Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

27 Nisan 2024 Cumartesi
05:55
HAVA
DURUMU

 

  
İstanbul'un kültür envanteri
Kültür mirası envanteri ve kültür ekonomisi envanteri için yapılacak çalışmalara 1 milyon 512 bin lira ayrıldı.
19.10.2009
İSTANBUL - Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Türkiye Bilimler Akademisi ortaklığıyla İstanbul'un kültür mirası ve kültür ekonomisi envanteri çıkarılacak.
Bir yıl sürecek çalışma sonucunda, İstanbul'un tüm kültürel mirasına ilişkin detaylı bilgiler, raporlar, fotoğraflar, tablolar internet ortamında erişilebilir hale getirilecek. 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından finanse edilen projeye ilişkin bilgi vermek amacıyla Alay Köşkü'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, İstanbul'un eksikliğini hissettiği, bu nedenle çok önemsedikleri bu projeyi gelecek yılın sonuna doğru tamamlamış olacaklarını bildirdi.
Bunun bir bütün olarak kültürel mirasın kaydı olduğunu, bilinmez üzerine politika ve kültür projesi geliştirilemeyeceğini ifade eden Bilgili, sadece İstanbul için değil, Türkiye için de önemli olan bu envanterin mutlaka çıkarılması gerektiğini kaydetti.
Bilgili, bu projeyi 2-3 yıl önce başlattıklarını, ancak başarılı olamadıklarını belirterek ''Bugün iyi bir envanter çıkarmak için her şeyimiz var. İyi bir proje, iyi bir ekip, altyapı ve gerekli tüm kurumlar var. 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı da bunun içinde. İstanbul'un kültür envanteri alanında prestij projesi olması gerekiyor'' şeklinde konuştu.
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Yücel Kanpolat da bu projenin insanlığa borçları olduğunu, bu nedenle projeye sahip çıkarak, eksiksiz tamamlamak zorunda olduklarını söyledi.
Bunun, sadece İstanbul ve Türkiye için değil tüm dünyaya karşı sorumlu oldukları bir proje olduğunu dile getiren Kanpolat ''Bir dünya projesi olmaya aday en önemli proje'' dedi.
2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı Genel Sekreteri Yılmaz Kurt ise bütçelerinin yüzde 70'nin bu tür tarihi ve kültürel mirasın korunmasına yönelik projelere ayrıldığını belirtti.
Bir dünya kültür şehri olan İstanbul'un uluslararası standartta bir kültür envanterinin yapılmamasından sorumlu olduklarını dile getiren Kurt, bugün startını verdikleri projenin 2010'da bitirilmesini hedeflediklerini kaydetti.

PROJENİN GETİRECEKLERİ
İstanbul kültür mirası ve kültür ekonomisi mirası envanteri çalışması, hem kamu hem de özel sektörü kapsayacak ve İstanbul'un kültür sanat varlıklarının mirasının, ekonomisinin bir fotoğrafı çekilerek İstanbul'un bir kültür başkenti olarak 21. yüzyıla damgasını vurabilmek için izlenmesi gereken politikalar için ışık tutacak.
Kültür mirası envanteri ile kentteki tarihi dokunun korunmasına yönelik alan yönetimi, çevre düzenlemesi, restorasyon, koruma, yeniden değerlendirme çalışmalarına altlık olacak kapsamlı ve güncellenen kolay ulaşılabilir bir veri tabanı sistemi oluşturulacak. 
Kültür ekonomisi envanteri ile de İstanbul'un kültür ve sanat kapasitesinin aktörleri, üretimi, tüketimi, iş gücünün yatırımlarının ve ticaretinin profili ortaya çıkarılacak ve bu envanter verileri İstanbulların kültüre daha geniş katılımın sağlanması gibi politika arayışlarına da yardımcı olacak.
Proje kapsamında toplanan tüm veriler, kamuoyunun kullanımına açıldığı internet portalına aktarılacak, ayrıca bu süreçte 7 sempozyum düzenlenecek ve yayınlar yapılacak.
Proje ili İstanbul'un taşınır taşınmaz, fiziksel olmayan kültür mirasına ilişkin detaylı bilgiler, fişler, haritalar, raporlar, fotoğraflar, filmler, tablolar, belgeler, klasikler erişilebilir olacak.
Projenin toplam 1 milyon 512 bin TL'lik maliyeti Avrupa Kültür Başkenti Ajansı tarafından karşılanacak. Toplam 40 kişinin görev aldığı projede, ''Arkeoloji'', ''Kentsel mimari'', ''Halk kültürü'' ve ''Kültür ekonomisi'' başlıkları altında çalışma yürütülecek.
Basın toplantısının ardından İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Bilgili ile TÜBA Başkanı Kanpolat projenin yapım protokolünü imzaladı.
Bu haber 16771 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • Pfizer Türkiye’nin Hukuk Direktörü - 13.7.2023 22:41:39
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem