Akciğer kanseri tedavisinde başarı arttı
Prof. Dr. Ilgaz Ulusoy, akciğer kanserinde tümörün 1 cm'nin altında yakalanması halinde tedavi başarısının yüzde 92'ye çıktığına dikkat çekti.
28.4.2015
8.Ulusal Göğüs Cerrahisi Kongre Başkanı Doç. Dr. Ilgaz Doğusoy, göğüs cerrahisinin ana konularının birinin akciğer kanseri olduğunu söyledi. Akciğer kanserine ilişkin Sağlık Bakanlığı ve ilgili kurumların verdiği son rakamlara göre ölüm nedenleri içinde birinci sırayı işgal ettiğinin altını çizen Doğusoy, "Erken ve belli evrede yakalandığı takdirde hayat kurtaran ve uzatan tek tedavi yöntemi cerrahidir" diye konuştu.
Tarama programlarında 1 santim altında yakalanan tümörün cinsine bağlı olmak üzere başarının yüzde 92 veya yüzde 100 arasında değiştiğini kaydeden Doç. Dr. Ilgaz Doğusoy, "1 santimetrenin üzerine çıktığı zaman sağ kalma oranı tümörün büyüklüğüyle doğru orantılı düşüyor. O nedenle tarama öneriyoruz. Yüzde 100’ünü kurtarmaya çalışıyoruz. Maalasef ülkemizde bu tarama programları ülkemizde kullanılmadığı için hastalarımız çok geç geliyor. Her geçen gün teknik ve toplumsal uyanıklık artıyor" dedi.
Doç. Doğusoy, akciğer kanserinde erken tanının yanında hayat kurtaran tek yöntemin cerrahi olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Göğüs cerrahisi teknolojiyi kullanan önemli alanlardan biridir. Robot, Video yöntemlerini dünyanın ileri ülkeleri gibi kullanıyoruz. Bugün tanı yöntemleri gelişti. Erken evrede hastalık yakalandığı için ameliyatın ardından sağ kalım oranları yüksek. Nasıl 8 kadından biri meme kanseri oluyor ama ameliyatın ardından kurtuluyorlar, aynı prensipler akciğer kanseri için de geçerli. Bu hastaların yaşamamaları veya hastalıklarından kurtulmamaları için hiçbir neden yok."
Bu haber 2190 kere okundu.
Toplam 1 ziyaretçiden 5 puan