Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

27 Nisan 2024 Cumartesi
07:19
HAVA
DURUMU

 

  
Akupunktur kas hastalarında etkili mi?
Sağlık Bakanlığı'nın "akupunktur kas hastalarına yararlı olabilir" demesi Türkiye Kas Hastalıkları Derneği'nin tepkisine yol açtı. Yanıtı, "esef verici, bilime aykırı" diye değerlendiren Dernek, "binlerce hasta evini satıp akupunktura koşacak" diyor..
7.4.2010

İSTANBUL-Genetik kaynaklı olan ve şu ana kadar bilinen tedavisi olmayan kas hastalıklarında akupunktur yararlı mı değil mi? Bu soruya "hayır" diyen Türkiye Kas Hastalıkları Derneği hastaların bu konuda bazı insanlar tarafından sömürüldüğünü belirtiyor ve aileleri uyarıyordu. Konuyu netleştirmek için Sağlık Bakanlığı'na "akupunktur " konusunda yazılı görüş soran Türkiye Kas Hastalıkları Derneği'ne tam 2 yıl sonra "yararlı olabilir" yanıtı geldi.

KAS HASTALARINI SÖMÜRENLER ARASINDA ÜFÜRÜKÇÜLER ŞIHLAR VE DOKTORLAR VAR

32 yıl önce kurulan Türkiye Kas Hastalıkları Derneği'nin yönetim kurulu başkanlığını yapan Prof.Dr. Coşkun Özdemir, "hastaları tedavi vaadi ile aldatan ve bilim dışı uygulamalarla paralarını alan küçümsenemeyecek sayıda üfürükçü, şıh, hoca unvanlı kişiler ve -çok esef ederek söylüyorum- doktorlar bulunuyor" diyerek şöyle konuştu:

"Hastalarımıza uygulanan ve kas hastalıklarında etkili ve yararlı olduğuna ait hiçbir bilimsel kanıtı olmayan, hiçbir bilim dergisindeki yayınla desteklenmeyen, hiçbir "text book"ta yer almayan tedavi girişimleri arasında akupunktur da bulunuyor. Akupunktur ile çok sayıda kas hastası büyük paralar sarf ederek büyük düş kırıklığı yaşadı. Bakanlığınıza 2 yıl önce göndermeye başladığımız ve birçok defa yinelemek zorunda kaldığımız bu konudaki yazılı sorulanınıza bir türlü cevap alamadık. Bir yıl sonra nihayet bu konudaki soruşturmanın akupunktur komisyonuna havale edildiği ve oradan cevap beklendiği bilgisi verildi. Aradan bir yıl daha geçtikten sonra komisyonun "Akupunktur kas hastalıklarında yararlı olabilir" içerikli cevabı bize ulaştı. Bakanlıktan gelen böyle bir cevabı çok ama çok esef verici bulduğumu belirtmek isterim. Böyle bilimsel gerçeklere aykırı bir cevabın, bir yüksek makam olan bakanlığınızdan nasıl çıktığını, onu profesör unvanlı insanların nasıl imzaladığını anlayamıyor ve hayretle karşılıyorum."

ÖZDEMİR: BAKANLIĞIN YANITINA İNANANLAR EVİNİ SATIP AKUPUNKTURA KOŞACAK

Bakanlıktan Türkiye Kas Hastalıkları Derneği'ne gönderilen yazıda belirtilen "Dünya Sağlık Örgütü'nün kas hastalıklarında akupunktur tedavisini onayladığı" haberinin de gerçek dışı olduğuna işaret eden Prof. Dr.Özdemir, şöyle devam etti:

"Başvurumuz üzerine bize gönderilen ve akupunkturdan şu ya da bu derecede yararlanması olası hastalıklar listesinde nöro-müsküler hastalıklar yer almamaktadır. Türkiye Nöroloji Derneği de doğaldır ki nöromüsküler hastalıklarda böyle bir tedavinin söz konusu olmadığını bildirmiştir. Akupunkturun bilimsel bir temeli vardır ancak nöromüsküler hastalıklarda yararlı olduğuna ait hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Düşünün ki böyle bir makamın verdiği gerçek dışı bilgiye inanan on binlerce hasta iyileşmek için büyük fedakârlıklarla ve belki evini barkını satarak akupunktura başvurmak isteyebilecektir."

ÖZDEMİR: BAKANLIĞIN CEVABI AKUPUNKTURU KAS HASTALARINA ISRARLA UYGULAYAN YÜKSEK KURUL ÜYESİ BİR HEKİMDEN KAYNAKLANIYOR

Prof. Dr. Coşkun Özdemir, bakanlıktan böyle şaşırtıcı bir cevabın çıkmasını ise Bakanlıkta Yüksek Kurulu üyesi olarak görev yapan ve adı iyi bilinen bir hekiminden kaynaklandığına dikkat çekti. Özdemir  şöyle devam etti:

"Söz konusu tedaviyi kas hastaları için ısrarla uygulayan bir kişi olmasından ileri geldiği kanısındayız. Bir meslektaşı savunmak arzusu elbette hastaların aldanmasına yol açan bilim dışı bir tedaviyi itibarlandırmanın gerekçesi olamaz. Lütfen, bilim dünyası için bir skandal oluşturacak, bakanlığımıza duyduğumuz güveni sarsacak bu cevabı gözden geçirerek ve hiç kuşkusuz bu ülkede var olan, bu konunun gerçek ve güvenilir uzmanlarına, öncelikle nörologlara ve gerçek bilim insanlarına başvurarak bizi yeniden cevaplamanızı ve kamuoyuna açıklamanızı saygıyla ve önemle rica ve arz ediyorum."

Bu haber 12341 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • Pfizer Türkiye’nin Hukuk Direktörü - 13.7.2023 22:41:39
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem