Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

20 Nisan 2024 Cumartesi
15:55
HAVA
DURUMU

 

  
İşitme bozukluğu öğrenmeyi engeller
KBB uzmanları diyor ki: İşitme bozukluğu olan çocuk, okulda anlatılanları anlamakta zorluk çeker. Bu da derslerde başarısını düşürür.
12.9.2014

İşitmeye bağlı bir öğrenme sorunuyla karşılaşmamaları için çocukların okul öncesi işitme testinden geçirilmeleri önem taşıyor. Uzmanlar, çocuklarında işitme zayıflığı olduğunu fark eden veya bu konuda kuşku duyan anne babaların, durum daha ağır bir soruna dönüşmeden hekime başvurmalarını öneriyorlar.

İŞİTME TESTİ YAPILIYOR

İşitme kaybı olup olmadığının küçük yaşta belirlenmesi de önem taşıyor. Emsey Hospital’dan KBB, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Suat Turgut, işitme seviyesinin belirlenmesi ve olumsuz etkilerinin giderilmesiyle ilgili şu bilgileri verdi:
“İşitme seviyesini objektif olarak ölçen işitme testi; Odyogram denilen aletlerle sessiz kabin içinde girilerek, değişik şiddette ses verilmesi ve verilen cevaba göre işitme düzeyinin belirlenmesi esasına dayanıyor. İşitme kaybı, doğumsal olabildiği gibi sonradan da ortaya çıkabiliyor. Yeni doğan döneminde BERA ve Otoakustikemisyon adı verilen testlerle, çocukların işitip işitmedikleri kolaylıkla anlaşılabiliyor. Okullar açılmadan önce çocuklara uygulanacak olan işitme testleri, çocukların kulak sağlığı açısından önemlidir.”

ÇOCUKLAR GÖRÜLEBİLEN KULAK HASTALIKLARI


“Okul öncesi dönemde görülen hafif ve orta düzeyde işitme kayıpları; çocukların şikayetlerini algılayacak ve ifade edecek olgunlukta olmamalarından kaynaklı olarak çoğunlukla gözden kaçabilir. Bu dönemde en sık görülen kulak hastalığı, orta kulakta sıvı birikimiyle öne çıkan Seröz Otit hastalığıdır. Okul öncesi dönemde Seröz Otit’in yanı sıra; doğumsal işitme kayıpları, enfeksiyonlara bağlı özellikle kabakulak hastalığına bağlı tek taraflı işitme kayıpları, uzun süre kulağa zarar veren antibiyotik ve ilaçların oluşturduğu işitme kayıpları ortaya çıkabilir. Günlük yaşamda bu durumlar ebeveynlerin dikkatinden kaçabilir. Bu durumun dikkatten kaçmaması, ailenin çocuğu dikkatle gözlemlemesi çocuğun kulak hastalıklarından korunması açısından oldukça önemlidir.”

ÇOCUKLAR İŞİTME KAYBI NASIL FARK EDİLİR?

“Çocuklar kendi işitme kayıplarını tanımlayıp ifade edemeyebilirler. Ancak çocukların bazı davranışlarıyla işitme kaybıyla ilgili işaret verirler. Çocuğunuza uzaktan seslendiğinizde cevap vermiyorsa, söylenen sözleri tekrarlatıyorsa, konuşulan kelimeleri ayırt etmede güçlük çekiyorsa, televizyonu yakından izliyor veya yüksek sesle dinliyorsa mutlaka işitme kontrolü yapmak gerekir. Bazen kabakulak ve diğer sebeplere bağlı olarak, tek taraflı işitme kayıpları fark edilmez. Çünkü, çocuğun bir kulağı tamamen normal olduğu için, çocuğun tek kulağıyla işitmediği anlaşılamaz. Bu durumda, sesin geldiği yönü tayin etmede sıkıntılar yaşanır. Çocuk ev içinde çalan telefonun yerini bulamayabilir. Çocukların sağlıklı işitmesi, okul başarıları açısından oldukça önemlidir. Bu yüzden çocuklar okula başlamadan önce, işitmelerinin normal olup olmadığının bilinmesi gerekir. İşitme testleriyle kolayca teşhis edilebilen işitme kayıpları, erken yaşta müdahale ile kolayca tedavi edilebilmekte, bu durum çocukların okul başarılarını artırmaktadır.”

Bu haber 1413 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Çocuklarda ateş ve halsizliğe dikkat - 7.12.2020 11:44:11
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem