Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

19 Mart 2024 Salı
06:13
HAVA
DURUMU

 

  
Göğüs hastalıklarına yatak azalıyor!
Her 10 ölümden biri akciğer hastalıklarından kaynaklanmasına rağmen göğüs hastalıklarına ayrılan yatak sayısı hızla azaltılıyor. Türk Torak Derneği’nin 21. Kongresi’nde yatak sayısının artırılması talep edildi.
17.4.2018

Türk Toraks Derneği 21. Kongresi halk sağlığının masaya yatırıldığı bir toplantı olarak gerçekleşti . Kongrede 800 bildiri sunuldu,. 450 konuşmacı ve oturum başkanı kongrede görev aldı. Kongrede akciğer sağlığı, göçlere bağlı olarak artan tüberkülozun, sigara kullanımının, kentsel dönüşüme bağlı olarak yıkımlarla çevreye yayılan asbestin neden olduğu hastalıklar, hava kirliliği ile mesleklerin neden olduğu sağlık sorunları, ve şehir hastaneleri gibi birçok önemli konuya dikkat çekildi. Kongrenin Başkanı Prof. Dr. Fuat Kalyoncu, TÜİK verilerine göre her ölen 10 kişiden 1’i akciğer rahatsızlığından dolayı öldüğünü söyledi ve ekledi:
“Ancak bu devam eden sigara içme alışkanlığı, hava kirliliği ve çeşitli hoş olmayan mesleki koşullarla giderek artacak. 2023, 2050’e projeksiyon yaptığımızda bu ölümlerin her 4 tanesinden 1 tanesinin solunum sistemi nedenli olacak gibi gözüküyor. Dolayısıyla alışkanlıklarımızı, çalışma koşullarımızı ve soluduğumuz havayı yani sadece ülkemiz bazında değil bir takım organizasyonlarla dünya üzerinde de çevremizle birlikte havamızı temiz tutmakta hepimizin menfaatine, yoksa gidişat iyi değil. Bununla ilgili ayrıntıları rahatlıkla masalarınızda da bulabilirsiniz. Yani bu konuyla alakalı sadece Türkiye’ye özgü bir şey değil, diğer bilim adamları tarafından da yapılmakta. TÜİK verileri de bunu göstermekte.”
TÜBERKÜLOZ HASTALARINA DEVLET BİN 80 TL YARDIM VERECEK
Prof. Dr. Fuat  Kalyoncu, dünyada nüfüsun dörtte birinni tüberküloz olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tüberküloz tedavisi büyük sorunlar içeriyor. En başta fakirlik, ilaca ulaşamamak ve bu ilacın uzun süreli kullanılması lazımdır. Bu virüsün kendi içerisinde direnç mekanizması oluşturması bir problemdir. Ülkemiz biliyorsunuz yoğun göç alıyor. Suriyeliler bitti şimdi Afganlar başladı. Burada biz tarihin her döneminde kavimler göçü yaşıyoruz. Şuan da 2. Kavimler Göçünü yaşıyoruz. Böyle bir durumda Sağlık Bakanlığı Tüberküloz Daire Başkanı sevgili Erhan Kabasakal’da aramızda, hep toplantılarımıza katıldı. Kendisi bize müjdeli bir haber verdi.  Teşekkür ediyoruz. Tüberküloz hastalarına, ihtiyacı olanlara, hasta oldukları sürece devlet aylık 1080 TL yardım verecek. Zaten bu hastalığa genelde fakir insanlar yakalanıyor ve hakikaten bu yardım onlar için çok kıymetli. Biz de bu haberi duyurmuş olmaktan dolayı memnun olduk.”
Toplantıda göğüs hastalıklarına ayrılan yatak sayısının azaltılması da  ele alındı. Doç. Dr. Osman Elbek, “Göğüs hastalıkları açısından konuşacak olursak hastane sistemleri büyüdükçe göğüs hastalıkları yatak sayıları bugün itibari ile azalmaktadır. Çünkü bu hastalıktan yatakta yatan hastaların işletmeye para kazandırma potansiyeli azdır. Kar ettirmemektedir. Bu yüzden büyüyen hastanelerde göğüs hastalıkları yatak sayıları azalmaktadır. Fakat Türkiye’nin hem tütün hem de çevresel kirlilik nedeniyle giderek artan solunum sistemi hastalıkları yükü vardır. Bir tarafta artan yük, bir tarafta azalan yatak çok aşikâr biçimde yakın ilişki içerisindedir” diyerek şöyle konuştu:
HASTANEYE YATIŞ SORUNLARI GİDEREK ARTACAK
“Bugün yaşadığımız yatış sorunları giderek artacaktır. 2.’si genel itibariyle sorunları vardır. Biz biliyoruz ki bir hastanenin en iyi çalışma süresinin yatak sayısının 200 ile 600 olduğu sürededir. Bunun üstünde veya altında ki hastanelerin ısıtma, ulaşım ve barınma açısından hem çalışan açısından hem hasta açısından çok büyük problem teşkil etmektedir. Bu tür projeler artık yapmayacağız denilen bir Dünya ortamında veriler elimizdeyken 1500, 2000, 30000 yataklı yerler, koridorların çok büyük olduğu, golf araçlarıyla koridorlarda hasta yetiştirme olayının olduğu bir yerde lütfen şöyle düşünün. Bir hastane servisinde hastanın birinin kalbi durdu. Diğer kurumdan o hastanın kalbini çalıştırmaya olanak sağlayacak hekimin oraya gitmesinde ne kadar zaman kaybedeceğini siz hesaplayın.  Bizim açımızdan son nokta olan maliyet ile ilgili bu hastanelerin çok büyük borçlarla yaptırıldığını, hepimizin vergilerinin aslında o ihaleyi alan şirketlere gittiğini 20’li yıllarda Türkiye’nin geleceğinin hani köprülerden geçmeyip de ödediğimiz geçiş paraları gibi bu hastanelere aktarılacağını biliyoruz ve konuşuyoruz.
GÖĞÜS HASTALIKLARI DAL HASTANELERİ KAPATILIYOR
Yedikule Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde görev yapan Torak Derneği önceki Başkanlarından Prof. Dr. Sedat Altın ise “ Uzmanlık alanımız açısından bizim endişemiz yatak sayılarıyla alakalı. Çünkü göğüs hastalıkları dal hastaneleri kapatılıyor biliyorsunuz. Ancak özellikle kış döneminde bir KOAH salgını var. Bu hastaları yatırmak için kış aylarında hastanelerde yatak bulamıyoruz. İyi bir sağlık yükü oluşturulup bundan sonra yapılacak hastanelerde de buna dikkat edilmesi önemlidir. Mevcut olan hastanelerin korunması ve geliştirilmesi bizim açımızdan önemlidir.  Şehir hastanelerinin merkeze uzak oluşundan dolayı sağlığa erişim engellenmiş olacaktır. O yüzden ben bakanlığında bu konuda yeterli duyarlılığı göstereceğini düşünüyorum” dedi.
ASBESTİN YAYILMASI KANSER NEDENİ
Kongre düzenleme kurulundan Prof. Dr. Hasan Bayram ise  bina yıkımlarında çok büyük toz dumanları ortaya çıktığına işaret ederek, “Bazen binaların yapısında bulunan asbest gibi kanserolojik yapısının bilindiği maddeler ortama yayılabiliyor. Bu binalarda asbest varsa sökümü nasıl yapılmalı veya yıkımı nasıl yapılmalı diye yönetmelikler altında düzenlenmiş bulunmaktadır. Örneğin İstanbul’da bazı belediyelerin yıkımlarda yönetmelikleri bire bir uyguladıkları bazılarında ise yönetmeliklerin göz ardı edildiğini duymuştum. Önlemler alınmadığı zaman çok büyük bir risk oluşuyor. O gün ki hava koşulları, yıkımın etkisi, çevreye etkisi, çevrede yaşayan insanların olay bölgesine yakınlığı vs. faktörler etkili olmaktadır. İşin garip tarafı biz bu etkiyi akut olarak gözlemleyemiyoruz. Asbeste maruz kaldığınız zaman bazen etkisi 10-20 yıl sonra kanser olarak çıkabiliyor. Öyle olunca da önlemler bu noktada ihmal ediliyor” dedi.

10 BİNE YAKLAŞAN HEDEF KİTLEMİZ VAR
Kongrenin Bilimsel Komite Başkanı Prof. Dr. Oğuz Uzun,  “Biz 2000’in üzerinde göğüs hastalıkları uzmanına hitap ediyoruz. Bunun dışında 1. basamak hekimleri, halk sağlığı hekimleri, göğüs cerrahlarıyla birlikte gerçekten 10 bine yaklaşan bir hedef kitlemiz var. Bunların mezuniyet ve uzmanlık sonrası eğitimi içinde 15 adet kurs düzenledik. Bu kurslar alerjiden akciğer kanserine, araştırma yöntemlerinden göğüs hastalıkları acillerine kadar birçok kurs verimli bir şekilde kongremizin ilk gününde gerçekleştirildi. Diğer oturumlarda da akciğer sağlığını ilgilendiren çok sık görülen astım, akciğer kanseri, KOAH gibi konular, oldukça yetkin hem ulusal hem de uluslararası konuşmacılar tarafından her yönüyle tartışıldı. “.

Bu haber 1843 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • Pfizer Türkiye’nin Hukuk Direktörü - 13.7.2023 22:41:39
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem