Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

13 Haziran 2026 Cumartesi
11:44
HAVA
DURUMU

 

  
Seçim stresi milletvekilini vuruyor
Seçim çalışmaları nedeniyle, uykusuz kalan, düzensiz beslenen ve yoğun bir stres yaşayan milletvekillerini uyaran uzmanlar, alınabilecek önerileri sıraladılar.
2.6.2011

İSTANBUL- 12 Haziran'da yapılacak genel seçime hazırlanan milletvekilleri adayları yoğun strese bağlı olarak çeşitli sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabiliyorlar. Özellikle tansiyonu yüksek olan ve kalp krizi geçirme riski taşıyan adayların, beslenmelerine, uykularına ve stres yönetimine dikkat etmeleri gerekiyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ertan Ökmen ve Uzman Psikolog Sevil Usanmaz, ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını anlattılar. 

Doç. Dr. Ökmen, stresin neden olabileceği sağlık sorunları hakkında şu bilgileri verdi:

“Ülkemizde her dört kişiden biri hipertansiyon hastası ve maalesef bunu bilmiyor. Bu oranı belli bir yaşın üzerindeki milletvekili adayları için düşünürsek, her 4 adaydan biri hipertansiyon riski taşıyor. Kaldı ki, stres sadece tansiyona neden olmuyor. Çeşitli ritim bozuklukları ve çarpıntılara da yol açıyor. Özellikle, kişi kalp krizi geçirmeye adaysa bu durumun ortaya çıkması kolaylaşıyor. Milletvekili adayları uykusuz kalıyorlar, sürekli seyahat ediyorlar ve yoğun bir tempoda yaşıyorlar. Bu tempoda çay, kahve ve sigara tüketimleri de artıyor. Ciddi bir fiziksel ve psikolojik yüklenme söz konusu. Politikacılara bu dönemde önerebileceğimiz en önemli şey kapsamlı bir check-up yaptırmaları. Böylece sağlık konusunda hangi riskleri taşıdıklarını kolayca öğrenebilirler ve seçimle başlayan, mecliste devam edecek olan zorlu maratona sağlıkla hazırlanabilirler. Sigara içen, kolesterolü yüksek, şeker hastası, yüksek tansiyonlu, ailesindeki kişilerden herhangi biri kalp hastası, şişman ve stresli yaşayan kişilerin mutlaka check-up yaptırmasını öneriyoruz.”.

Milletvekili adaylarının nasıl beslenmesi gerektiği konusunda bilgi de veren Doç. Dr. Ertan Ökmen şöyle devam ediyor:

“Yemek, uyku ve dinlenme adayların sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Günde en az altı saat uyumaya dikkat etmeliler. Seyahat ve miting öncesi sık sık ve az az hafif yemekler yemek sağlıkları açısından doğru bir yaklaşım olur. Sindirim ve dolaşım sistemini çalıştıran, kan şekerini yavaş yükselten (düşük glisemik indeksli) lifli besinleri tercih edebilirler. Bol sıvı tüketmeliler. Tuzsuz yemek özellikle hipertansiyonu olan adaylar için hayati önem taşıyor. Her zaman olduğu gibi yağlı yiyecekler ve kızartmaları tavsiye etmiyoruz. Ara öğün olarak da meyve, salata ve az miktarda kuruyemiş öneriyoruz. İkram edilen “her güzel yemeği” reddetmekten çekinmesinler.” 

Anadolu Sağlık Merkezi Uzman Psikoloğu Sevil Usanmaz da milletvekilleri için stresi hafifletecek önerilerde bulundu:

 “Stres anında tüm vücut sistemleri bundan etkileniyor. Yapılan araştırmalara göre, kalp hastalarının stres karşısındaki eşikleri daha düşük. Bu nedenle iyi bir check-up’ın ardından milletvekili adaylarının işlerini ve zamanlarını programlamaları çok önemli. Stres karşısında gevşeme tekniklerini uygulamaları gerekiyor. Örneğin; günde beş defa nefes egzersizi yapabilirler. Nefes alırken burunlarından alıp yavaş yavaş tüm nefesi ağızlarından boşaltmalılar. İki dakika süren bu nefes egzersizini hemen her yerde yapabilirler. Günde 20 dakikalık yürüyüşler de stresle baş etmede çok işe yarayacaktır. Ayrıca bol su içmeliler. Su stres karşısında direnci artırıyor. Stresle baş ederken uyku da önemli. Seçime hazırlanan adaylar kendilerini ihmal etmemeliler, hem bedenlerine hem de ruhlarına çok iyi bakmalılar. Unutmamalıdır ki, fiziksel ve psikolojik sağlık bir bütündür.”

Bu haber 957 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • Pfizer Türkiye’nin Hukuk Direktörü - 13.7.2023 22:41:39
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem