Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

19 Nisan 2024 Cuma
13:48
HAVA
DURUMU

 

  
İstanbul'da dijital hastane oluşturuldu
İstanbul'da yarın başlayacak olan Sağlık Yöneticileri Zirvesi 2010 kapsamında dijital bir hastane oluşturuldu. Hastanede hastaları 3 boyutlu hologram hostesler karşılayacak.
29.1.2010

İSTANBUL  ''Sağlık Yöneticileri Zirvesi'10'' kapsamında ''Dijital Hastane'' alanı oluşturuldu. Sağlık Bakanlığının katkılarıyla Marmara Çalışanlar Federasyonu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kurulu tarafından ''Sağlık yönetiminde gelecek'' ana temasıyla düzenlenen 'Sağlık Yöneticileri Zirvesi 2010'' yarın Grand Cevahir Otel'de başlayacak.
İki gün sürecek zirvede, alanında uzman konuklar Türkiye'deki meslektaşlarıyla bilgi alışverişinde bulunacak, tecrübelerini paylaşacak.
Zirve kapsamında Sağlık Bilişimcileri Açılım Platformu (SABİYAP) ve sağlık sektörüne hizmet veren özel kuruluşların katkılarıyla Türkiye'de ilk defa ''Dijital Hastane'' alanı kuruldu. 

GELECEĞİN HASTANE KONSEPTİ: DİJİTAL HASTANE

Marmara Çalışanlar Federasyonu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Kurulu Başkanı Yasin Keleş, dijital hastanenin, ''ileri teknolojilerin konseptler bütünü içinde kullanmak'' anlamına geldiğini söyledi.
Dijital hastanenin dijital kartla çalıştığını, içeri giren hastanın bu kartla tanındığını anlatan Keleş, bu kart sayesinde hangi departmanda olursa olsun tanındığı için yanlış tedavi uygulanma riskinin ortadan kalktığını belirtti.
Keleş, dijital hastanede çekilen EKG'nin dünyanın çeşitli yerlerinde hekime gönderilme imkanı olduğunu kaydetti.
Doktor odasında hologram kalp bulunduğunu ve bu sayede hastaya kalbiyle ilgili sorununun kolaylıkla anlatılabileceğini ifade eden Keleş, sihirli kalem sayesinde doktorun yazdığı tüm yazının hastanenin otomasyon sistemine aktarıldığını söyledi.
Keleş, dijital hastane kapsamında evde bakım odasının da bulunduğunu, kronik bir hastanın günlük ölçümlerini çekip ilgili hekime internet ortamından gönderilebildiğini, bu mobil cihazlar sayesinde başka şehirlerdeki hastaların takibinin İstanbul'da yapılabileceğini aktardı.

SAĞLIK HİZMETİ İSTENİLEN YERE GÖTÜRÜLECEK

Keleş, ''Teknoloji sağlık hizmetini artık bağımsız hale getiriyor, sağlık hizmetini istediğiniz yere götürebiliyorsunuz'' dedi.
Dijital hastanenin toplantı odasında hekimlerin, örneğin ABD'deki meslektaşlarıyla oturup bir konuyu tartışabildiklerini dile getiren Keleş, ''İlaç yönetim sistemimiz var. Bu sistem kartınızı okuttuğunuzda direkt size uygulanacak ilacın çekmecesi açılıyor, böylece yanlış ilaç uygulama riski ortadan kalkmış oluyor'' bilgisini verdi.
Keleş, dijital hastanede hastanın iyileşmesine katkı sağlayacak ışıklandırma sisteminin de bulunduğunu, bu sistemde hastanın ruh haline göre ışıklandırmanın değiştirildiğini kaydetti.
Yoğun bakımda son teknoloji kuvözlerin bulunduğunu, normal kuvözler sadece ısı ve nem takibini gösterirken, bu kuvözlerde hepsinin kaydının saklandığını anlatan Keleş, olabilecek bir sorunun da incelemeye olanak sağlandığını vurguladı.
Türkiye'de hiçbir hastanenin tam dijital hastane olmadığını, dijital konseptlerin yüzde 40'ını kullanan bazı hastaneler bulunduğunu, aynı şekilde yurt dışında da dijital hastane uygulamasının bölüm bölüm kullanıldığını dile getiren Keleş, şöyle devam etti:
''Tam dijital hastane haline gelmek sanıldığı kadar masraflı değil. Doğru cihazların alınması gerekir. Hasta bilgilerine her yerden hızlı ulaşım, veri güvenliği, tüm hizmetlerin bilgisayar ortamında yürütülmesi, minimum hata, düşük maliyet, hasta ve çalışan memnuniyeti, teşhis ve tedavide başarı gibi birçok avantajlar sağlayan dijital hastane sistemi, bileşenleri ve entegrasyon aşamaları ile titizlikle hayata geçirilmelidir.''

HASTALARI ÜÇ BOYUTLU HOLOGRAM HOSTES KARŞILIYOR
Hastanelerin 2010 hedeflerine dijital olmayı koymalarını hedeflediklerini de dile getiren Keleş, ''Bir devlet hastanesine gidiyorsunuz, sizi suratsız bir hemşire karşılıyor. Dijital sistemde sizi üç boyutlu hologram hostes karşılıyor. Onun suratsız olması ihtimali yok. Her zaman güleryüzlü bir bayan'' şeklinde konuştu.
Keleş, bu sistemde hastanın minimum sürede tedavisinin tamamlanacağını söyledi.
Dijital Hastane Düzenleme Kurulundan Özgür Dumlu da dijital sistemde kayıtın esas olduğunu ifade ederek, dijital hastane ameliyathanesinde biri dışarıdan, biri içeriden, diğeri de ameliyat yapılan nokta olmak üzere 3 ayrı noktadan kayıt yapıldığını belirtti.
İleride bir hastanın şikayeti durumda bu kayıtlara bakılarak hatanın nereden kaynaklandığını anlaşılabileceğine işaret eden Dumlu, bu görüntülerin eğitim amaçlı da kullanılabileceğini kaydetti.
Dumlu, kameralar vasıtasıyla ameliyat görüntülerinin internet aracılığıyla her yerden izlenebileceğine de dikkati çekti.

Bu haber 10416 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • Pfizer Türkiye’nin Hukuk Direktörü - 13.7.2023 22:41:39
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem