Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

24 Nisan 2024 Çarşamba
20:46
HAVA
DURUMU

 

  
Kalp anjiyosu 0.25 saniyede yapılıyor
En gelişmiş bilgisayarlı tomografi yöntemlerinden biri olan FLASH CT Türkiye'de hizmete girdi. Cihaz tüm vücudu 4 saniyede tarıyor. 78 cm çapıyla hem panik atağı olan hem de obez hastalara da kullanım kolaylığı sağlıyor.
4.3.2010

İSTANBUL-Kalp anjiyosunu 0.25 saniyede 4 saniyede tüm vücut tomografisini çekebilen ve bunu dünyada kaydedilmiş en düşük radyasyon oranıyla yapabilen ilk bilgisayarlı tomografi cihazı  FLASH CT, Türkiye’de de hizmet girdi. 78 santimlik çapı ile kapalı yer korkusu ortadan kalkıyor. Pek çok kişi kapalı yer fobisi olduğu için tomografik görüntülemeden kaçınabiliyor. Cihazın 78 santimetrelik çapı, obez hastalar ve kapalı yer korkusu olan hastalara da kolaylık sağlıyor.

Acıbadem Maslak Hastanesi’nde hizmete sunulan Flash CT'ni özellikleri konusunda radyoloji  uzmanı Doç. Dr. Ercan Karaaslan ile radyoloji uzmanı Dr. Cengiz Bavbek, FLASH CT hakkında şu bilgileri verdr:

FLASH CT'NİN ÖZELLİKLERİ
Flash CT, x-ışını kullanılarak vücudun incelenen bölgesinin kesitsel görüntüsünü oluşturmaya yönelik radyolojik teşhis yöntemidir. Hastanın üzerinde yattığı tomografi cihazının yatağı cihazın “gantry” adı verilen açıklığına sokuluyor. Cihazın tüp ve dedektör sistemleri vücudun etrafında 360 derecelik bir dönüş hareketi yapıyor. Bu sırada tüplerin yaydığı x ışını dedektör tarafından algılanıyor. Bu dedektörler de doku farklılıklarını bilgisayara işlemeye başlıyor. Oluşturulan görüntüler de bilgisayar ekranından izlenerek tanı konuluyor.

KULLANILDIĞI ALANLAR
İleri teknolojiyle üretilmiş bir radyolojik tanı yöntemi olan Flash CT, başta kardiyak ve akciğer taraması olmak üzere vücudun hemen her alanında görüntü sağlayabiliyor. Düşük radyasyon kullanarak çok hızlı çekim yapabilmesi nedeniyle özellikle kardiyak check-up programlarında büyük kullanım kolaylığı sunuyor.

AVANTAJLARI NELER?
0,25 saniyede Kardiyak Check-up yapabiliyor. FLASH CT, tek tüp ve tek dedektörlü sistemler ile kıyaslandığında iki kat daha hızlı görüntü oluşturuyor. Tüm kalbi 250 milisaniyede tarama imkanı (1/4 kalp atış süresi) sunuyor. Bu sayede hasta kalbi 100’ün üzerinde atsa bile kalbi ilaçla yavaşlatma gereksinimi duyulmuyor ve yüzde 99’a varan bir doğruluklak teşhis garantisi sunuyor. Kardiyak tarama yüzde 80 daha az radyasyonla yapılıyor.

• Flash CT rutin uygulamalarda (check-up gibi) non-invazif kardiyolojik tanı tekniği olarak kullanılabilecek piyasada bulunan en düşük dozda radyasyon yayan tarama cihazı. Üstelik bu işlemi 0,25 saniyede yapıyor. Tek kaynaklı CT ile gerçekleştirilen kardiyak çekimlerde 20 mSV’ye kadar doza maruz kalma ihtimali varken, Flash CT’de bu doz miktarı hastanın kalp atım hızı uygun ise 1 mSV’ye kadar inebiliyor. Her tür kalp atım hızında da 3-5 mSV arasında bir doz uygulanıyor. Yani ilk defa invazif koroner anjiyografiden çok daha düşük doz ile kalp çekimleri tamamlanabiliyor.

• Bu cihazda ayrıca göz ve meme gibi radyasyona duyarlı bölgeleri dozdan koruyan ve bu sayede görüntü kalitesini düşürmeden yüzde 40 daha düşük doz sağlayan programlar da bulunuyor. Düşük dozla görüntüleme, özellikle doz hassasiyeti yüksek hastalar için büyük avantaj sağlıyor.

• Koroner damar hastalığı tanısı konan hastaların düzenli olarak takip edilmeleri gerekiyor. Ancak cihazların yüksek doz radyasyon içermeleri bu takiplerin yapılmasını önlüyor. Flash CT ile en düşük dozda radyasyon verilmesi sayesinde kalp taraması belli aralıklarla yapılabiliyor. Tüm vücut sadece 4-5 saniyede taranabiliyor. 

• Cihaz 1 metreyi 2 saniyede, tüm vücudu ise 4-5 saniye gibi çok kısa bir sürede tarayabiliyor. Çekimin hızlı olması obez ve çocuk hastalarda büyük bir konfor sağlıyor. Hız sayesinde bu grupta yer alan kişilerde sedasyona (hastanın bilinci kaybolmaksızın ilaçlarla rahatlatılması) ihtiyaç duyulmadan çekim yapılabiliyor.

• Özellikle travma geçiren kişilerde bugüne kadarki mevcut CT teknolojileri ile üretilen görüntüler için harcanan süre hastanın durumunu riske atıyordu. Bu gibi durumlarda zaman kaybetmemek adına cerrahlar çoğu zaman CT’nin sağlayabileceği görüntüleme avantajlarından yoksun bir şekilde hastaya müdahale etmek durumunda kalabiliyordu. Flash CT sayesinde bu engel ortadan kalkıyor ve travma geçirmiş hastaların vücutları da taranabiliyor. 0.6 saniyede nefes tutmadan akciğer çekimi yapılıyor.

• 256 kesitli BT sistemlerinde özellikle akciğer çekimlerinde hastanın nefesini tutması gerekiyor. FLASH SPIRAL hız sayesinde artık hastaya nefes tutmaksızın teşhis konulabiliyor. Sistem hastanın tüm göğüs kafesini bir fotoğraf makinesi flaşının patlaması ile kıyaslanabilecek bir hızla, yani 1 saniyeden az sürede (0.6 saniye) görüntüleyebiliyor. Bu özelliği sayesinde özellikle nefes tutmada problem yaşayan yoğun bakım hastaları veya pediyatrik çocukların akciğerlerine bile kolaylıkla bakılabiliyor.

Bu haber 10980 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • Pfizer Türkiye’nin Hukuk Direktörü - 13.7.2023 22:41:39
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem