Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz... |
Çapraşık dişlerin düzeltilmesi işlemleri artık tel kullanmadan gerçekleştirilebiliyor. Klasik yöntemle yapılan tedaviler sırasında ağızda tel gereçlerin gözükmesinin doğurduğu estetik kaygı Invasilign teknolojisiyle gideriliyor. Bu teknolojide telin yerini saydam plakalar alıyor.
Uygulamanın giderek yaygınlaştığını belirten Hospitadent Yönetim Kurulu Üyesi Dt. Selçuk Özbölük, bu yöntemle estetik kaygı nedeniyle tedaviden kaçınan yetişkinlerin tedirginliklerinin giderildiğini belirtiyor.
NASIL YAPILIYOR?
Dt. Selçuk Özbölük, yeni yöntemle ilgili şunları söylüyor:
“Çapraşık dişlerin tel ve braket kullanmadan düzeltilmesi Invasilign yöntemiyle mümkün oluyor. Tedavi; dişlere takılan, çıkarılabilir, ağızda belirgin olarak gözükmeyen bir seri şeffaf düzeltici plaklarla yapılıyor.
Şeffaf düzelticiler, dişlerin özel silikonlar ile ölçüleri alındıktan sonra, üç boyutlu bilgisayar programıyla hastanın diş yapısına birebir uygun olarak modelleniyor.”
“KİŞİYE ÖZEL GÜLÜMSEME TASARIMI”
“Bilgisayar ortamında oluşturulan bu modeller üzerinde dişlere istenilen hareketler verilerek tamamlandıktan sonraki hali kişinin isteğine göre belirleniyor. Böylece kişiye özel gülümseme tasarımı da yapılmış oluyor. Bu yöntemle hasta ve hekim tedaviye başlarken tedavi sonucunda dişlerin nasıl görüneceğini birlikte belirleyebiliyor.
Bu yöntem genellikle iskeletsel çene problemi olmayan, basit çapraşıklık vakalarda kullanılıyor. Her bir düzeltici plak yaklaşık 2 hafta boyunca kullanılıyor. İki hafta sonra yeni bir düzeltici takılıyor. Altı hafta arayla ortodonti uzmanının yapacağı muayene ile tedavi süreci yönlendiriliyor. Tedavi süresi, dişlerdeki çapraşıklık oranına göre 9-15 ay arasında değişiyor. Bu dönemde yaklaşık 18-30 adet şeffaf düzeltici plak kullanılıyor. Plaklar sadece yemek yerken, bir şey içerken ya da diş fırçalarken çıkarılıyor.”
“DAHA ESTETİK VE KONFORLU”
İnvisalign yöntemi, klasik uygulamaya göre farklı özeliklere sahip. En önemli özelliği estetik ve konfor. Özellikle ortodontik tedavi yaptırmak isteyen, ancak braket ve tellerin görüntüsü sebebiyle tedaviyi erteleyen yetişkinler bu yöntemi seçiyor. Ağız içinde herhangi bir tel veya metal parçası olmadığı için batma ve yara oluşumu yaşanmıyor.
Tedavi geleneksel tel tedavisine göre daha ağrısızdır. Ağız hijyeni daha kolay sağlanabilir, yeme-içme konusunda klasik ortodontik tedavide olan kısıtlamalar olmaz, çünkü istendiğinde ağızdan çıkarılabilir ve fırçaladıktan sonra tekrar takılabilir. Konuşmaya olumsuz bir etkisi yoktur. Sunumlarda toplantılarda çıkartmaya gerek kalmaz. Kontrol seansları geleneksel tedavi yöntemlerine göre daha azdır. Bu yönüyle yurtdışından gelen hastalar için büyük avantaj oluşturmaktadır.
‘Invasilign Yöntemi’nin avantajları
• Daha estetik ve konforludur.
• Batma ve yara oluşumu yaşanmaz.
• Daha ağrısızdır.
• Ağız hijyeni daha kolay sağlanır.
• Yeme içmede kısıtlamalar olmaz.
• Konuşmaya olumsuz bir etkisi yoktur.
Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem