Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz... |
İSTANBUL- Dünyanın önde gelen uzmanları İstanbul’da Armada Otel'de buluştu. Türk Mikrobiyoloji Cemiyeti - Grip Çalışma Grubu ve Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin (ESCMID) ortaklaşa düzenlediği toplantıya 100 bilim insanı katıldı.
Toplantıda uzmanlar domuz gribinin politikacılar arasındaki gerilime alet edildiği bu nedenle de aşı konusunda birçok ailede tedirginlik oluştuğuna dikkat çekerek, "Aşı konusuna politikacılar karışmasın. Bu konuda uzman olmayan doktorlar konuşmasın, eski bakanlar konuşmasın, halkı aşı konusunda yanıltmasınlar" uyarısını yaptılar. Türk bilim insanları Sağlık Bakanlığı, TTB; tabip odaları, uzmanlık derneklerinin aşıyı savunduğunu, sadece 4 bilim insanının ve eski Sağlık Bakanı Osman Durmuş'un aşıya karşı çıktığını hatırlatarak, "Halkımız da aşıyı öneren kaynakların güvenilirliğini dikkate alarak bu kurumlara itibar etmeli" diye konuştular.
ı öncesinde 4. Grip Günleri başlığı altında basınla bir araya gelen uzmanlar Türkiye'de grip aşısına yönelik ön yargıları değerlendirdi özellikle çocukların, yaşlıların, diyabet, kalp damar hastalığı, böbrek hastalığı gibi kronik sağlık sorunları olan kişilerin mutlaka aşılanmasının gerektiğini vurguladı.
PROF. DR.GAYE USLUER: AŞININ SAĞLADIĞI YARAR GÖZARDI EDİLDİ
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD öğretim üyesi Prof. Dr. Gaye Usluer, grip virüsünün A ve B olmak üzere 2 tipi bulunduğunu, İnfluenza A tipinin insanda, kuşlarda, domuzlarda, at ve su memelilerinde infeksiyona neden olduğuna işaret etti. Usluer şöyle konuştu:
"Grip enfeksiyonuna bağlı olarak yıllık doktor başvurusu %30-50, hastaneye yatış % 100-170 artıyor.
Hastaneye yatırılanların çoğu 65 yaş altında ve risk grubunda olmayan kişilerden oluşuyor. Geçen yıl el yıkamayla gripten tamamen korulacağı algısı yaratıldı. Maske satışları patladı. Oysa maskeyi yalnızca hastalara öneriyorduk. Aşı korunma sıralanmasında en sona bırakıldı. Oysa aşının sağlık açısından koruyucu etkisi tartışılmaz. Aşılama ile hekime başvuru %34-44, işgücü kaybı %32-45,
antibiyotik kullanımı %25 azalıyor. Herkes aşının fiyatını konuşurken aşının sağlık maliyetlerinin azaltmasının sağladığı yarar göz ardı ediliyor. Ege Bölgesi'nde yapılan bir araştırmaya göre diyabetik hastaların binde 1'i zatürre, yüzde 9'u ise sadece grip aşısı yaptırıyor. Oysa ülkede aşı olması gereken ve risk grubunda bulunan insan sayısı 17 milyonu buluyor."
Toplantıda konuşan Fransa Grip İzlem Ağı Temsilcisi Dr. Jean Marie Cohen 2009 pandemisi sürecinde küresel boyutta yaşananları ve konu ile ilgili spekülasyonları değerlendirdi. Domuz gribinin dünya çapında yarattığı kaygıyı değerlendiren Cohen, "Bunda temel etken, çocukların, hamilelerin ve gençlerin daha fazla ölmesiydi. Bütün dünyada salgın korku yarattı. Dünya Sağlık Örgütü bu yıl içinde pandeminin durduğunu açıkladı. Güney yarımkürede ise grip enfeksiyonuna rastlanıyor.Pakistan'da Brezilya'da, Uzadoğu ülkelerinde, Avustralya'da grip enfeksiyonu görülüyor" diye konuştu.
DR. BAHADIR SUCAKLI: GEÇEN YIL 656 KİŞİ ÖLDÜ
Toplantıda konuşan Sağlık Bakanlığı Temsilcisi Dr. Bahadır Sucaklı ise geçen yıl 656 kişinin gripten öldüğünü, halkın yüzde 2.7'sinin aşılandığını, 3 milyon doz aşının kullanıldığını, 3 milyon doz aşının da rezerv olarak tutulduğunu söyledi. Dr. Sucaklı, geçen yıl 11.5 milyon insanın grip olduğunu,11 bin kişinin bu nedenle hastaneye yattığına işaret etti.
Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem