Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

29 Mart 2024 Cuma
18:47
HAVA
DURUMU

 

  
Yatış bozukluğu ağrı yapabilir
Sabahları yataktan yorgun ve sırt ya da bel ağrıları ile kalkmanın yatış bozukluğuna bağlı olabileceği belirtiliyor.
11.8.2016

Uzmanlar sırt ağrılarını vücudun bir ikazı olarak değerlendiriyor ve ihmal edilmemesi gerektiğini belirtiyorlar.  

Medicana Bahçelievler Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Opr. Dr. Muzaffer Kahraman, doğru uykunun önemini, yatış bozukluklarına bağlı olarak bel ve sırt ağrıların nedenlerini ve alınmasını gereken tedbirleri anlattı.

CİDDİYE ALINMAYAN CİDDİ AĞRILAR

“Bel ağrısı, günümüz ağır çalışma şartları, koşuşturmaları, seçilen ayakkabı tipleri, aşırı kilo alma ve bu kiloyu verebilmek için yapılan bilinçsiz sporlar; yanlış yatak seçilmesi ve uyuma pozisyonları nedeni ile günümüzde çok sık karşılaşılan fakat çok ilerlemedikçe ciddiye alınmayan, bedenimizin bize bir sesleniş rahatsızlığıdır.”

AĞRILAR VÜCUDUMUZUN BİZİMLE KONUŞMA ŞEKLİDİR

“Bel ağrısının günümüze sık karşılaşılan nedeni, sedanter yaşam denen monoton rutin gidişatta spora ayrılan zamanın azalması, kilo fazlalık problemleri ve gebeliktir. Bu bel ağrısı, hastalık olarak ise en sık bel fıtığına bağlı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bel omurları denen 5 adet lomber omurganın arasındaki amortisör ve harekete yardım görevindeki ‘disk’ adı verilen jel kıvamındaki yapıların; kilo artması, gebelik, bilinçsiz sporlar, ağır kaldırma ve çeşitli travmalar ile yer değiştirip komşu olduğu sinire bası yapması ya da bu diskin yırtılıp patlayarak bu sinirlerin üzerini kapaması sonucu iritasyonu ile biz belden başlayıp bacaklara, hatta ayak parmaklarına kadar vuran ağrılar çeker, uyuşukluklar hissederiz. Bu işaretler vücudumuzun bizle konuşma şeklidir ve mutlak dikkate alınmalıdır.”

BEL AĞRISINA AZALTMAK İÇİN NE YAPMALI?

“Hekim kontrolü, ilaç tedavisi, fizik tedavi ve kontrol altında yardımcılı spor yapmanın yanında, bu hastaların oturma kalkma, eğilme, yük taşıma ve yatış pozisyonlarında da dikkat etmesi gereken hususlar vardır.
* Taşınacak ağırlık mümkün ise 2 eş parça olarak kollara dağıtılmalı,
* Eğilmek yerine genelde dizler üzerine çökerek zeminden bir şey alınmalı,
* Ayakkabılar aynı şekilde bağlanıp çözülmeli,
* Atlama zıplama sporları ya da düşmenin çok olacağı sporlar yerine özellikle sırt kaslarını güçlendirecek yüzme sporuna yönelmeli.
* Yataktan ilk kalkarken önce yan dönüp bacaklar yataktan aşağı sarkıtılarak el desteği ile doğrulmalı.”

Gebeler nasıl yatmalı?
“Özellikle gebeler, yüzüstü yatmaktan kaçınmalı, sağ yandan ziyade sol yana yatmaya tercih etmelidirler ki; bacakların toplayıcı ana damarının üzerine bası yapıp ödem oluşumuna neden olmasınlar. Bu pozisyonun korunması için sol yana yatarken sırt bölgesine yastık desteği konması uygun olacaktır.”

Bel fıtığı hastaları nasıl yatmalı?
“Bel fıtığı nedeni ile bel ağrısı çeken hastalar ise ani akut dönemde medikal tedaviye ek olarak mutlak istirahat yapmalıdırlar ve sert zemin ya da sert yatak denilen, vücudun yatağın içine gömülüp omurganın eğilmediği formları seçmelidirler.

Önceleri sert mukavva, tahta üzerine serilen battaniye, yorgan ile yapılan bu sert yataklar, yerini artık ‘ortopedik’ denilen vücudun formunu alıp omurgayı her pozisyonda destekleyen yataklara bırakmıştır.

Hastalar genelde sırtüstü yatmalı, dizlerinin altına küçük bir yastık koyarak dizleri kıvrık pozisyona getirecek şekilde bacakları kalçalara yaklaştırmalı ve ince bir yastık tercih etmelidir. Bu pozisyon, siyatik denilen ve bel ağrılarında başrol oynayan bu sinirin gevşemesine imkân vermektedir.

Yan yatmak isteyenler ise yine bacakları hafif karna doğru çekerek bacakları gevşetmeli ve bacak arasına konacak bir yastık ile bu yatış pozisyonunu desteklemelidir.

Yataktan kalkarken öncelikle yan yatar pozisyona geçilip ayaklar yataktan sarkıtılıp, vücut yataktan kollar ile destek alınarak doğrultulmalıdır.”

Bu haber 5029 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Çocuklarda ateş ve halsizliğe dikkat - 7.12.2020 11:44:11
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem