Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

18 Nisan 2024 Perşembe
03:37
HAVA
DURUMU

 

  
HIV/AIDS'liler haklarını istedi
Dünya AIDS Günü nedeniyle Beyoğlu'nda yapılan yürüyüşte hastalar tedaviye, korunmaya, desteğe ve insan haklarına ulaşım hakkı istediler. Yürüyüşte bir de domuz gribi uyarısı vardı. Uzmanlar AIDS hastalarına mutlaka grip aşısını yaptırmalarını önerdi.
1.12.2009

İSTANBUL-1 Aralık D ünya AIDS gününde Pozitif Yaşam Derneği'nin öncülüğünde birçok dernek ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri, Beyoğlu'nda yürüyüş yaptı.
Tünel Meydanı'nda düzenlenen etkinlik, Sambistanbul Ritim ve Dans Grubu'nun gösterisiyle başladı. Etkinlikte, HIV ve AIDS konusunda çeşitli uyarı notlarının asıldığı ''Dilek Ağacı'', katılımcılardan yoğun ilgi gördü.
Etkinlikte konuşan BM UNAIDS Müdürü Ela Aktürkoğlu, 21 yıldır 1 Aralıkta HIV/AIDS'ten dolayı hayatını kaybedenleri hatırlamak, HIV ile yaşayan insanlara destek vermek ve toplum genelinde farkındalığı artırmaya yönelik programlar düzenlendiğini söyledi.
Ela Aktürkoğlu, Dünya AIDS Günü'nün her yıl farklı bir teması olduğunu ifade ederek, bu yılki temanın, ''Evrensel Ulaşım'' yani tedaviye, korunmaya, desteğe ve insan haklarına ulaşım olduğunu açıkladı. Aktürkoğlu, bundan kastın tüm insanların HIV/AIDS'i önleme programlarına ve bilgisine erişerek bu hastalıktan, enfeksiyondan kendilerini nasıl koruyabilecekleri bilgisine ulaşabilmeleri olduğunu belirtti.
BM UNAIDS Ortak Programı tarafından 24 Kasımda ''Küresel AIDS Raporu''nun yayımlandığını belirten Aktürkoğlu, şunları kaydetti:
''Rapora göre, şu an dünyada 33,4 milyon kişinin HIV ile yaşadığı tahmin edilmektedir. Bu rakam 2007 yılı sonunda 33 milyondu. Bu rakam, daha çok insanın tedaviye ulaştığını ve HIV'le daha uzun süre yaşadığını gösteriyor. Bu yıl iyi bir haber var; HIV'in tarihinde ilk defa bu yıl yeni enfeksiyon sayılarında düşmeden söz edebiliyoruz. Fakat altını çizmem lazım, yeni enfeksiyon sayılarında düşüş var, ama HIV yayılmaya devam ediyor. Bazı ülkelerde düşüş çok daha fazla. Ne yazık ki Türkiye'nin de içinde bulunduğu Orta Avrupa bölgesinde ise tam tersine artışlar devam etmektedir. Biz ülke olarak biraz daha şanslıyız. Çünkü, bugüne kadar kaydedilen rakamlara göre HIV fazla yaygın bir hastalık değil. Son rakamlara göre 3 bin 500 civarında kaydedilmiş, ama bunlar gerçek rakam olmuyor. Türkiye'de de tabii birçok tarama testi yapılıyor. Fakat esas itibariyle risk gruplarında tarama testleri olması gerekiyor. Türkiye'deki önemli nokta şu, her ne kadar toplamda sayı az da olsa yeni enfeksiyon sayıları her yıl artmaktadır.''

DOMUZ GRİBİNİN ETKİSİ
Marmara Üniversitesi (MÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Volkan Korten de bu yıl HIV/AIDS ile yaşayan kişilerin tedavisine yönelik birçok önemli gelişme kaydedildiğini, özellikle Afrika'da alınan önlemlerle yeni HIV enfeksiyonlarında azalmanın yaşandığını ifade etti.
Türkiye'yi de etkileyen ''Domuz Gribi''nin, HIV'le yaşayan kişiler için yüksek risk oluşturduğunu ifade eden Korten, ''O nedenle HIV pozitif kişilerin mutlaka aşı olması gerekiyor'' dedi.
Türkiye'nin dünyada bu salgından en az etkilenen ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Korten, bu nedenle, koruyucu önlemlere çok daha önem verilmesi gerektiğini, devlet kuruluşları, sivil toplum örgütleri, hekimler, HIV ile yaşayan kişiler ve onların yakınlarının çabalarının çok önemli olduğunu ifade etti. Pozitif Yaşam Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Kaykı da dernek olarak herkesi HIV ile yaşayan kişileri sosyal, psikolojik, tıbbi ve hukuksal yönden desteklemeye davet etti.
Ellerindeki ''ön yargı balonları''nı havaya fırlatan grup, daha sonra kortej oluşturarak gösteriler eşliğinde Galatasaray Meydanı'na kadar yürüdü.
Burada, HIV ve AIDS konusunda bilgilendirme faaliyetlerinde bulunan grup, daha sonra dağıldı.

Bu haber 1739 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Toplam 1 ziyaretçiden 5 puan
Diğer Haberler
  • Pfizer Türkiye’nin Hukuk Direktörü - 13.7.2023 22:41:39
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem