Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

28 Nisan 2024 Pazar
00:12
HAVA
DURUMU

 

YAZARLAR
  
SELECT m.ADI, m.SAYFAADI, m.ID FROM  tHABERMENU AS hm INNER JOIN tMENU AS m ON hm.MENUID = m.ID WHERE  (hm.HABERID = 4987) AND (m.USTID = 50)
Sibel Güneş
Sağlıkta memnuniyet verileri
Hükümet programında sağlık hizmetlerinden halkın memnun olduğu verilerine yer verilmiş; ancak sağlık çalışanlarının memnuniyet verileri yok!
3.9.2014 17:52:36

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından TBMM'ye sunulan 62. Hükümet Programı'nda yer alan "Yeni Türkiye Sağlıklı Nesiller" başlıklı bölümde sağlık politikalarına ilişkin bilgilere yer verildi.
Programda neler mi var? Vatandaşın memnuniyeti, ambulans sayısı, ilaçta sağlanan kolaylıklar, şehir hastaneleri projeleri sıklıkla vurgulanıyor. Sağlık çalışanlarının sistemden ne kadar memnun olduğuna dair bir verinin ise programda yer almasına gerek görülmemiş.
Tabii ki, bir sağlık habercisi olarak yıllarca sistemin ve bürokrasinin, beceriksizliğin mağduru olmuş, hastane, ilaç kuyruklarında ömrünü tüketmiş, doktora ulaşabilmek için aylarca beklemiş insanların bugün yaşadığı memnuniyet benim için de çok önem taşıyor.
Ayrıca, hiç şüphesiz sağlık hizmetlerinin hükümetin vatandaştan aldığı oylarda önemli bir rolü var. Vatandaşın memnuniyet oranı da zaten bunu doğruluyor. Ama aynı olumlu tablonun sağlık çalışanlarına yansıdığını söylemek pek mümkün değil.
Bugüne kadar tanıdığım ve röportaj yaptığım Sağlık Bakanları açısından da sağlık çalışanlarının memnuniyetinin vatandaş memnuniyeti kadar önemli olduğu görüşünü taşımıyorum. Televizyonda çalışırken yaptığım röportajlarda da bana “sağlık çalışanlarının sorunlarına niye bu kadar yer veriyorsunuz, bize oy veren vatandaşın ne düşündüğü bizim için önemli" sitemlerine muhatap olmuş bir haberciyim.
Ne zaman ki, hekime ve sağlık çalışanlarına şiddet tırmandı o zaman sorunlar biraz daha konuşulur hale geldi. Ancak Sağlık Bakanlığı tarafından hekime ve sağlık personeline yönelik şiddet rakamlarının da şeffaf bir biçimde kamuoyuyla paylaşılmadığını biliyorum. En azından benim ve meslektaşlarımın bu konuda sorduğumuz sorulara Sağlık Bakanlığı’ndan yanıt gelmiyor. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin gerçek boyutunun kamuoyuyla paylaşılmasının siyaseten uygun görünmediği ortada.
Peki paylaşılmıyor da ne oluyor?
Vatandaş açısından bakıldığında 2003 yılında yüzde 39 olan sağlık hizmetlerinden memnuniyet oranı 2013 yılında yüzde 74,7'ye ulaşmış görünüyor. Hekimler açısından ise durum oldukça vahim.
Ankara Tabip Odası’nın 2013 Eylül ayında bin 120 hekim üzerinde yaptığı anketin sonuçları vatandaşın memnuniyet oranlarından çok farklı. Anket sonuçlarına göre hekimlerin % 83'ü çalışma yükünün son yıllarda arttığını, % 90'ı mesleki bağımsızlığının azaldığını, % 97'si hekime yönelik şiddetin gün geçtikçe arttığını, % 88'i KHB’lerle hekimler üzerindeki baskının artacağını, % 95'i KHB’ler ve sağlık kampuslarıyla hekimlerin gelecek kaygısının arttığını, % 89'u sağlık alanında yandaş kadrolaşmanın, % 74'ü ise sağlık alanında yolsuzluk ve suiistimalin arttığını düşünüyor.
Sonuçta yeni hükümet, yeni başlangıç, yeni sağlık politikası deyip, sağlık çalışanları lehine bazı adımlar atılmasını umalım.
62. hükümet programında yatırımlar, hastaneler, ambulans sayıları kadar sağlık hizmetindeki memnuniyet oranını sağlayan sağlık çalışanlarının da memnuniyetinin dikkate alınmasını, uğradıkları şiddetin düzenli olarak kamuoyu ile paylaşılmasını dileyelim. Kimbilir bir zamanlar Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın sıklıkla vurguladığı gibi, “hiçbir sorunu halının altına süpürmeyeceğiz, çözeceğiz” sözü gerçek olur.

Bu haber 1204 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Toplam 1 ziyaretçiden 5 puan
Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem