Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

14 Eylül 2024 Cumartesi
23:24
HAVA
DURUMU

 

  
Domuz gribinde tehlike atlatılmadı
Mevsimsel grip 10 kişiden birini, domuz gribi her 3 kişiden birini etkiledi. TTB tehlikenin atlatılmadığını ve aşılanmadan yana olduklarını duyurdu. TTB İspanyol gribinin de önce hafif sonra son derece ağır seyrettiğini hatırlattı.
9.3.2010

İSTANBUL-Türk Tabipleri Birliği'nin Kasım 2009’da oluşturduğu Pandemik İnfluenza A H1N1v (Domuz Gribi) Bilimsel Danışma ve İzleme Kurulu domuz gribiyle ilgili yaşanan paniği ve oluşan soru işaretlerini yanıtladı. Kurul hiçbir sağlık sorunu olmayan insanlar arasındaki ölüm oranının yüzde 35 olduğunu dikkat çekerek "Salgının şu an hafif seyretmesi önemini değiştirmez" uyarısını yaptı.

Çocuklar, gençler ve orta yaşlı kesim hâlâ, düzeyi ve olası şiddeti şu an için tam kestirilemeyen bir risk altındadır" değerlendirmesini yapan kurul, aşılanmadan yana olduğunu vurguladı. Kurul, henüz tehlikenin atlatılmadığına işaret ederek "İspanyol gribinin de önce hafif atlatıldığını sonra ağır bir seyir gösterdiğini ve milyonlarca insanın ölümüne neden olduğunu" vurguladı. Kullanılan aşıların da güvenilir olduğu belirtildi. Hazırlanan raporda "Mevsimsel grip toplumun yüzde 5 ila 10‘luk kesimini ilgilendirirken; pandemik grip neredeyse her 3 kişiden 1’ini hedef alan, yani neredeyse her aileye en az bir kez uğrayan bir hastalık"denildi.

KURULUN RAPORUNDAN ÖNEMLİ BAŞLIKLAR 

• Şu ana kadar hastalık genelde orta ve hafif ağırlıkta geçirilmiştir.

• Pandemik H1N1 daha çok çocukları, gençleri ve genç yetişkinleri hedef almıştır.

• Oldukça yüksek bir oranda hiçbir sağlık sorunu olmayan genç insanları ölüme sürüklemiştir. Ülkemiz için bu oran yaklaşık 35 olarak verilmektedir.

• Ölümler arasında sağlıklı gebelerin yer alması ayrıca dikkat çekicidir. Bu süreçte zatürreden ölen gebelerin sayısı 10 kat artmıştır. 

.Bilimsel veriler kamuoyu ile şeffaf bir biçimde paylaşılmalıdır. Üzülerek bu noktada Bakanlığımızın bu en temel gerekliliğe yanıt vermekten kaçındığını; şu ana dek ülkemizde hastalığın epidemiyolojik durumu ile ilgili yeterli bilimsel veri sunmadığını; veri kaynaklarını paylaşmaya yanaşmadığını ifade etmek durumundayız. Bilindiği gibi bir süre için ölüm verileri yayınlanmıştı.

MEDYANIN HATALI YANSITTIĞI VERİLER

• İngiltere Tıbbi Araştırmalar Konseyi ve Harvard Halk Sağlığı Okulu’ndan bir grup bilim insanı 7 Aralık 2009’da yayınlamış oldukları çalışmalara dayanarak, Amerika’da yaklaşan kış aylarında H1N1 gribinin, korkuyla beklenenden daha hafif geçirilebileceğini açıkladılar. Aynı açıklamada, çalışmanın başındaki Prof.Dr.Marc Lipsitch, pandemik gribin ciddiye alınması gereken bir hastalık olduğunu, aşılamaya devam edilmesinin önemli olduğunu, ayrıca gebeler, kronik hastalığı olanlar gibi komplikasyonlar açısından yüksek riskli gruplar için de tedbirli olunması gerektiğini vurgulamıştı. Ne yazık ki, bu açıklama görsel ve yazılı basınımızda Harvard Raporu adı altında, pandemik gribin aslında önemsiz bir salgın olduğu şeklinde yorumlanmış ve aşılama çalışmalarına büyük zarar vermiştir.

• Bunu takip eden haftalarda yayınlanan bir haberde Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Sağlık Alt Komisyonu eski başkanı Dr.Wolfgang Wodarg, ilaç ve aşı üreten şirketlerin etkisi altında sahte bir pandemi yaratılarak kaynakların boşa harcandığını ve insan sağlığının aşılarla tehlikeye atıldığını iddia etmiştir. Wodarg uzun yıllardır politikayla uğraşmakta ve yıllardan beri çocukluk çağı aşılarının kullanılmasına bile karşı çıkmakta olan bir kişidir.Yine ne yazık ki, sözü edilen iddialar, ülkemiz basını genelinde, ortaya çıkarılmış gizli gerçekler gibi algılanmış ve sunulmuştur.

• Son dönem haberlerden birinde DSÖ temsilcisinin domuz gribi salgınında ciddi hatalar yapıldığını ve ilaç firmalarının oyununa gelindiğini itiraf ettiği ileri sürüldü. Oysa DSÖ böyle bir açıklama yapmamıştı. Basın tarafından “DSÖ itirafçısı” olarak ilan edilen Prof.Dr.Ulrich Keil, resmi açıklama yapacak pozisyonda olmayan, Almanya’da DSÖ ile işbirliği içinde bir merkezinde kalp ve damar hastalıkları epidemiyoloğu olarak görev yapmaktaydı.

• Bir başka haberde eski Finlandiya Sağlık Bakanı olarak sunulan bir kişinin ise hiçbir zaman Sağlık Bakanlığı yapmadığını öğrendik. Bu kişinin bir başka ilgi alanı UFO’lardı. Önce bir iki ayrımı vurgulayalım: Bu tür açıklamaların “haber değeri” bizim tarafımızdan değerlendirilemez. Ayrıca biz hiç bir biçimde “tek ses” talep etmiyoruz. Ancak yazılanların asgari ölçüde de olsa bir araştırmaya dayanması; bu açıklamalara eleştirel ve/veya karşı açıklamaların da dikkate alınması çok önemli bir gerekliliktir. 


TTB–PANDEMİK İNFLUENZA A H1N1v (DOMUZ GRİBİ) BİLİMSEL DANIŞMA VE İZLEME KURULU ÜYELERİ VE GÖREVLERİ

Prof. Dr. Feride Aksu Tanık
A.Ü. Ankara Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD, TTB Merkez Konseyi II. Başkanı-TTB-PandemİK Başkanı
Uzm. Dr. Ali Özyurt
Siyami Ersek Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği - TTB-PandemİK Sekreteri
Prof. Dr. Haluk Eraksoy
İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji AD
Prof. Dr. Selma Karabey
İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD
Doç. Dr. Önder Ergönül
M.Ü. Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve K.Mikrobiyoloji AD
Prof. Dr. Hande Harmancı-Gözlemci Üye
Dünya Sağlık Örgütü Genel Merkezi Küresel Grip Programı Pandemi Hazırlık Koordinatörü
Prof. Dr. Murat Akova
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları AD
Prof. Dr. Gülbin Gökçay
İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı Enstitüsü
Doç. Dr. Muzaffer Eskiocak
Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD
Prof. Dr. Gülden Yılmaz
Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD
Prof. Dr. Selim Badur
İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji AD
Doç. Dr. Pınar Ay
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı AD
Prof. Dr. Ali Ergur
Galatasaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü
Dr. Çağrı Kalaça
Sağlık İletişimi
Dr. Akif Akalın
İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi AD
Dr. Ali Demircan
İstanbul Tabip Odası, Pratisyen Hekim Komisyonu Üyesi

Bu haber 9426 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • Pfizer Türkiye’nin Hukuk Direktörü - 13.7.2023 22:41:39
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem