Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz... |
Yetersiz beslenmenin neden olduğu sağlık sorunlarının Avrupa Birliği’nde 170 milyar Avro’luk harcamaya neden olduğu belirtildi.
8 Kasım Dünya Nütrisyon (Beslenme) Günü nedeniyle İstanbul’da yapılan etkinlikler çerçevesinde Beyoğlu’da halka “yeşil elma” dağıtıldı. Klinik Enteral Parenteral Nütrisyon Derneği (KEPAN) Başkanı Doç. Dr. Haldun Gündoğdu, İstiklal Caddesi’nde beslenmenin sembolü olan yeşil elma maketi önünde yaptığı açıklamada şu bilgileri verdi:
“Avrupa Birliği malnütrisyonu (kötü beslenme durumu) obezite ile birlikte, ‘en önemli halk sağlığı sorunu’ ilan etti. O günden beri Avrupa ülkelerinin hemen tamamında nütrisyon dernekleri ile Sağlık Otoritesi beraberce ‘Malnütrisyonla Mücadele’ için bazı projeler yürütüyor. Biz de 3 yıl önce Türkiye’de sağlık çalışanlarına yönelik ‘Malnütrisyona Dur Diyelim’ adlı bir kampanya başlatmıştık. Şimdi ise ‘Elma Maketi’ ile halkımızın dikkatini bu konuya da çekmeye çalışıyoruz. 8 Kasım günü Dünya’da 49 ülkede farkındalığı artırmaya yönelik çeşitli bilimsel ve sosyal etkinlikler yapılıyor.
Yetersiz beslenme veya hastalıklara bağlı beslenme bozukluğu nedeniyle vücutta görülen değişikliklerin tamamı olarak tanımladığımız malnütrisyon, hastalıklardan iyileşmeyi geciktiriyor, infeksiyonlara eğilimi artırıyor, hastanede kalış süresini uzatıyor, ölüm oranlarını yükseltiyor ve ciddi ekonomik kayıplara neden oluyor. Avrupa Birliği verilerine göre toplumdaki sağlıklı bireylerin %5-15’i, hastaneye yatan hastaların %30-40’ı ve bakımevlerinde yaşayan yaşlıların %60’ı malnütrisyonda veya beslenmeyle ilintili risk altındadır. Bunun Avrupa’ya getirdiği ekonomik yük yaklaşık 170 milyar Avrodur.”
DEV MAKET İLGİ ÇEKTİ
Dünya Beslenme Günü nedeniyle KEPAN, Abbott Nütrisyon ve Beyoğlu Belediyesi’nin katkılarıyla hazırlanarak Odakule önünde sergilenen 3.5 metre yüksekliğindeki dev yeşil elma maketi dernek mensuplarının beklentisine uygun sonuç alınmasına yardımcı oldu. Şimdiye kadar dünyada bu tür etkinliklerde kullanılanların en büyüğü olduğu belirtilen dev yeşil elma maketi İstiklal Caddesi’ne gezmeye gelenlerin ilgisini çekti. Beslenme Günü nedeniyle halka yeşil elma ile birlikte bilgilendirici broşürler de dağıtıldı.
TÜRKİYE’DEKİ RİSK ORANLARI
Nütnisyonun ülkemizdeki etkilerinin gelişmiş ülkelerdekine benzer olduğu açıklandı.
KEPAN’ın ülkemizdeki durumu görmek üzere, 2006 yılında 19 şehir ile 34 merkezde yürütülen, 6 ay süren ve 29 bin hastanın değerlendirildiği araştırmasına göre; yatış anında hastaların ortalama %15’inin beslenme yetersizliği nedeniyle risk altında olduğu görüldü. En yüksek risk, yaşlı hastalarda, kanserli hastalarda (% 43) ve yoğun bakımlarda (%52) yatanlarda saptandı.
Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem