Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

19 Mart 2024 Salı
13:19
HAVA
DURUMU

 

  
Türkiye’de obez hastalar sömürülüyor
Türkiye nüfusunun üçte biri obez. Obezitenin ve neden olduğu sağlık sorunlarının çok önemli olduğuna işaret eden uzmanlar beş kilo verilmesinin bile sağlığı olumlu yönde değiştirdiğini ama uzman olmayan kişilerin hastaları sömürdüğüne vurgu yaptılar.
24.5.2018

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2016 verilerine göre obezite dünya genelinde 1975’ten bu yana 3 katına çıktı. Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması, Türkiye’de obezite hastalığı görülme sıklığının yüzde 36 olduğunu ortaya koyuyor. Bu da  Türkiye’de her 3 kişiden birisinin obez olduğu anlamına geliyor.
Türkiye Obezite Araştırma Derneği "Obeziteye meydan okuyalım" sloganıyla sağlık habercilerini obezite konusunda bilgilendirmek amacıyla bir toplantı düzenledi. Toplantıda obezitenin altında yatan neden bulunmadan yapılan her tedavinin başarısız olacağına dikkat çekildi. Konunun uzmanı olmayan kişilerin bilimsel olmayan yöntem ve önerilerle hastaları sömürdüğüne vurgu yapıldı.
Avrupa Obezite Günü kapsamında gerçekleştirilen toplantı, Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Volkan Demirhan Yumuk, Türk Diyabet ve Obezite Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık, Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş’in katılımıyla yapıldı.
OBEZİTE  TEDAVİSİ TÜM DİSİPLİNLERİN İÇİNDE OLDUĞU BİR EKİPLE YAPILMALI
Türkiye Obezite Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Volkan Yumuk, obezitenin ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Obezite ve komplikasyonları dünyada ve ülkemizde önemli bir halk sağlığı problemi olma özelliğini inatla koruyor. Obezitenin tedavisinde diyetisyenden psikoloğa, egzersiz uzmanından hekime tüm disiplinleri barındıran bir ekip birlikte görev yapmalıdır . Obeziteyle mücadele, hükümetler, sivil toplum örgütleri, üniversiteler, endüstri ve medya gibi bileşenlerin ortaklığıyla hızlanarak devam etmelidir. Biz hekimler beş kilo kaybının bile çok önemli olduğunu düşünüyoruz. İdeal kilo kavramı değil, hastanın ne kadar kilo verebildiği çok önemli.”
OBEZİTENİN ANA NEDENİ KÖTÜ BESLENME VE HAREKETSİZLİK
Türkiye Diyabet Vakfı başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz ise obezitenin nedeni saptanmadan sonuç elde edilemeyeceğini belirterek şöyle konuştu:
“Hareketsiz yaşam günümüzde obeziteyi de beraberinde getiriyor. Vücut Kitle İndeksi 30’un üzerinde olan kişiler obez olarak tanımlanıyor. Sağlık Bakanlığı çocuklarda obezite oranının yüzde 10’u aştığını açıkladı. Obezitenin estetik bir sorun değil, ciddi bir hastalık olduğunun yeni yeni farkına varıldı. Obezite dünyada ölüm nedenleri arasında ilk dört sebepten biri. Diğer üç neden de hiper tansiyon, diyabet ve kalp hastalıkları. Obezlerin tamamına yakınında karaciğer yağlanması görünüyor. Temelde obezitenin iki ana nedeni kötü beslenme ve hareketsiz yaşam. Ancak, genetik, metabolik ve hormonal hastalıklar da obezitenin gerisinde yatan nedenler olabilir. Obezite medikal bir hastalıktır. Altında yatan tıbbi sorun bulunmadan tedavisi olmaz.”
Türk Diyabet ve Obezite Vakfı başkanı Prof. Dr. Nazif Bağrıaçık ise konuşmasında “Çocuk yaşta obezite giderek artıyor. 2-10 yaş arasındaki çocukların sağlıklı gıda ve hareket etme imkanına erişimini temin etmek lazım” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çocuk yaşta obezite giderek artıyor. Sağlık Bakanı'nın açıklamasına göre, çocuklarda obezite oranı yüzde 10'u aştı. Bunun önlenmesi 2-10 yaş arasındaki çocuğun beslenmesini, hareketini, sağlıklı gıdaya ulaşımını temin etmekle olur. Bu yaşlarda tedbir alınmadığı takdirde 9-10 yaştan sonra çocuklarda rejenerasyon kabiliyeti azalıyor ve çocuk kilo almış olarak hayatına devam ediyor. Beslenme zorlaşıyor ve çocuğun kilo alması önlenemiyor."
GAZETECİLER UMUT TACİRLİĞİ YAPMAMALI
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri Sibel Güneş de medya açısından sağlık haberciliğinin en önemli konularından birinin obezite olduğunu vurguladı. Sağlık haberciliğindeki en tehlikeli noktanın insanları sağırlaştırmak olduğunu belirten Güneş, obezitenin televizyonlarda uzman olmayan kişiler tarafından reyting malzemesi olarak kullanıldığını söyledi. Obezite tedavisinde ilaca karşı çıkan konunun uzmanı olmayan birçok doktorun da hastalarına onlarca gıda takviyesi önerdiğine dikkat çeken TGC Genel Sekreteri Sibel Güneş sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gazeteciler umut tacirliği yapmamalı. Konunun uzmanı olmayan kişilere televizyonda ya da gazetede yer vermemeliyiz. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkı için habercilik yapıyoruz. Amacımız bir yöntemin ya da doktorun reklamını yapmak asla olmamalı. Ceviz ye, fındık ye şişmanlıktan kurtul deme kolaycılığına alet olamayız. Türkiye Gazetecilik Hak ve Sorumluluk Bildirgesi’nde sağlık haberciliğinin sınırları çiziliyor.
Avrupa Obezite Günü nedeniyle düzenlenen toplantıda konuşan Novo Nordisk Türkiye Medikal Direktörü Dr. Demet Özkaya, “Hakkında nereden nasıl yardım alınabileceği bilinemeyen ve üniversitelerde, tıp okullarında bile okutulmayan bir hastalık düşününbTabii atılması gereken çok önemli adımlar var. Öncelikle kamuoyunu obeziteyle mücadele etmek (obeziteyi yönetmek) konusunda bilinçlendirmek gerekiyor. Ardından obezite kliniklerinin ve temel bakım merkezlerinin kurulmasını desteklemek çok önemli. Tabii en önemlisi hastalar için en iyi tedavi seçeneklerini erişilebilir kılmak...”
Toplantıda, obezite hastalığına dikkat çekmek Türkiye Obezite Araştırma Derneği tarafından yayınlanan ve Yeşim Sert Karaaslan’ın kaleme aldığı “Obeziteye Meydan Okuyanlar” isimli kitabın tanıtımı da gerçekleştirildi. Kitabın, obezitenin tedavi edilebilir kronik bir hastalık olduğu konusunda farkındalık yaratılmasına katkıda bulunması hedefleniyor

Bu haber 5670 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • Pfizer Türkiye’nin Hukuk Direktörü - 13.7.2023 22:41:39
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem