Mustafa Kemal'in Samsun'a çıkışının yıldönümü
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu Olsun
19 Mayıs 2012 Cumartesi
14:51
HAVA
DURUMU

 

  
Bebekler için parapen uyarısı
Sağlık Bakanlığı veriler doğrultusunda parabenlerin risk yaratmamasına rağmen çocukların korunmasına yönelik olarak bebekliklerde kozmetik ürünlerin hekim ve eczacılara danışılarak kullanılmasını önerdi.
30.05.2011 11:36:22

ANKARA- İlaçlarda ve kozmetik ürünlerde koruyucu olarak kullanılan “Paraben” maddesiyle ilgili, 26 Mayıs 2011 tarihinde toplanan Sağlık Bakanlığı bilimsel kurulu bebeklerde kullanılacak paraben içeren kozmetik ürünler için mutlaka doktor ve eczacılara danışılmasını önerdi.

Bakanlığın açıklamasında parabenlerin, ilaçlarda ve kozmetik ürünlerde antimikrobik etkileri nedeniyle 1924’ten beri tüm dünyada, koruyucu amaçlı ve çok düşük dozlarda yardımcı madde olarak yaygın kullanıldığı belirtildi. Açıklama şöyle:

PARABENLER ÖSTROJEN HORMONUNA BENZER ETKİ GÖSTERİYOR
Parabenler insan vücudunda östrojen hormonuna benzer etkiler göstermektedir. Ancak bu etkileri, östrojenin binde biri ile 10 milyonda biri kadardır. İlaçta ve kozmetikte en çok kullanılan metil parabenin etkinliği, östrojen etkinliğinin 2 milyon 500 binde biri kadardır. İlaçlarda ve kozmetik ürünlerde bulunan miktarı ile (östrojene uzun dönemde yüksek doza maruz kalmaya bağlı yan etkileri de dahil) östrojenik etki göstermediği kabul edilebilir. Bu nedenle kanserojenik ve endokrin bozucu etki göstermesi beklenmemektedir. Ayrıca, parabenler ilaç veya kozmetik olarak kullanıldığında çok hızlı bir şekilde parçalanarak vücuttan idrarla atılır. Ağız yoluyla alındıklarında ise midedeki asit ortamı nedeniyle parçalanmaları yüksek olup kana geçen miktarı yok denecek kadar azdır.

KANSER YAPTIĞINA YÖNELİK KANITLANMIŞ BİLİMSEL BİLGİ YOK

Bu maddenin vücutta toksik etki yaratacak ölçüde biriktiğini gösteren ve insanlarda doğrudan kanser oluşturmasına yönelik kanıtlanmış bilimsel veri bulunmamaktadır. Yapılan bilimsel çalışmalarla konu bilim dünyası tarafından yakından takip edilmektedir.

Ülkemizde ilaçlar, klinik kullanıma sunulmadan önce, içeriklerinin ve katkı maddelerinin (parabenler dahil) mevzuatımız sınırları içerisinde olması kaydıyla ruhsatlandırılmaktadır. İlaç ruhsatlandırma ile ilgili mevzuatımızdaki sınırlar da Avrupa Birliği ve ABD ile uyumludur. Kozmetikler ise, Avrupa Birliği’yle uyumlu kozmetik mevzuatımız doğrultusunda, bildirim esasına göre piyasaya çıkmaktadır. Kozmetiklerin piyasa denetimleri özellikle içerdikleri (parabenler gibi) koruyucu maddeler açısından yapılmaktadır.

Ülkemizde klinik kullanıma sunulmuş ilaçlar ve kozmetikler içerisinde bulunan parabenlerin, formülasyonlardaki miktarları itibari ile insan sağlığına zararlı etkileri olması beklenmemektedir. Bugünkü veriler doğrultusunda parabenlerin, bilimsel olarak risk yaratmamakla beraber, çocukların korunmasına yönelik -özellikle bebeklik döneminde- kozmetik ürünlerin hekim veya eczacıya danışılarak kullanılması önerilir."

Bu haber 622 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • Sağlık harcaması 45 milyara çıktı - 08.05.2012 22:40:40
  • Bel ağrısı ankilozan spondolit olabilir - 08.05.2012 22:32:40
  • Hemşireler mobbing mağduru - 29.04.2012 23:47:34
  • İTO seçimini Demokratik Katılım kazandı - 29.04.2012 22:26:27
  • Hacettepe'deki nakil için suç duyurusu - 04.04.2012 11:42:21
  • 8 saatten fazla oturmak riskli - 03.04.2012 17:08:35
  • Türk Diyabet Cemiyetine yeni başkan - 04.04.2012 11:46:10
  • 250 bin sigara bağımlısına ilaç dağıtıldı - 03.04.2012 17:16:36
  • 3 kanserde tarama sağ kalımı artırıyor - 03.04.2012 16:55:03
  • Türkiye’de her 100 kişiden 13’ü diyabetle yaşıyor. - 03.04.2012 16:53:50
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem