Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

19 Nisan 2024 Cuma
16:41
HAVA
DURUMU

 

  
Kuşburnuyla kireçlenme tedavisi
Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, halk ilacı olarak bilenen kuşburnunun soğuk algınılğının yanısıra kireçlenme tedavisi içinde kullandığını söyledi.
1.3.2016

Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, halk ilacı olarak bilenen kuşburnunun soğuk  algınlığı başta olmak üzere değişik amaçlar için yaygın olarak kullanıldığını söylüyor. Geleneksel olarak soğuk algınlığı ve kireçlenmede günde 2 defa 2.5 g miktarda kullanılmasını, poşet çay olarak da 2 - 3 poşet çay içmenin faydalı olabileceğini belirtiyor.

Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, soğuk algınlığı ve osteoartritte destekleyici olarak alınabilen kuşburnunun değişik amaçlar için yaygın olarak kullanılmakta olduğunu söyleyerek şu bilgileri veriyor:

“Kuşburnu, ülkemizin hemen her bölgesinde yabani olarak yetişen, çalı şeklindeki yabani güllerden  bilimsel olarak farklı isimlendirilen birkaç türe verilen genel isimdir. Halk arasında itburnu, yaban gülü gibi isimler de verilmektedir. Anadolu’da halk ilacı olarak meyve, kök ve genç dalları değişik amaçlar için yaygın olarak kullanılmaktadır. Halk ilacı olarak, değişik kuşburnu türlerinin bilhassa meyveleri öksürük, bronşit ve romatizmada ayrıca mide ağrılarına, hemoroit ve ishale karşı genellikle
çayı halinde kullanılmaktadır.”

Prof. Dr. Ekrem Sezik, kuşburnu meyvelerinin ve meyvelerinden hazırlanan meyve suyu, marmeladının ve çayın gıda olarak yaygın bir şekilde kullanılmakta olduğunu söylüyor:

“Halk ilacı kullanılışlarını bilimsel açıdan araştırmak üzere yapılan çalışmalarda, kuşburnu meyvelerinin antiülser ve enflamasyon giderici belirgin etkilere sahip olduğu bulunmuş ve dolayısıyla bu kullanılışların bir kısmını açıklayan  bazı bilimsel verilere ulaşılmıştır . Ama bu çalışmalar henüz başlangıç kademesindedir. Yani kuşburnunu
ülser ilacı olarak kullanmaya başlamayalım!”

Ekrem Sezik, kuşburnunun kullanımı ile ilgili şu bilgileri veriyor:
“Geleneksel olarak soğuk algınlığı, üşütme ve bu durumlardan koruyucu olarak günde 2 defa 2.5 g miktarda kullanılması tavsiye edilmektedir. Poşet çaylarda bir poşette, 2-2.5 gram civarında ürün bulunmaktadır.  Dolayısıyla, belirtilen amaçlar için günde 2-3 poşet çay içmek yeterli olacaktır. Poşet çayların demlenmesi sonucu ortaya çıkan o güzel mor rengi, yine sağlığa yararlı bir çiçeğin, Afrika sardunya çiçeğinin sağladığı bilgisini de bu arada hatırlatalım. İnsan üzerinde yapılan bilimsel araştırmalar, osteoartritte mafsal kilitlenmesi ve ağrıların hafifletilmesinde de yardımcı olabileceğini göstermiştir. Klinik çalışma sonuçları genellikle günde 5 gram standart tozun 3 ay süre ile kullanılması sonucunda pozitif etkilerin daha iyi görülebileceğini
belirtmektedir. Bu amaçla hazırlanmış genellikle kapsül şeklindeki ürünler piyasada bulunmaktadır.”

İnternet tıbbına inanmayınız!
Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, internet tıbbına karşı da tüketicileri uyarıyor:
“İnternette kuşburnu meyveleri her derde deva olarak sunulmaktadır. Öyle ki, selüliti önlemesinden cinsel isteği artırmasına kadar uzun bir liste görebilirsiniz. C vitamini kaynağı olarak da marmeladı tavsiye edilmektedir! Marmelat yapmak için meyve usareleri saatlerce kaynatılır. C vitamini ise ısıya son derece hassastır, hemen parçalanır. Dolayısıyla marmelatta C vitamini kalmaz! Kısacası internet tıbbında, bilimsel araştırmaya dayanmayan kullanımlar bulunmakta. Aman dikkat!”
Soğuk algınlığı, koruyucu veya osteoartritte yardımcı olarak kullanılması gerektiğinde, ürünün standart  olmasının önemli olduğunu unutmayınız. Ürünleri internetten değil eczaneden alınız ve hijyenik oldukları için, bilinen firmaların poşet çaylarını kullanınız.”

Bu haber 9649 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • Pfizer Türkiye’nin Hukuk Direktörü - 13.7.2023 22:41:39
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem