikliğe gidildi. Tam Gün diye adlandırılan düzenlemeler nedeniyle Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin Academic Hospital’da görev almaları zorlaştı. (Ayrıntı için tıklayınız)
Bu gelişmelere paralel olarak özel sağlık sektöründe yeni “zincir hastaneler” devreye girdi. Academic Hospital’ın en büyük sermayesi ve aynı zamanda marka değerini var eden unsur olan “akademisyen desteği” sayısal bakımdan büyük ölçüde azaldı. Tam Gün öncesi hastanede rektörlükçe görevlendirilerek hizmet veren profesör ve doçent sayısı 152 iken bugün akademisyen sayısı 50’ye düştü.
Bu koşullara karşın Academic Hospital marka değeri ve hizmet kalitesi açısından İstanbul’un saygın sağlık kurumları arasındaki yerini korumayı başardı.
Ancak sağlık sektöründeki sert rekabet koşullarının baskısı kurumu yeni kararlar almaya zorladı.

SERMAYE ARAYIŞI

Kurumun en büyük özelliği olan “geniş akademisyen kadrosu”, artık birçok özel hastane için “ortak özellik” haline geldi. Bütün bu gelişmelere karşın Academic Hospital bir “butik hastane” olarak hizmetlerini sürdürebilirdi. Ancak, hastanenin bitişiğindeki eski “Üsküdar Adliyesi” binasının “yeni bir hastane” olarak kullanılabilir nitelikte olması Academic Hospital için “büyümeyi kaçınılmaz” hale getirdi. Hemen yanı başına başka bir sağlık kuruluşunun gelebileceği olasılığı Academic Hospital’ı büyümeye zorlayan en büyük etken oldu.
Esasen Üsküdar Adliyesi’nin bulunduğu binanın Academic Hospital’a katılması düşüncesi, hastanenin kurucu sahibi olan Altunizade Sağlık Hizmetleri firmasından devralındığından beri gündemdeydi. Academic Hospital’ın sahibi durumundaki Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı, büyümenin ilk adımı olarak bu binanın kullanım hakkını aldı.

HASTANE İKİ MİSLİ BÜYÜYECEK

Büyüme programına göre, eski “Üsküdar Adliyesi” binasının donatılıp Academic Hospital’a katılması sağlanarak 60 olan yatak kapasitesi 103’e çıkarılacak, ameliyathane sayısı, yoğun bakım yatak sayısı artacak, radyoloji ve laboratuvar hizmetleri daha kapsamlı hale getirilecek.
Bunun için gerekli sermaye de hisse devri (satışı) veya işletmenin kiralanması yoluyla elde edilecek. Ancak hisse satışı konusunda herhangi bir yüzde belirlenmiş değil. Academic Hospital’ın değeri, tarafsız bir kuruluşun raporuna göre, piyasa koşulları dikkate alınarak oranlama (=muhammen bedel) ile belirlenecek.
Kısmen veya tamamen satılması, alıcılardan gelecek tekliflerin değerlendirilmesi sonucunda belli olacak. Kararı bu ay toplanacak olan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı Genel Kurulu verecek. (Genel kurul, aralarında Vakıf kurucu rektörü, kurucu dekanı ile bugünkü MÜ Rektörü, 1985’ten bu yana görev almış dekanlar ve 5 öğretim üyesinin yer aldığı 20’yi aşkın üyeden oluşuyor.)

NOT:
Konuyla ilgili sağlıklı değerlendirme için şu habere de göz atınız; tıklayınız.

Bu haber 16752 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Çocuklarda ateş ve halsizliğe dikkat - 7.12.2020 11:44:11
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem