Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

28 Mart 2024 Perşembe
19:28
HAVA
DURUMU

 

  
Böbrek taşına yeni lazer yöntemi
Fleksibil Üreteroskopi Lazer (FURLAS) adı verilen bir yöntemle 1-1.5 cm büyüklüğündeki taşlar yok edilebiliyor. Yöntemin maliyeti 3 bin lirayı buluyor. Yöntem henüz SGK kapsamında değil.
12.1.2010

ANKARA-Böbrek taşına yeni bir lazer yöntemiyle tedavi şansı.  Böbrek içindeki 1-1.5 santimetre büyüklüğündeki taşlar, Türkiye'de yeni uygulanmaya başlanan ve açık cerrahinin yerine geçen, kesi yapılmadığı için kanamaya yol açmayan ''Fleksibil Üreteroskopi Lazer (FURLAS)'' yöntemiyle yok ediliyor. SGK'nın geri ödeme kapsamına alması için çalışılan tedavi yönteminin maliyeti 3 bin lirayı buluyor. Kalp
sorunu olmayan ve anestezi alabilen her yaş grubundaki hastaya uygulanabilen yöntem için taşın küçük ve böbrek içinde olması gerekiyor.

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Remzi Sağlam, böbreklerdeki taşların böbreğe kaçması ya da kapalı ameliyat yapılamayacak düzeyde böbrekte küçük taş bulunması durumunda ise kullanılan yöntemle ilgili şu bilgileri verdi:
''(Böbrek içine Yolculuk) diye nitelendirilen ve 'Fleksibil Üreteroskopi Lazer (FURLAS)' diye isimlendirilen sistemle ucu kıvrılabilen özel 2-3 milimetre kalınlığındaki aletlerle üreter denilen idrar yolu kanalından böbreğin içine giriliyor, taş tespit ediliyor ve lazerle kırılıyor. Bu, son zamanlarda gelişen çok yeni bir teknolojidir. FURLAS yöntemi şu anda böbrek taşı ameliyatlarında tüm dünyada uygulanan son tekniktir.
Yöntemin uygulanabilirliği, taşın özelliğine ve bulunduğu yere göre değişir. Böbrek içerisinde çok büyük taş bulunduğunda 'Kapalı Böbrek Taşı', taş kanala düştüğünde 'Üreteroskopi' ve böbrek içinde küçük bir taş bulunması ya da kanala düşen bir taşın böbrek içine girmesi halinde FURLAS yöntemi uygulanabilir. FURLAS ile 1-1.5 santimetre büyüklüğündeki taşlar kırılabiliyor. Hemen hemen hiç kanama olmuyor.'' 

TÜRKİYE'DE BÖBREK TAŞI KIRAN 140 LAZER VAR

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Remzi Sağlam, böbreklerdeki taşların 25 yıl öncesinde açık cerrah ile ameliyat yapılarak alındığını ancak son yıllardaki teknolojik gelişmeler sayesinde yeni tekniklerin kullanıldığını, komplikasyonların görülme sıklığının azaldığını söyledi.
Böbrek taşları ile ilgili tedavinin tamamına yakınının artık kapalı cerrahi yöntemleriyle yapıldığını belirten Sağlam, 1980'li yıllardan sonra böbrek taşlarının lazerle kırıldığını ve şu anda Türkiye genelinde 140'a yakın bu tür cihazın bulunduğunu anlattı.

BÜYÜK TAŞLAR PERKÜTAN LİTOTRİPSİ İLE KIRILIYOR

Sağlam, böbrek taşı cihazlarının yardımıyla kırılamayan ya da büyük olduğu için kırılmaması gereken taşların da kapalı böbrek taşı ameliyatı olan ''Perkütan Litotripsi'' ile yapılabildiğini belirtti. Bu yöntem uygulanırken iğne ile böbreğe girildiğini ifade eden Sağlam, ''İçeriden konulan kılavuz teller vasıtasıyla bu yol genişletilir, böbreğin içi net olarak görülür ve özel aletle böbreğin içerisindeki taş kırılır ve boşaltılır'' dedi.
Sağlam, kapalı böbrek ameliyatının hem hekim hem de hasta açısından çok avantajlı olduğunu vurgulayarak, ''Bu teknik sayesinde kanama riski çok az, kesi yapılmadığından fıtıklaşma görülmüyor, hastanın hastanede yatış süresi çok kısalıyor. Böbreğin içi çok net olarak görüldüğü için operasyonlardan çok daha başarılı sonuçlar elde ediliyor'' diye konuştu.

BÖBREK TAŞLARINA İKİ TİP CİHAZ KULLANILIYOR
Böbreklerdeki taşların, ''Havalı Taş Kırma Cihazları'', ''Ultrasonografik Titreşimli Cihazlar'' ile bunların ikisinin de birlikte kullanıldığı cihazlar ile yapılabildiğini anlatan Sağlam, tüm taş kırma cihazlarının Türkiye'de üretilebildiğini hatta yurt dışına ihraç edildiğini belirtti.
Sağlam, taşların böbrek dışında kanala girmesi halinde ise yine hiç kesi yapılamadan ''Üreteroskopi'' yöntemi uygulandığını belirterek, ''Hastaya hiç kesi yapılmadan kanala girilir, taşın bulunduğu yer tespit edilir ve taş lazerle kırılır ve taş bölgeden tamamen temizlenir'' dedi.
Kapalı böbrek taşı operasyonu olan hastaların yaklaşık 2 gün hastanede gözlem altında tutulduktan sonra taburcu edildiğini ifade eden Sağlam, hastaların hastaneden çıktıktan sonra işlerine dönebildiğini söyledi. Sağlam, bunun, hasta ve hasta yakınları için hem maddi hem de manevi açıdan önemli bir avantaj olduğunu, iş gücü kaybının da önüne geçildiğini belirtti.

 

Bu haber 13317 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Toplam 2 ziyaretçiden 5 puan
Diğer Haberler
  • Pfizer Türkiye’nin Hukuk Direktörü - 13.7.2023 22:41:39
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem