Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

28 Mart 2024 Perşembe
22:47
HAVA
DURUMU

 

YAZARLAR
  
SELECT m.ADI, m.SAYFAADI, m.ID FROM  tHABERMENU AS hm INNER JOIN tMENU AS m ON hm.MENUID = m.ID WHERE  (hm.HABERID = 5506) AND (m.USTID = 50)
Sibel Güneş
Sağlıkda dönüşümün 2. fazında ne var?
İkinci fazda amaç sayısı 10 milyonu bulan, kronik sağlık sorunu olan, yani diyabeti, yüksek tansiyonu olan hastalar yakından takip edilmesi. Aile hekimlerine büyük iş düşecek. Peki hekimlerin varolan sorunlar çözülmeden bu nasıl başarılacak?
8.2.2017 16:59:29

Türkiye sağlıkta dönüşümün birinci fazını tamamladı. Hastaneler birleştirildi, vatandaşlar eczaneden ilaç alabilir hale geldi. Yılda 2 olan doktora gidiş sayısı, yılda 8’e yükseldi. Hastaların mennuniyeti arttı. Sorunlar tabii ki bitmedi. Meslek örgütlerinin özellikle sağlık çalışanlarının aşırı iş yükü ile ezildiğine yönelik eleştiriler sürerken, Sağlık Bakanlığı, sağlıkta dönüşümün ikinci fazının başladığını duyurdu.

İkinci fazda amaç sayısı 10 milyonu bulan, kronik sağlık sorunu olan, yani diyabeti, yüksek tansiyonu, şişmanlık gibi sorunları olan hastalar yakından takip edilmesi. Yaşam kalitelerinin artırılması. Bu süreçte de aile hekimlerine büyük iş düşecek. Varolan iş yükünden şikayet eden aile hekimleri, artık kronik hastalıkların takibinde de önemli rol üstlenecek. Tansiyon, şeker kontrolünün sağlanıp sağlanmadığını yakından takip edecek. "Sağlıkta Dönüşüm"ün ikinci fazında sağlıklı yaşam da daha büyük önem kazanacak. Her ilçede kurulacak Sağlıklı Yaşam Merkezlerinde beslenme danışmanlığı, fizyoterapi, psikolojik danışmanlık ve sigara bırakma gibi hizmetler tüm vatandaşlara ücretsiz olarak verilecek. Aile hekimleri ile takım olarak çalışacak Sağlıklı Yaşam Merkezi ekipleri de vatandaşın sağlık yönetimindeki devamlı ortağı olacak. İkinci fazın, 2023'ün sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.

Bu süreci Sağlık Bakanlığı Sağlık Politikası Laboratuvarları oluşturarak hazırlıyor. Konuyla ilgili yansıyan haberlere göre  "Sağlıkta Dönüşüm"ün ikinci fazındaki stratejiyi oluşturmak için Bakanlık çalışanları ilk olarak sahaya indi, detaylı gözlemler ve analizler yaptı. Türkiye'nin her bölgesinden 140 sağlık kuruluşu dolaşıldı. 550'ye yakın sağlık çalışanı vatandaşlarla görüştü Bakanlık yetkilileri, sahadan ve merkezden tüm paydaşların bir araya geldiği, 200'e yakın kişinin katıldığı, 3 hafta süren "Sağlık Politikası Laboratuvarları" düzenledi.  Çalışma grupları oluşturuldu. Türkiye'nin "Sağlıkta Dönüşüm"ün ikinci fazındaki adımlarının temelleri atıldı.

Koruyucu sağlık hizmetlerinin artırılması anlamına gelen bu uygulamadan doktorlara performans primi verilip verilmeyeceği bilinmiyor.. Aile hekimlerin var olan sorunlarının çözülmeden bu sürecin etkin yürütülmesi de zor görünüyor.

Hekimlerin emekliliğe yansıyacak maaş artışı, bakabilecekleri kadar hasta bakabilmek, nöbet sonrası dinlenme izni verilmesi, adil bir döner sermaye payı dağıtılması gibi talepleri gündemdeki yerini koruyor.  Bakalım bu talepler sağlıkta dönüşümün ikinci fazında kendine yer bulabilecek mi?

Bu haber 1515 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem