Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

29 Mart 2024 Cuma
05:06
HAVA
DURUMU

 

  
Acıbadem ile BGI (Çin) işbirliği
Acıbadem Sağlık Grubu ve Acıbadem Üniversitesi ile Çin BGI firması genetik alanda işbirliği yapacaklar.
23.6.2013

Merkezi Çin’in Shenzhen bölgesinde bulunan araştırma firması BGI ile Acıbadem Sağlık Grubu ve Acıbadem Üniversitesi, genetik araştırmalar konusunda işbirliği anlaşması imzaladılar. Anlaşmaya ilişkin imzalar Türkiye-Shenzhen Yatırım İşbirliği Toplantısı’nda atıldı.
Törene Shenzhen Kent Belediye Başkanı Xu Qin ve çeşitli yetkililerin yanı sıra Acıbadem Sağlık Grubu adına İcra Kurulu Üyesi Türkay Ufuk Eren ve Acıbadem Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Yakıcıer katıldı.
Çin’in Shenzhen Kent Belediye Başkanı Xu Qin, Shenzeg’in 33 yıl önce küçük bir köyken bugün 15 milyonluk nüfusa sahip Çin’in ilk özerk bölgesi konumuna geldiğini belirtti. Quin, ayrıca, 2012 yılında UNESCO tarafından ‘tasarım kenti’ ödülü alan Shenzhen’de iletişimden yazılıma, genetikten elektroniğe yüksek teknoloji gerektiren alanlarda pek çok global şirketin faaliyet gösterdiğini vurguladı. BGI firmasının da Shenzhen’de genetik alanında global bir marka olduğu belirten Qin, Türkiye’de olmaktan memnun olduklarını söyledi.

ÇİN’İN GENETİK KONUSUNDAKİ MARKASI

BGI, çoğu akademisyen olmak üzere 5 bin çalışanıyla genetik alanında faaliyet gösteren dünyanın önde gelen şirketleri arasında sayılıyor. BGI’ın; Amerika, Danimarka, Honkong’ta laboratuarları bulunuyor. BGI, insan genetiği, tıbbi araştırmalar ve OMIC (Yüksek çıktılı genetik protein ve RNA testleri) alanında önemli araştırmalar ve uygulamalar yapıyor. BGI yetkilileri, imzalanan anlaşma çerçevesinde Türkiye’de 2 yıl boyunca bilimsel araştırmalar yürüteceklerini ve karşılıklı olarak doktora ve master öğrencileri değişimi yapacaklarını vurguladılar.

“TÜRKİYE, BİR ÇEKİM MERKEZİ OLABİLİR”

Çin ile Türkiye’nin bazı benzerlikleri olduğunu belirten Acıbadem Sağlık Grubu İcra Kurulu Üyesi Ufuk Eren ise bu işbirliğiyle ilgili şunları söyleri: “Çin Uzakdoğu’nun büyüyen devi, Türkiye de bu bölgenin hızla büyüyen ülkesi… Bu hızlı gelişen iki ülkenin, dünyaya açılan iki kuruluşu olarak işbirliği yapmayı çok önemsiyoruz. Bu yeni işbirliğimizin çok yararlı sonuçları getireceğini umut ediyorum. Acıbadem inovatif bir anlayışla hareket eden bir grup. Genetik araştırmalar ise sağlıkta, geleceğe damgasını vuracak inovatif gelişme alanlarının en önemlisi. Dolayısıyla Acıbadem olarak geleceği bugünden yakalamak ve genetik alanında Türkiye’yi de de söz sahibi yapacak bir konuma taşımak için önemli bir adım attığımızı düşünüyoruz. Türkiye’nin çevre ülkeler düşünüldüğünde yaklaşık 1 milyar 200 milyon insana seslenme kapasitesi var. Coğrafi olarak pek çok ülkeye son derece yakınız. Bu nedenle Türkiye’deki önemli gelişmeler, çevre ülkelerdeki pek çok kişinin hayatını değiştirebilir ölçüdedir. Bu durumu, genetik alanında da avantaja dönüştürebiliriz.”
BGI’ın Türkiye’de Acıbadem ile anlaşma yapmasındaki en önemli payın, üniversitesi, laboratuarı ve genetik çalışmalarıyla bir arada yürüyen entegre sağlık hizmet yapısı olduğunu söyleyen Eren şöyle devam etti: “ BGI yöneticileri, grubun bu özellikli yapısından etkilendiklerini belirtiyor. Acıbadem Sağlık Grubu’nun içinde uluslararası standartlarda hizmet veren Labmed gibi büyük bir laboratuar kuruluşu bulunuyor ve burada bulunan Genetik Tanı Merkezi ile genetiğe dair pek çok araştırma yapılıyor. Ayrıca Acıbadem Üniversitesi sayesinde uygulamaya yönelik bilimsel araştırmalar gerçekleşiyor. Onları etkileyen de bu entegre hizmet yapısı oldu .”

“GENETİK, HASSASİYET GÖSTERDİĞİMİZ BİR ALAN”

Acıbadem Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı ve Genetik Tanı Merkezi Başkanı Prof. Dr. Cengiz Yakıcıer sözleşme ile ilgili şunları söyledi: “Acıbadem Üniversitesi, yalnızca sağlık alanında özelleşmiş bir üniversite. Genetik, üniversite olarak üzerine hassasiyetle eğildiğimiz bir alan. Genetik Tanı Merkezi LabGen çatısı altında birçok genetik araştırma da yapıyoruz. Özellikle kanser ve genetik hastalıkların oluşum nedenlerine yönelik sürdürdüğümüz araştırmalar var. Üstelik bu alanda yeni teknolojileri de bünyemize taşıyoruz. Ayrıca genetik alanında dünyada yeni çıkmış tüm uygulamaları da yapıyoruz. Örneğin, amniyosentez yerine anne adayının kanından alınarak özellikle Down sendromu olmak üzere çeşitli genetik hastalıkları tespit ettiğimiz testler, dünyada henüz 1 yıldır uygulanıyor. Biz de, dünyada bu alandaki yenilikleri yakından takip ediyoruz, bu yeniliklerle Türkiye’nin tanışmasına öncülük ediyoruz. Bu yoğun çaba, BGI ile anlaşmamızın alt yapısı oldu. BGI ile karşılıklı yeni araştırmalar yapmak, öğrencilerimizin bilimsel görgü ve birikimini arttırmak akademik olarak hepimizi heyecanlandırıyor.”

Bu haber 10338 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Çocuklarda ateş ve halsizliğe dikkat - 7.12.2020 11:44:11
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem