Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

8 Mayıs 2024 Çarşamba
05:31
HAVA
DURUMU

 

YAZARLAR
  
SELECT m.ADI, m.SAYFAADI, m.ID FROM  tHABERMENU AS hm INNER JOIN tMENU AS m ON hm.MENUID = m.ID WHERE  (hm.HABERID = 5145) AND (m.USTID = 50)
Sibel Güneş
Sağlık Bakanlığı nabzımızı niye tutuyor?
E-Nabız uygulaması ile kişisel sağlık verilerinin Sağlık Bakanlığı elinde toplanması "kötüyü kullanım" riski taşır mu?
4.5.2015 14:58:41

Kişisel sağlık verileri sağlık sektörünün tüm bileşenleri için stratejik önem taşıyor. Bu veriler sağlıkta kârı büyütme amaçlı, her dönemde kötüye kullanıma açık veriler.
Daha önce SGK’nin kişisel sağlık verilerini, ilaç kullanım bilgilerini şirketlere ücret karşılığı vereceği iddiaları ortaya atılmıştı. Şubat ayında bir açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, uygulamada çokça tartışılan kişisel veri paylaşımı yoluyla SGK'nın bugüne kadar 98 bin 500 TL kurum geliri elde ettiğini bildirmişti. Bakan Çelik, paylaşılan verilerin dolaylı ya da doğrudan tanımlamaya yol açabilecek hiçbir kişisel veri içermediğini savunmuştu.
Son olarak da Sağlık Bakanlığı’nın e-nabız projesiyle kişisel sağlık verilerinin güvenliği konusu bir kez daha gündeme geldi.
Sağlık Bakanlığı, 5 Şubat’ta yayımladığı 2015 sayılı Genelge ile "e-Nabız" adlı Sağlık Net Online Sistemi kurduğunu bildirmiş bütün kişisel sağlık bilgilerinin kendisine gönderilmesini istemişti.
Sağlık Bakanlığı’na göre tüm sağlık kuruluşlarının bilgi sistemlerini birbirine entegre ettiği ‘e-Nabız’, vatandaşların kişisel sağlık kayıtlarına, hem kendilerinin hem de dilerlerse ilgili sağlık personelinin erişebilecekleri bir platform olarak hizmet verecek.
Türkiye’nin 81 ilindeki tüm kamu sağlık kuruluşları, kişisel sağlık kayıtlarına erişebilecek. Bu sayede vatandaşlar istedikleri zaman, aldıkları tedavilerin detaylarını görebilecek ve yine kendi rızaları doğrultusunda yakınlarıyla ve istedikleri doktorlarla paylaşabilecek.
e-Nabız, tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonlar için geliştirilen mobil uygulama ile kolayca kullanılabilecek, böylece vatandaşlar kendilerine ait tüm sağlık bilgilerini artık yanlarında taşıyabilecek.
Ancak sağlık meslek örgütleri aynı görüşte değil. Önce Türk Tabipleri Birliği bu uygulamaya karşı çıktı. Genelgenin geri çekilmesini istedi. Sonuç alamayınca da TTB ile TDB uluslararası sözleşmeler ve Anayasa’nın koruması altında olan kişisel sağlık verilerinin merkezi olarak toplanmasını öngördüğü için e-Nabız Projesi Genelgesi’nin iptali için dava açtı.
Daha önce 663 sayılı kanun Hükmünde Kararnameye veri toplama için iki kez konulan hükümlerin Anayasa Mahkemesi tarafından, Sağlık Net 2 adıyla uygulamaya konulan veri toplama sistemiyle ilgili işlemlerin de Danıştay tarafından iptal edildiği de ortada.
Devletin öncelikli ödevi Anayasa'nın 20. maddesi uyarınca kişilerin özel hayatlarını ve bu kapsamda sağlıkla ilgili kişisel bilgilerinin mahremiyetini korumak.
Sonuçta bu girişim iyi niyetli görünse bile vatandaşın onayını içermediği sürece çıkabilecek her türlü sorunu da içinde barındırıyor.

Bu haber 1415 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Toplam 1 ziyaretçiden 5 puan
Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem