ANKARA - Kamu İhale Kurumu (KİK) Başkanı Hasan Gül, bu yıl sonuna kadar ilaç ve tıbbi sarf malzemelerinde elektronik ihaleye geçmeyi hedeflediklerini bildirdi. Ankara Sanayi Odası (ASO), üyelerinin KİK ile ilgili karşılaştığı sorunların ele alındığı bir toplantı düzenledi.
Kamunun en büyük alıcı olduğunu belirten Gül, GSMH'nin yüzde 10'unu yakın ve yıllık tutarı 100 milyar liralık bir kamu harcaması gerçekleştirildiğini söyledi. Konuya böyle bakıldığında bu alanın hem kamu hem özel sektör açısından çok büyük bir öneme haiz olduğunu kaydeden Gül, ''Kamunun alımları büyük bir pazar. Bu pazarın rekabete açık olması, işlemlerin saydam olması, yapılan işlerden kimsenin kuşku duymaması, eşit bir katılım olması çok önemli'' dedi.
Kurum olarak bunların daha iyi nasıl sağlanabileceği konusunda çalışmalar yaptıklarını ifade eden Gül, bu alanda neler yapılabileceğini ortaya koymaya çalıştıklarını da söyledi. Gül, ''Bu alanda neler yapılabileceğini ortaya koymaya çalışıyoruz. Çok ciddi adımlar atıldı, çok ciddi adımlar da atılmak üzere. Atılacak adımların bu piyasadaki duyulan birtakım kuşkuları ortadan kaldıracağını umuyoruz'' diye konuştu.
Kurumun görevlerini anlatan Gül, kamu alımları açısından 2009 yılı ile 2008 yılı mukayese edildiğinde herhangi bir azalma olmadığını söyledi.
ELEKTRONİK İHALE
Elektronik ihaleyi yapabilmek için bir yasal altyapı gerektiğini belirten Gül, şöyle devam etti:
''20 Kasım 2008'de Genel Kurul'da Kamu İhale Kanununda değişikliğe ilişkin taslak kanunlaştı. Orada temel unsurlardan biri de elektronik ihaledir. Biz artık teklifleri teknik olarak elektronik ortamda alma noktasına hukuki anlamda da gelmiş durumdayız.
'Elektronik Kamu Alımları Platformu' diye adlandırılan bir platformu kullanıma yılbaşı itibariyle açmayı planlıyoruz. O noktadan sonra şöyle bir hedefimiz var. Kanunda bize o yetkiyi veriyor. Eşik değerin altındaki tüm ihale ilanları kamu ilahe bülteninde yayımlanacak.''
Gül, bu yıl sonuna kadar ilaç ve tıbbi sarf malzemelerinde elektronik ihaleye geçmeyi hedeflediklerini bildirerek, sektörün veri bankasının hazır olması ile bu alanda faaliyet gösteren isteklilerin ve alım yapacak idarelerin sisteme kayıtlı olması nedeniyle seçildiğini söyledi.
YERLİ İSTEKLİYE FİYAT AVANTAJI
Gül, yerli istekliye fiyat avantajı konusuna da değinerek, bu konunun ekonomik krizden önce de çok tartışıldığını kaydetti. Gül, şunları söyledi:
''Bu konu çok tartışıldı. 'Niye yerli istekliye fiyat avantajı sağlanmıyor?' Aslında kanunda böyle bir madde varken niye bu gerçekleşmiyor? En son Başbakanlık Genelgesi de var, kamu alımlarında yerli isteklilere avantaj sağlanması... Ama yine de istatistiki bilgiler bu konuda pek bir gelişmenin olmadığını gösteriyor.
Burada bizim toplumsal olarak en başta bilinç eksiğimiz olduğu gözüküyor. Aslında kanunda böyle zorlayıcı bir hüküm olmasa bile, kanunda böyle bir ayrım yapmaya imkan veren hüküm olmasa bile bizim tercihimizin yerli istekli lehine olması lazım. Bunu kamu olarak da düşünmemek lazım. Kendi ihtiyacımız için de alışverişe çıktığımız zaman mümkün olduğu kadar yerli malını tüketmeyi alışkanlık haline getirmemiz gerekir.''
Bazı ihale şartnamelerine teklif edilecek ürünün ''ithal malı olma şartı'' bile konulabildiğini belirten Gül, ''Kanuna aykırılığı bir tarafa toplumsal bilinç olarak iyi bir noktada olmadığımızı gösteriyor. Bu alanda nasıl yol alınabilir. İdareler bunu niye çok uygulamıyorlar. Yani idareler alıma çıktıkları hangi üründe acaba yerli istekliye avantaj sağlayacak veya bu avantaj ne kadar olabilecek. Buna ilişkin birtakım öngörülerin olması önemli'' dedi.
Gül, devletin ilgili kurumlarının bazı analizleri yaparak ülkede fiyat avantajı sağlanarak teşvik edilmesi gereken alanları, sektörleri tespit etmesi gerektiğini kaydetti. Gül, ''(Hangi sektörler acaba bizde diğer ülkelerle rekabet etme adına ümit vadediyor? Hangi sektörler teşvik edilirse yüzde 15 fiyat avantajıyla ileride rekabet şansı kazanır?) Bu analizlerin yapılması lazım ki herkesin gönül rahatlığıyla o sektörlere fiyat avantajı uygulama konusunda içi rahat olsun'' diye konuştu.
ASO BAŞKANI ÖZDEBİR
ASDO Başkanı Nurettin Özdebir ise ekonomide küçülmenin devam ettiğini ve 2009'un yüzde 5-6 oranında bir küçülmeyle kapanacağının kesinleştiğini söyledi. Gelecek yılın ilk çeyreğinde ekonominin büyüyeceğini, bunun baz etkisinden kaynaklanacağını ifade eden Özdebir, ''Önemli olan büyümenin ne kadar güçlü ve istikrarlı olacağı'' dedi.
Sanayide durumun hiç de iyi olmadığını belirten Özdebir, sanayi üretimi ve imalat sanayinde kapasite kullanım oranları rakamları hakkında bilgi verdi.
KDV ve ÖTV indirimlerinin hedef sektörlere bir canlılık getirdiğini ve vergi gelirlerinde artışa yol açtığını ifade eden Özdebir, ancak imalat sanayinin her sektörünün tüketim malı üretmediğine, yatırım malı üreten sektörleri moral ve desteğe ihtiyacı bulunduğuna dikkati çekti.
Bu kriz ortamında dahi yatırım yapmak isteyip, belirsizlik nedeniyle yatırımları erteleyen birçok sanayici bulunduğunu belirten Özdebir, ertelenen bu yatırım kararlarını öne çekmek ve sermaye malları üreten sektörlere bir nefes aldırmak için iyi belirlenmiş bir listede yer alan yatırım malları için leasingde KDV oranını bir süreliğine yüzde 1'e çekmek ve amortisman süresini 2 yıla indirmenin yerinde olacağını söyledi.
Özdebir, kamu alımlarında yerli makine ve teçhizatlara mutlaka öncelik verilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye'nin ön önemli sorunlarından birinin işsizlik olduğunu anımsatan Özdebir, işsiz sayısının Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 972 bin kişi artarak, 3 milyon 269 bin kişiye yükseldiğini söyledi.
Özdebir, kamuya olan vergi ve SSK borçlarının uygun vade ve faizlerle yeniden yapılandırılması, bu yapılandırmada da borçların ödeme dilimlerinde ağırlığın ileri dönemlere atılması gerektiğini belirtti.
Piyasa gözetim ve denetiminin nihai ürünler için gümrüklerden başlatılması, gümrüğe terk edilen malların tekrar satışında güvenli mal olup olmadığı tetkik edilmeden tekrar satışına izin verilmemesinin yerinde olacağını dile getiren Özdebir, DMO alımlarında da sadece yerli mallarının seçilmesi, İller Bankasının da sadece yerli mal alımlarını kredilendirilmesini istedi.