Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

28 Mart 2024 Perşembe
15:35
HAVA
DURUMU

 

YAZARLAR
  
SELECT m.ADI, m.SAYFAADI, m.ID FROM  tHABERMENU AS hm INNER JOIN tMENU AS m ON hm.MENUID = m.ID WHERE  (hm.HABERID = 5489) AND (m.USTID = 50)
Sibel Güneş
Vatandaşın 112’yle imtihanı
Bir gün hepimizin ihtiyaç duyacağı ambulans hizmetine ne ölçüde destek olunuyor?
11.1.2017 23:52:08

Bir ülke düşünün ambulans yolu, ulaşım sorununu çözmek için metrobüslere terk edilsin. Sürücüler, ambulanslara yol vermesin. Hatta ambulans sirenini  duyar duymaz pozisyon alıp hızlı gitmek için ambulansın peşine takılsın, fırsatçılıkta zirve yapsın. Bir ülke düşünün, vatandaşları acil sağlık numarasını gereksiz aramalarla kilitlesin. Hasta hakkını sık sık ihlal etsin.
Tabii ki düşünmeye gerek yok. Burası Türkiye. 112 Acil Çağrı Hattı’nı adres sormadan cep telefonunun çalışıp çalışmadığını test etmeye kadar geniş bir yaratıcı yelpazeye yayılan  yaratıcı (!) nedenlerle aranıyor. Evet, yanlış okumadınız. Cep telefonu satıcıları sim kart olmadan telefonu denemek için 112’yi arıyorlar. Tabii 112 Acil Komuta Merkezi’nde çalışanlar gerçek bir arama olup olmadığını anlamak için telefonda  bilgi almak zorunda kalıyorlar.
Bu bilgi İstanbul Sağlık Müdürü Doç. Dr. Kemal Memişoğlu ile yaptığım röportajda ortaya çıktı. İstanbul Sağlık Müdürü  Memişoğlu, İstanbullulardan bu konuda destek bekliyor. 112 Acil Çağrı Hattı’nın gerçek acil başvurular dışındaki nedenlerle meşgul edilmemesini istiyor.  
Şimdi bir de ülke genelindeki istatistiklere bakalım. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, acil çağrı hattı 112’ye, bir yılda toplam 115 milyon 448 bin 713 çağrı geldi. Bu çağrıların yüzde 96’sı ‘asılsız’ çıkarken, yalnızca 4 milyon 77 bin 80 vaka çağrısı, ‘acil’ kapsamında değerlendirildi. 112 Acil Çağrı Hattı’nı gereksiz yere arayanlar arasında telefona yanıt veren teknisyene küfredenler, sözlü tacizde bulunanlar bile bulunuyor.
Durum gerçekten içler acısı. Toplumsal profilimiz açısından da ciddi bir endişe kaynağı. Yolda yaralanan bir vatandaşı gördüğümüzde de yaralının başında tartışmak, akıl vermek, eğitim almamış olsak bile yaralıyı yerinden oynatmaya kalkmak ama hemen 112’yi aramamak gibi tuhaf davranışlar sergiliyoruz.
Çevre yolunda ambulanslar için bir yol olmadığını, sürücülerin hastamızın içinde olduğu ambulansa yol vermediği zaman farkına varıyoruz.
112 Acil Çağrı Hattı’nın gereksiz meşgul edilmesi zaman ve işgücü kaybının önemli bir nedeni.  Sağlık Bakanlığı şu anda 22 pilot ilde asılsız arama yapan kişilere ceza kesmeye başladı. İlk asılsız aramaya 250 lira, ikinci ve daha sonraki asılsız aramalarına ise 500 lira ceza kesiliyor. 2015’te 167 ceza kesilmiş, bunların 9’u 500 lira üzerinden diğerleri ise 250 lira. Yani toplam 44 bin lira ceza kesilmiş. 
Görünüyor ki, sağlık okur yazarı olmamızın, hasta hakkı ihlal etmemenin yolu  ilk adımı 112 Acil Çağrı Hattı ile ilişkimizi sağlıklı hale getirmekten geçiyor.

Bu haber 1602 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Toplam 1 ziyaretçiden 5 puan
Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem