Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz... |
Türkiye’de giderek yaygın hale gelen diş implantlarıyla ilgili bir sorun yaşanmaması için sertifikalı ürünlerin tercih edilmesi ve mutlaka sertifikasının alınması büyük önem taşıyor.
İyi bir implantın hastanın ağzında en az 10 yıl kalması gerektiğine dikkat çeken Dentistanbul Ağız – Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Yard. Doç. Dr. Mehmet Ali Güven, şu önemli noktalara dikkat çekti:
“Bu çok uzun süreli bir ilişki “Ancak başka bir hasta geldiğinde ya da bizim hastamız başka hekime gittiğinde hangi implantın takıldığı bilinmeden işlem yapılırsa uyumlu olmaz. Türkiye’de bile 200’ün üzerinde implant firması var. Hepsini radyografi ile birbirinden ayırt etmemiz mümkün değil. Bu nedenle, ileride bir sorun yaşandığında ona tekrar bir hizmet verebilmek, uyumlu ara parçaları temin edebilmek için takılan implantın ne olduğunu, markasını, modelini, çapını, boyunu bilmemiz gerekiyor. Bunun için biz hastaya, implantların üzerindeki sertifikaları mutlaka hastaya veriyoruz. Hasta da, implant takıldıktan sonra bunu hekiminden istemeli ve saklamalı.”
İMPLANTLARA NASIL BAKILMALI?
İmplantlar çürümez, paslanmaz bir materyal olan titanyumdan yapılsa bile ağız diş sağlığının ihmal edilmemesi gerekiyor. Yard. Doç. Dr. Güven, implantın, diş eti iltihabı ve diş eti enfeksiyonundan kaynaklı kemik kaybından dolayı yenilenmesinin gerekebileceğini hatırlatarak şu önerilerde bulundu:
“Günlük ağız hijyeninizi ihmal etmeyin. Günde en az iki kez, yemeklerden sonra dişlerinizi fırçalayın. Günde 1 kez diş ipi kullanın. İmplantların arasında köprü tarzında bir protez varsa, bu protezlerin altını köprü altı ipleri ya da ağız duşları yardımıyla günde en az 1 kez temizleyin. En önemlisi, implant takıldıktan sonra ilk yıl 6 ayda bir, devam eden yıllarda ise en az yılda bir kez diş hekiminizi ziyaret edin. Eğer sorun varsa, büyümeden diş hekiminize tedavi olun.
Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem