Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz... |
Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tamer Kaya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD)’nün “Avrupa Birliği Sağlık İstatistikleri ve Türkiye” raporuna göre Türkiye’nin manyetik rezonans görüntüleme (MR) uygulaması sıklığında birinci, bilgisayarlı görüntüleme (BT)’de ise Fransa’dan sonra ikinci sırada yer aldığını söyledi.
"120 yıl önce X ışınlarını bularak insanlık ve tıpta büyük bir buluş ile çığır açan Wilhelm Conrad Röntgen’in ölüm yıldönümü olan 10 Şubat tarihi, Radyoloji konusunda kamu bilincini artırmak için, Avrupa Radyoloji Derneği’nce “Avrupa Radyoloji Günü” olarak kabul edilmekte" diyerek güncel sorunlarla ilgili görüşlerini açıkladı.
Prof. Dr. Tamer Kaya son beş yılda ülkemizin ilk sırada yer aldığını belirterek, “Bu sonuca halkın beklentilerinin neden olduğu, sürecin bunun üzerine şekillendiğini düşünüyoruz. Hastalar kendilerine görüntüleme tetkiki yapılmadığı zaman hiçbir şey yapılmadığı hissine kapılıyorlar. MR’ın zararı da, yan etkisi de yok. MR çektirmeden hastaneden çıkmanın yanlış olduğu hissi var. Vatandaşın tatmin olarak ayrılmasının tek yolu o hizmetin verilmesi. Hekim bununla mücadele edemiyor. Yani gerekmiyorsa bile, hekim istemese de vatandaşın zoruyla bu noktaya geliniyor” dedi.
Bu tetkiklerin gerekli olmadığı zaman yapılmasının hastalara bir maliyeti olduğunun anlatılmasının gerekli olduğuna belirten Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Hastalarımız, kendilerini muayene eden doktorlarının muayeneye daha çok zaman ayırmaları durumunda bundan çok daha fazla fayda göreceklerini bilmeliler. Hızlıca MR ile sonuç vermek klinisyenler için de kolay bir çözüm oluyor. Klinik hekimlik, görüntüleme yöntemlerinin cazibesi nedeniyle ihmal ediliyor. Bu sadece bize özgü bir sorun değil, Amerika’da da özellikle kas-iskelet sistemi MR’larında bir tendon veya kas üzerinde bir görüntü sinyali çıkabiliyor ve bunun üzerine bunun ameliyat edilmesi düşüncesi ortaya çıkabiliyor. Yani, gereksiz MR’larda bir sürü gereksiz tedaviye de kapı açılmış oluyor.”
PET BT TETKİKLERİNİ RADYOLOJİ UZMANININ DA RAPORLAMASI KARARI ALINDI
Sağlık bakanlığı Tıpta Uzmanlık Kurulu, yakın zamanda PET-BT işleminin raporlama aşamasında, Nükleer Tıp ve Radyoloji uzmanlarının birlikte onaylama şartının aranmasının uygun olduğu kararını aldığı bilgisini de veren Prof. Dr. Başkan şöyle konuştu:
“Yaklaşık 10 yıldır kullanımda olan PET BT aygıtlarında teknolojik yenilikler gittikçe artmış ve görüntüler tüm vücudun BT görüntüleri ile birlikte verilmektedir. Bu durumda PET BT aygıtlarında elde edilen görüntülerinin radyoloji uzmanlarının tarafından görülmesi ve raporlanması, gereksiz tetkikleri önleyecek, hastaların ek radyasyon dozuna maruz kalmalarının önüne geçecek, diğer yandan ülke ekonomisine de katkıda bulunacaktır. İleri ülkelerde PET BT tetkiklerini radyoloji ve nükleer tıp uzmanları birlikte görmekte, raporlar iki imzalı olarak çıkmaktadır. Bu alanda Sağlık bakanlığı Tıpta Uzmanlık Kurulu çok yerinde bir karar almış bulunmaktadır. Kararın bir an önce yürürlüğe girmesini bekliyoruz.”
Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem