Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz... |
Diz ağrıları, kalça ağrıları, yürüme, diz çökme sorunları yaşayanların kalça veya diz protezinden başka seçenekleri olmaması durumunda geçirilen ameliyatlardaki hata payı ve ameliyat sonrası zorlu süreç büyük önem taşıyor. Bursa’da uygulanmaya başlanan robotik cerrahi yöntemle bu süreçteki zorlukların minimuma indiği belirtiliyor.
Dr. Kayhan Turan, robotik cerrahi konusunda bilgi verdi
“Robotik cerrahi günümüzde, dünyada diz ve kalça ameliyatlarında gelinen en ileri noktayı ifade ediyor. Robotik cerrahi, hata payını minimuma indirirken, ameliyat sonrası iyileşme sürecini de daha kısa, daha ağrısız ve daha kaliteli hale getiriyor.
Şu anda Türkiye’de robotik yöntemle hem kalça, hem de diz protezi ameliyatları sadece Bursa’da yapılıyor. Uygulama SGK anlaşması kapsamında bulunuyor. Robotik protez ameliyatlarının SGK anlaşmalı olarak yapılabilmesi, dar gelirli hastaların da yüksek standarttaki bu yöntemden faydalanmasını sağlıyor.
İstanbul’da da bir özel hastanede sadece diz alanında robotik cerrahi yöntemi uygulanıyor.”
“ADETA HATAYA İZİN VERMEYEN BİR YÖNTEM”
“Geçtiğimiz günlerde Bursa’da ilk kez N.K. adlı SGK’lı bir hastaya robotla diz protezi takıldı. Hastamız, aynı gün taburcu oldu. Bu operasyon sonrası robotik olarak yapılan ameliyat sayısı şimdiden 15’i buldu.
Bu teknikle yapılan ameliyatların, klasik protez ameliyatlara taşıdığı avantajları şöyle sıralayabiliriz:
- Protez ameliyatlarının başarılı olması için protezin diz eklemine doğru yerleştirilmesi çok önemlidir. Protezin elle yerleştirildiği klasik ameliyatlarda doktorun deneyim ve becerisine bağlı olarak hata payı artar ya da azalır. Robotik diz cerrahisinin en önemli özelliği, hata payını 0,1 mm gibi minimuma indirmesidir; hatta cerrahın hata yapmasına izin vermez de diyebiliriz.
- Bu yöntemde önce hastanın dizinin 3 boyutlu haritası bilgisayara yüklenir ve hassas dijital ölçümlerle özel hazırlanan, kemik yapısına çok benzeyen protezin hastaya en uygun, en ideal şekilde yerleştirilmesi sağlanır.
- Ayrıca, eklemin sadece sorunlu kısmının yenilenmesine olanak tanıdığı için sağlıklı doku ve kemiği korumuş oluyor.
- Klasik ameliyatlara oranla daha küçük kesi yeterli olduğundan kan kaybı da daha az, iyileşme süresi çok daha hızlı, ağrı da daha az olur.
- Protezin hastaya en uygun şekilde yerleştirilmesi sayesinde ameliyat sonrası dizlerin tam bükülebilmesi de mümkün olur. Bu da hastanın dizini daha doğal hissetmesini, günlük yaşama ve aktivitelere kolay dönüş yapmasını sağlar.”
Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem