Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

19 Nisan 2024 Cuma
12:13
HAVA
DURUMU

 

  
İnme merkezi sayısının artması gerekiyor
İnme merkezlerinin yurt sathına yayılması gerektiğini belirten Türk Nöroloji Derneği Sağlık Bakanlığı'nın inme merkezleri tebliğinin yayınlanmasıyla bu sürecin başlayabileceğine dikkat çekti.
19.9.2018

Türkiye'de yılda 40 bin kişi inme nedeniyle ölüyor. Ölümlerin azaltılması için inme merkezlerinin Türkiye genelinde yayılması ve hastalara ilk altı  saat içinde müdahale edecek protokolun uygulanması gerekiyor. Türk Nöroloji Derneği'nin verilerine göre şu anda Türkiye 'de 20 merkezde 28 girişimsel vasküler nöroloji uzmanı inme nedeniyle hastaneye getirilen hastaların damarındaki pıhtıyı temizleyerek hastaları yaşama döndürebiliyor. Ama bu sayı yeterli değil.

Türk Nöroloji Derneği Beyin Damar Hastalıkları, Nöroyoğun Bakım ve Girişimsel Nöroloji Bilimsel Çalışma Grupları’nın ev sahipliğinde düzenlenen uluslararası katılımlı “2. Türkiye İnme Akademisi”  14-16 Eylül 2018’de İstanbul’da gerçekleştirildi.  Toplantıda inmenin yüzde 10 oranında azaltılmasının hedeflendiği, bunun da yılda  4 bin kişinin ölümünün önlenmesi anlamına geldiği vurgulandı. 
Türk Nöroloji Derneği Beyin Damar Hastalıkları Bilimsel Çalışma Grubu Moderatörü
Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, halkın giderek yaşlanması ile inme sıklığının ülkemizde giderek arttığını belirterek: “İnme tedavisinin ‘hemen’ ve ‘bölgesel’ bağlamda yapılması zarureti nedeniyle bu tedaviyi uygulayabilecek inme merkezlerin iyi bir planlama ile yurt sathına yayılması gerekiyor. Bu planlama Sağlık Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulması beklenen inme tebliğinin çizeceği esaslara göre olacaktır. Ankara ve İstanbul gibi illerde başlanan pilot uygulamalar başarılı olacağımızı gösteriyor. Şimdi nörologlar olarak tebliğin yayınlanmasını ve ardından hemen işe koyulmayı bekliyoruz.” dedi.

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, “Serebrovasküler hastalıkların en ciddi tablosunu oluşturan “inme” Dünya ve ülkemizde birinci öncelikli sağlık problemi olmaya devam etmektedir. İnmeye neden olan risk faktörlerinin artmaya devam etmesi ve globalleşmesi, yaşlı nüfusun giderek artması ile inme sıklığı da giderek artmaktadır" dedi ve şöyle devam etti:

"European Stroke Ogranization (ESO) başta olmak üzere inme ile mücadele eden bütün inme organizasyonları ve nöroloji dernekleri inmenin tanınması, önlenmesi, inme merkezlerinde etkin akut tedavi ve inme sonrası rehabilitasyonun geliştirilmesi için hedefler oluşturmuşlardır. Bu hedefler Avrupa Konseyi ve Ülke Sağlık Bakanlıklarıyla paylaşılmaktadır. 2030 yılı için uluslararası hedef inmeyi %10 azaltmak (Türkiye’de yılda 40.000 kişinin inme nedeniyle hayatını kaybettiğini düşünürsek, 2030 yılında en az 4 bin kişinin hayatının kurtulması anlamına gelmektedir) ve inme hastalarının %90’ının inme ünitelerinde izlenmesini sağlamaktır. Biz de Türk Nöroloji Derneği olarak bu hedeflere ulaşmayı amaçlamış bulunuyoruz ve geçen yıl ilki yapılan ve inmeyi her yönüyle bilimsel ve stratejik olarak gözden geçiren Uluslararası katılımlı Türkiye İnme Akademisinin bu amaca ulaşmada çok önemli katkıları olacağına inanıyoruz. Ülke sathında inme tanı ve tedavi sistemini kurup uygulayan nörologlarımız bu toplantıdan sonra daha da donanımlı olarak hizmet vermeye devam edeceklerdir.

 Türk Nöroloji Derneği Girişimsel Nöroloji Bilimsel Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Özcan Özdemir, 2018 yılı içinde toplam 20 merkezde, 28 girişimsel vasküler nörolog tarafından Türkiye’nin değişik yerlerinde kateter yolu ile pıhtı alma işleminin yapıldığına dikkat çekti:
“Beynin ana damar tıkanıklığına bağlı inmelerde genellikle bulgular oluştuktan sonra ilk 6 saat içinde anjiyo yoluyla beyin damarındaki pıhtının değişik cihazlarla alınması sonucu normalde başkasına bağımlı olabilecek hastaların %50-60’ı kendi yaşamlarını bağımsız olarak yaşayabilmektedir. Bu gelişme ile son zamanlarda tıp literatüründe rastlanabilecek en dramatik iyileşme elde edilmiştir. Kateter yolu ile müdahale ülkemizde nörologlar tarafından belli bir eğitim sonrasında yapılmaktadır. 2018 yılı içinde toplam 20 merkezde, 28 girişimsel vasküler nörolog Türkiye’nin değişik yerlerinde kateter yolu ile pıhtı alma işlemini yapmaktadır. Amacımız bu sayıyı ciddi bir eğitim stratejisi ile arttırmaktır.”

Türk Nöroloji Derneği Nörolojik Yoğun Bakım Bilimsel Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Ethem Murat Arsava tanı ve tedavi konusunda bilgiler verdi:
“Ani gelişen yüzde eğilme, konuşmada bozulma, kol veya bacakta kuvvetsizlik akla hemen inmeyi getirmeli. İnmeyi düşündüren bu bulgular ortaya çıktığında hastanın kendisi, ailesi veya arkadaşları, etrafta kim varsa vakit kaybeden 112’yi aramalı. Hasta 112 tarafından sahada doğru bir şekilde değerlendirilip, acil inme tedavilerini uygulayan inme merkezlerine yönlendirilmeli. Acil serviste bu tip bir hastada vakit kaybetmeksizin nöroloji doktoru haberdar edilmeli, gerekli muayeneler, laboratuar testleri, görüntüleme tetkikleri saniye kaybetmeksizin yapılmalı. Tedavi sonrası hastalar nörolojik yoğun bakım ünitelerinde takip edilmeli, rehabilitasyon erken dönemde başlanmalı, yatış süreci sonrası hasta ilaçlarını doğru ve düzenli kullanmalı. Bu kısaca bahsettiğim onlarca basamakta ister istemez ortaya çıkan hatalar ve gecikmeler tüm süreci sekteye uğratıyor ve tüm emekler boşa gidebiliyor. Bu durumda da hasta ve yakınları için çok zor günler başlıyor. Tüm bu nedenlerle inme birçok paydaşın elini taşın altına koymasını gerektiren bir sorun. Türk Nöroloji Derneği önderliğinde nörologlar bu konuda canla başla çalışıyorlar."

Bu haber 5351 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • Pfizer Türkiye’nin Hukuk Direktörü - 13.7.2023 22:41:39
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem