Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

5 Mayıs 2024 Pazar
15:32
HAVA
DURUMU

 

  
"Academic Hospital, butik hastane"
Dekan Prof. Batırel, Türkiye’nin en çok öğretim üyesi hekime sahip özel hastanesi olan Academic Hospital’ı anlattı.
25.10.2010

Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Fevzi Batırel, Özel Academic Hospital’a öğretim üyesi hekim desteğinin süreceğini belirtti ve hastanenin satılmasının gündemde olmadığını söyledi.
Academic Hospital, sağlık sektöründe Türkiye’nin “bünyesinde en çok öğretim üyesi bulunduran özel hastanesi” olarak biliniyor. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin kurdukları vakıf tarafından işletildiği için Özel Academic Hospital’da öğretim üyeleri her branşta hizmet veriyor. Öğretim üyelerinin bir kısmı buradaki çalışmalarını rektörlüğün görevlendirmesiyle sürdürüyorlar. Ancak, tam gün yasası nedeniyle görevlendirme olanağı kalmıyor. Bu da bir grup öğretim üyesinin Academic Hospital’da görev yapmaları olanağını ortadan kaldırıyor.
Bu gelişmeler, Academic Hospital önemli bir özelliğini kaybedeceği için çözüm arayışlarını gündeme getirdi. Bir süredir hastanenin “bir grup öğretim üyesine devredilebileceği veya satılabileceği” yorumları yapılıyordu. Prof. Batırel, Academic Hospital hakkında kesin karar makamının Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı Genel kurulu olduğunu belirterek, “ Genel kurulumuz son toplantısında devam kararı aldı, satış söz konusu değil” dedi.
Dekan sıfatıyla aynı zamanda Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfının başkanlığını da üstlenen Prof. Batırel, Vakıf tarafından işletilmekte olan Özel Academic Hospital’ın yeniden yapılanma sürecinden geçerek hizmete devam edeceğini söyledi. Batırel, hem özel sağlık sektörünün gündeminde olan hem de Marmara Üniversitesi ve ağırlıklı olarak MÜ Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin yorumlarına konu olan Özel Academic Hospital’ın yarınına yönelik adımları anlattı.

ACADEMİC HOSPİTAL’IN YAPISI
“Academic Hospital, Marmara Tıp Fakültesi Vakfı Hastanesi. Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin kendi öz gayretleriyle kurduğu bir hastane. Burası bir özel hastane. Tıp Fakültesi Vakfı ise kamuya yararlı bir vakıf. Academic Hospital bu vakfın özel işletmesi. Academic Hospital kar edince vakfa para aktarıyor. Vakıf da Tıp Fakültesinin çeşitli çalışmalarına yardım ediyor; bazen Üniversite Rektörlüğüne de yardım ediyor. Academic Hospital Türkiye’de tek örnek. Bir miktar sıkıntılı bir örnek. Yani bizim bunu kuran hocalarımız yıllar önce ciddi bir öngörüyle bunu kurmuşlar, fakat üniversite genelinde, YÖK camiasında, Türkiye genelinde kabul görmemiş, örnek alınmamış. Yani diğer üniversiteler bunu yapmaya cesaret edememişler. Hukuki açıdan da bazı noktalar zorlanarak yapılmış. Bunlara zamanında herkes cesaret edememiş.
Burada şunu görmemiz lazım Academic Hospital her zaman devam edecektir. Tıp Fakültesi Vakfı da devam edecektir.”

SATIŞ GÜNDEMİMİZDE YOK
“Hangi statüde kimler çalışarak devam edecektir bu konu henüz belli değil. Önümüzdeki aylarda net olarak ortaya çıkacaktır. Ama her zaman için Tıp Fakültesi öğretim üyelerinin Academic Hospital içersinde bir şekilde yer alacağına inanıyorum. Nasıl olacağını zaman gösterecek. Yarı zamanlı görev yapan öğretim üyelerimiz zaten çalışıyorlar. Tam zamanlı olanlar da daha bir süre devam ediyor ama bu geçecek. Formülün ne olacağını 31 Ocak’tan sonra göreceğiz.
Academic Hospital’ın satılma gibi bir durumu yok. Yeni ortak alma hali de yok. Bunlar konuşuluyor ama böyle bir girişim ve düşünce yok. Academic Hospital bir marka. Tabii burayı elde etmek isteyen sermaye grupları olacaktır. Ama bizim böyle bir niyetimiz kesinlikle yok. Zaten böyle bir karar ancak Vakıf Genel Kurulundan alınabilir. Bu konuya son vakıf genel kurulumuzda nokta kondu. Bir satılma durumu yok. Ama Academic Hospital’ın işletme açısından ve genel idare açısından reorganizasyona, tıbbi hizmetler açısından reorganizasyona ihtiyacı var. Personel yönetimi açısından buna ihtiyacı var. Bu da belli bir süreç içersinde yapılacak.”

BUTİK BİR HASTANE
“Bu süreçte SGK ile çalışmanın da gündeme gelmeyeceğini tahmin ediyorum. Academic Hospital’ın hasta portföyünün yüzde 80’i özel sigortalı ve ücretli hastalardır. Dolayısıyla bize gelenler içinde SGK’lı hasta sayısı az olduğu için bu gündeme gelmeyebilir. Bizim Academic Hospital’ın da vizyonu açıkçası butik akademik bir hastanedir. Butik akademik bir tıp merkezi hastanesidir. Bu biraz daha belki yatak kapasitesi olarak büyütülebilir. Anadolu yakasında bir iki ufak yeri daha olabilir. Ama bunun haricinde bir vizyon, Academic Hospital olarak ülke zinciri oluşturmak gibi bir düşüncemiz yok.
Öğretim üyelerimizin burada çalışabilme durumlarının nasıl olacağı da önümüzdeki zamanda belli olacak. Hekim açığı doğması durumunda bunu kapatacak bazı çalışmalar düşünülüyor. Emekli öğretim üyelerimiz var; onlar orada olacaklardır. Bu anlamda üniversitemizle bir bağlantısı olacak. Emekli olan bütün öğretim üyelerimize davetimiz açıktır.”

Bu haber 4513 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • Pfizer Türkiye’nin Hukuk Direktörü - 13.7.2023 22:41:39
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem