Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

19 Nisan 2024 Cuma
04:44
HAVA
DURUMU

 

  
Sağlıkta sponsorluğa denetim geliyor
Sağlık Bakanı Recep Akdağ: Sağlık programlarında kişi, hastane, ürün tanıtımı yapılmamalı…SGK etiksiz tanıtım yapan özel hastanelerle anlaşmasını iptal edilebilir.. Reçetesiz ilaçta reklama izin vermeyeceğiz… SİBEL GÜNEŞ
10.4.2010

Sağlık Bakanı Akdağ’dan çarpıcı açıklamalar. .. İlaç firmalarının doktorların kongre ücretini karşılamasına sıcak bakmıyoruz... Bakanlığın doktorların kongre ücretini ödeyeceği bir sistem üzerinde çalışıyoruz... Kanser tedavisi için Türkler Çin’e umutla gidiyor, tabutla dönüyor…Şarlatanlık Mücadele Kurulu oluşturduk. İsteyen dizi filmlere ve sağlık programlarına 24 saat danışmanlık vereceğiz.

İSTANBUL- Sağlık Bakanı Recep Akdağ “iletişim kazalarını önlemek için” sağlık iletişimi atağı sürüyor. Önce dizi film senaristleriyle bir araya gelen Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, “Sağlık İletişimi” konusunda sağlık programlarının, yapımcı ve sunucularıyla Sözbir Otel’de 9 Nisan akşamı bir yemek yedi. Bakan Akdağ, sağlık programlarının yapımcı ve sunucularıyla bir centilmenlik anlaşması yapacak ve kuralları belirleyecek bir kurul oluşturabileceklerini söyledi. Bu sayede bazı sağlık programlarında halkı yanlış bilgilendiren, sömüren uygulamaların da önünün kesilebileceğini belirten Akdağ, “Oluşturacağımız kurulda Sağlık Bakanlığı sekreteryayı yürütebilir. RTÜK'den SGK'dan, gazetecilik meslek örgütlerinden de temsilci alabliliriz. Televizyonların yöneticilerinden bu programları sponsorsuz yapmalarını ve bir bütçe ayırmalarını talep edebiliriz. Biz de kaynak oluşturarak nitelikli programların yayınına destek verebiliriz. Bu konuda bir çalışma yürüteceğiz” diye ekledi. Toplantıya 50’ye yakın sağlık programcısı ve sunucu katıldı.

DİZİ SENARİSTLERİNE VE SAĞLIK PROGRAMLARINA DANIŞMANLIK

Sağlık programlarında halkın doğru bilgilendirilmesinin önemine dikkat çeken Bakan Akdağ, sponsorlu, kişi, kurum ve ürün tanıtımına dönük programların toplum sağlığına zarar verdiğini söyledi. Bakan Akdağ, Sağlığın Geliştirilmesi Dairesi’yle hem dizi senaristlerine hem de sağlık programcılarına 24 saat danışmanlık verebilir durumda olduklarının altını cizdi. Bugüne kadar 4 diziye danışmanlık verdiklerini belirten Bakan Akdağ, bu sayede sağlıkla ilgili yansıtılan olaylardaki yanlışların azalacağını vurguladı.

DOKTORLARIN KONGRE ÜCRETLERİNİ BAKANLIK ÖDEYEBİLİR

İlaç firmalarının doktorların kongre ücretlerini ödemesinin etik olmadığına dikkat çeken Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bakanlık olarak bu ücretleri ödeyebilecekleri bir sistem üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bakan Akdağ, “Bizim ödememiz ülke ekonomisi için çok daha ekonomik. Çünkü ilaç firmasının parasıyla kongreye giden doktor doğal olarak etki altında kalıyor. Reçetesinde o firmanın ilaçlarını tercih edebiliyor, ilaçları daha fazla yazabiliyor. Bu da Sosyal Güvenlik Kurumu açısından çok daha fazla ilaç masrafı anlamına geliyor” diye konuştu.

SPONSORLUKLARLA İŞ ŞİRAZESİNDEN ÇIKIYOR

Televizyonlarda yayınlanan sağlık programlarına ücret ödeyerek konuk olan doktorların varlığı, bitkisel ürünlerin ücretle tanıtımı da Sağlık İletişimi konulu toplantının önemli gündem maddelerinden biri oldu. Bakan Akdağ, “Bitkisel ürününü programlarda ‘Her derde deva, mucize, hiçbir yan etkisi yok’ diye tanıtıyorlar. Bunlarla dava açarak mücadele etmek zor. O yüzden ikna ederek çözüm bulmaya çalışıyoruz.Reklam Kurulu’nun verdiği cezalar da çok etkili olmuyor. Zaten programlarla satışı arttığı için bu cezaları da baştan ön görerek harcamalarının içine eklemiş oluyorlar” dedi. Bakan Akdağ, sağlık programlarındaki olumsuz örneklerle ilgili de şu değerlendirmeyi yaptı:

ÇİN’DEN İNSANLARIN TABUTLARI DÖNÜYOR

“Bir ortopedist gördüm ekranda. Otları, yumurtayı kaynatarak her türlü kemik sorununa çözüm olabileceğini söylüyordu. Davul tozu, minare gölgesiyle insanlara iyileştirebileceklerini vaat ediyorlar. Bir başkası bitkisel bir gıda desteği ile 7 dakikada cinsel performans sağlanacağını bunun da 7 gün süreceğini anlatıyordu. Bir de Çin’de insanların kanserden kurtulduklarını ileri süren yayınlar yapılıyor.Ben geleneksel tıbba karşı değilim. Ancak kanıta dayalı olma şartıyla. Çin’de biz gittik yerinde araştırdık. Orada kesin bir kanser tedavisi sunulması mümkün değil. Kendileri de destek tedavi yaptıklarını kesin tedavi edemediklerini söylüyorlar. Ancak buradan binlerce dolar ödeyerek insanlar akın akın Çin’e gidiyorlar. Çin’deki Türkler de bu merkeze gelen bir çok Türk hastanın tabut içinde döndüğünü söylediler.Bu yüzden bakanlıkta bir de Şarlatanlıkla Mücadele Kurulu da oluşturduk.”

ETİK OLMAYAN İLETİŞİM YÖNTEMLERİNE SGK FRENİ

Özel hastanelerin sponsor olduğu birçok sağlık programında “danışma hattı” diye hastanelerin telefonlarının verilmesi de Bakan Akdağ’ın en çok eleştirdiği konulardan biri oldu. Bu uygulamaların SGK ile işbirliği yapılarak çözülebileceğini belirten Akdağ, şöyle konuştu:
“Biz diyebiliriz ki SGK’ya etik olmayan böyle bir uygulamaya giren, programlarda kendi telefonunu danışma hattı diye yayınlatan hastane ile sözleşmeni askıya al, ya da iptal et. Bu yeterince caydırıcı olabilir. Ama işi bu noktaya taşımadan karşılıklı uzlaşma yoluyla çözmek istiyoruz”

İLACIN REKLAMINA İZİN VERMEYECEĞİZ

Birçok reklam kuruluşunun ve ilaç firmasının heyecanla beklediği reçetesiz ilacın reklamının yapılabilmesi konusuna da toplantıda net bir yanıt geldi. Türkiye’de ilacın yüzde 95’inin alıcısının devlet olduğunu dikkat çeken Bakan Akdağ, “İlaç reklamına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Çünkü ne olursa olsun ilaç reklamları ilacın kullanımını teşvik ediyor” dedi.

BIÇAK PARASI BAKANLIKTA BİTTİ ÜNİVERSİTELERDE HALA VAR

Toplantıda Türkiye’de vatandaşın en çok şikayet ettiği konulardan biri olan bıçak parası da ele alındı. Sağlık Bakanlığı hastanelerinde bıçak parası konusunun yüzde 5-10’a kadar düştüğüne ama üniversite hastanelerinde hala devam ettiğine dikkat çeken Akdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Normalde vatandaşın üniversitede muayene olup, tahlillerini yaptırdıktan sonra da bir de öğretim üyesine gidip muayene olayım dediği zaman ödemesi gereken ‘öğretim üyesi farkı’ rutin uygulama haline gelmiş. Üniversiteye her giden hastaya öğretim üyesi farkı diye bir fiş kesiyorlar. Ama öğretim üyesinin hastadan haberi yok.Tomografi yazılıyor hastaya, öğretim üyesi farkı da ekleniyor. Tam Gün Yasası’nı bunun için getirdik. Bir yıl içinde bu uygulamaların çok büyük ölçüde önüne geçeceğiz.Biz devlet hastanelerinde muayenesi olan hekim oranını yüzde 15’e kadar düşürdük. Bıçak parası da doğal olarak azaldı.”

SİGARA YASAĞINDA BAŞARILI OLDUK

Televizyonların desteği ile sigara yasağının uygulanmasında bakanlığın başarılı olduğunu anlatan Bakan Akdağ, şunları söyledi:
“Bir de kanuna ek yaptık. Her TV kuruluşuna sigara yasağını destekler aylık 90 dakika yayın yapma zorunluluğu getirdik. Bizim yayınlarımızı, filmlerimizi kullanarak bu süreyi değerlendirebilirler.”

Bu haber 10669 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Toplam 4 ziyaretçiden 5 puan
Diğer Haberler
  • Pfizer Türkiye’nin Hukuk Direktörü - 13.7.2023 22:41:39
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem