Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz... |
İnflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH) ülseratif kolit ve Crohn hastalığı olmak üzere iki temel hastalıktan oluşmaktadır. Kanlı dışkılama, yüksek ateş, şiddetli karın ağrısı, hızlı kilo kaybı belirtileriyle birlikte kendinizi sürekli bitkin ve halsiz hissediyorsanız, İBH olabilirsiniz.
İnflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH) ve irritabl bağırsak sendromu (İBS) benzer belirtiler sebebiyle genellikle birbiriyle karıştırılmaktadır.
19 Mayıs Dünya İBH Günü kapsamında AbbVie’nin desteğiyle oluşturulan www.ibhileyasam.com web sitesinde İBH ve İBS ayrımı ile ilgili kendinizi test edebilirsiniz.
İnflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH)’nın kesin nedeni bilinmemekle birlikte sindirim sistemi kanalının yüzeyinde kronik iltihaplanma biçiminde tanımlanmaktadır. İltihap ağızdan başlayarak makata kadar sindirim kanalı boyunca herhangi bir yerde ortaya çıkabilir. İBH genelde ülseratif kolit ve Crohn hastalığı olmak üzere iki ayrı tipte oluşur. Kadın ve erkeklerde eşit olarak görülen İBH; en yaygın olarak 15-35 yaş aralığında görülür.
İnflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH) ve irritabl bağırsak sendromu (İBS) benzer belirtiler sebebiyle genellikle birbiriyle karıştırılmaktadır. İBH’nın belirtileri daha çok ishal, dışkıda kan, kramp biçiminde karın ağrısı, hızlı kilo kaybı, ateş yüksekliği ile sürekli bitkinlik ve halsizlik şeklindedir. Kroniktir ve ömür boyu sürmektedir. İBS ise daha çok psikolojik kökenli olup; karında şişkinlik, gaz, gerginlik, ağrı, büyük tuvalet alışkanlıklarında bazen kabızlık, bazen ishal şeklinde belirti gösterir.
KENDİNİZİ TEST EDİN
İnflamatuvar bağırsak hastalığına (İBH) geç tanı konması hem hasta hem de hekimler açısından sorun oluşturmaktadır. Bu durum özellikle ilk belirtileri iritabl bağırsak sendromuyla (İBS) örtüşen Crohn hastalığı için geçerlidir.
İnflamatuvar bağırsak hastalığında 3 aydan uzun süren karın ağrısı, son 3 ayda kilo kaybı, son 3 ayda ateşlenme gibi birkaç aya yayılan kriterler bulunabildiğinden, kişinin kendi sağlık geçmişiyle ilgili bilgilere hâkim olması önem taşımaktadır. Diğer önemli belirtiler ishal, kanlı dışkılama, ağrılı bağırsak hareketleridir. İBH belirtileri gösteren hastaların bir gastroenteroloji uzmanına giderek gerekli tetkikleri yaptırmaları ve sonrasında tedavi süreçlerini aksatmamaları son derece önemlidir.
19 Mayıs Dünya İBH Günü kapsamında AbbVie’nin desteğiyle oluşturulan www.ibhileyasam.com web sitesinde İBH ve İBS ayrımı ile ilgili kendinizi test edebilirsiniz.
Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem