Sağlığınızı bozan ne varsa yazabilirsiniz...
GÖRÜŞLER için İletişim formunu doldurunuz.

25 Nisan 2024 Perşembe
23:14
HAVA
DURUMU

 

  
6. Dağ Filmleri Festival
İstanbul’daki gösterimler 01 – 06 Mart 2011 zaman aralığında Fransız Kültür Merkezi, Galatasaray Aynalıgeçit ve Harbiye Pusula Sanat Evi’nde yapılacak.
14.2.2011

Bu yıl altıncısı gerçekleştirilecek olan Dağ Filmleri Festivalinde 39 film gösterilecek. Filmler sinemaseverlere “Dünyadan”, “Keşif Ruhu”, “Ülkemizden”, “Doğa-Çevre-İnsan”, “Bisiklet”, “Kayak” ana başlıkları altında sunulacak.
Bu yılki festivalde gösterilecek 39 filmden 20’sini yerli filmler oluşturacak.
Festival, sinemaseverler ve doğaseverler için görsel bir şölen özelliği taşıyacak.
Festival kapsamındaki filmlerin İstanbul’da üç ayrı mekanda gösterilecek; Fransız Kültür Merkezi, Galatasaray Aynalıgeçit ve Harbiye Pusula Sanat Evi.

FESTİVAL HAKKINDA

Dağ Filmleri Festivali (DFF), Dağ Kültür Derneği (DKD) tarafından de destekleniyor. Festivalin amacı, genç kuşaklarda kalıcı bir doğa kültürünün yerleşmesi olarak açıklanıyor. DFF kapsamında, film gösterimlerinin yanı sıra, fotoğraf sergileri açılıyor, kitap standları kuruluyor ve uluslararası üne sahip konuşmacıların seminerlerine yer veriliyor.


FESTİVALDE NELER VAR?

Bu yıl gösterilecek filmler 6 ana temada toplanıyor. Filmlerin 20’sini yerli çekimler oluşturuyor. Altı temadan birkaç film örneği sunuyoruz.

ÜLKEMİZDEN

Engelsiz Tırmanış
Türkiye'nin ilk görme engelli dağcısı Necdet Turhan, Ağrı dağı ve Afrika'nın çatısı Klimanjaro tırmanışlarından sonra üçüncü tırmanışını Avrupa Alplerinin en yüksek noktası olan 4810 metrelik Mont Blanc zirvesine yapıyor. Onun engel tanımayan yolculuğuna tanıklık etmek için Engelsiz Tırmanış filmi bulunmaz bir fırsat.

Makalu-Büyük Kara Piramit
Tunç Fındık’ın, 14x8000 projesi dahilinde Himalaya’da bulunan ve dünyanın en yüksek 5. zirvesi olan 8463 metrelik Makalu'nun doruk noktasına tırmanışının kendi amatör kamerasından yansıyan hikayesi. Dağın tabanına yapılan uzun trek, ulaşılması güç bir Himalaya zirvesine doğru 1.5 ay süren tırmanış ve muhteşem bir final.

Put Mağarası
Hakkari Yedisalkım köyü yakınlarında bulunan Anadolu topraklarının ilk mağara tapınağı Put Mağarası'nı yakından tanıyın. Tarihi milattan önce 12 binlere uzanan bu mağara, barındırdığı prehistorik kaya üstü resimlerle oldukça etkileyici bir doğal ve tarihi miras.

DÜNYADAN

The North Face sponsorluğunda bu bölüm kapsamında dünya DFF’lerinin ödül avcısı filmleri yer alıyor.

Ekstra Kuru
Biri sakin ve içine kapanık diğeri ise dışa dönük ve hareketli iki arkadaş; Aymeric Clouet ve Chiristophe Dumarest. Meraklı ve doğaya tutkun bu gençler, Fransa Dağcılık Federasyonu’na bağlı bir ekipte, Christophe Moulin tarafında iyi birer alpinist olarak yetiştiriliyorlar. Mont Blanc’ın tam kucağında geçen zorlu 10 gün süresince yaşadıkları, onlara birbirlerini daha iyi tanıma fırsatı veriyor.

Guy Lacelle’in Yaşamı
Film, dünyanın sayılı buz tırmanışçılarından biri olan Guy Lacalle’in anısına sporcunun yaşamını konu ediyor. Lacell, 2009’da, 54 yaşında iken Bozeman Montana’da bir tırmanma yarışı sırasında çığ altında kalarak yaşamını yitirmişti.

Terray Yolu
Terray. Bu isim, tüm dağcıların kalplerinde sonsuza dek yaşayacak attıkları her adımda onlarla birlikte yürüyecektir. Her zaman “Yalın bir dağ adamı” olarak tanımlanmış olan özel insanın kaybından kırk yıl sonra, yol arkadaşları ve onun hatırasını yaşatmak isteyen gençler el ele vererek “Terray Yolu” belgeselini ortaya çıkardılar. Bu sayede artık Lionel Terray’ın dağlara olan aşkı daha iyi anlaşılacak ve yamaçlardaki yürüyüşü asla bitmeyecekti.

DAĞ BİSİKLETİ

Bu tema, Salcano Bisiklet sponsorluğunda Dağ Bisikleti Türkiye (mtbtr.com) işbirliği ile hayata geçiriliyor.

Klunkerz
Film, 60’lı yılların sonu ve 70’lerin başında ABD San Fransisco’da ortaya çıkan “Dağ Bisikleti” nin doğuş hikayesini arşiv kayıtları, fotoğraflar ve o dönemin tanıklarıyla yapılmış röportajlarla anlatıyor.

Bisiklet Rüyaları
Film, Pasifikten Atlantik’e uzanan 3 bin millik bir güzergahta gerçekleştirilen destansı bisiklet yarışı RAAM’a katılan bisikletçilerin hikayesini anlatıyor. İlk kez 1982’de yapılan bu yarış dünya üzerindeki en zor yarışlardan biridir. Günde 300 mil yol alarak ve sadece birkaç saat uyuyarak yarışı 10 günden az sürede bitirmek yegane amaçtır. Amerika’yı bir uçtan bir uca bisikletle geçen bu maceraperest yarışmacıların heyecan dolu serüveni bazen trajediye de dönüşebilmektedir.

Rubaix'ye Giden Yol

Filmde, dünyadaki en eski bisiklet yarışlardan biri beyaz perdeye taşınıyor. Günümüz yıldızları, efsane sporcular ve taraftarlarla yapılmış röportajlar filmin en önemli öğelerinden. Ayrıca, Paris-Roubaix yolunun muhteşem doğası, enfes panaromik görüntüler ve yarışlardan çarpıcı kesitler de heyecanın dozunu bir hayli arttırıyor.


KEŞİF RUHU

Bu tema altında keşif, macera ve yolculuk filmleri yer alıyor.

Fırtınada Mucize
Film Alman yamaç paraşütçüsü Ewa Wisnierska’nın 2007 yılında yaşadığı tehlikeyi ve mucize kurtuluşunu konu alıyor. Son derece güçlü bir fırtınanın içerisinde kalan Ewa, fırtınayla 10 bin metre yüksekliğe çıkar. Bu yükseklikte dondurucu soğuk ve oksijensizlikle karşı karşıyadır. Fakat Ewa, başarılı bir paraşütçü olarak fırtınadan kurtulmayı ve hayatta kalmayı başararak tarihe geçer.

Tek Başına
11 Ocak 2007’de Andrew McAuley, Avustalya’dan Yeni Zelanda’ya deniz kanosu ile giden ilk insan olmak üzere yola çıkar. 1600 km sürecek olan yolculuk dünyanın en zor ve yalnız okyanus yolculuğu olmaya adaydır. Yolculuğa başladıktan 30 gün sonra Yeni Zelanda denizcilik makamları Andrew’in acil drum çağrısını alır.

Vatanım
Bu film, yalnızca bir kaç ay dışında tüm yaşamını, Kutsal Vadinin üzerindeki dağlardaki küçük bir çiftçi köyünde geçiren genç bir Peru yerlisinin adamın hikayesini anlatır.
Feliciano’ya daima; “Sen benim gibi olmayacaksın. Şehre gideceksin, okuyacaksın” diyen babası 16 yaşına gelince, oğlunu okuyacağı şehre gönderir. Köyden ayrıldıktan kısa bir süre sonra, annesi gelip babasının hasta olduğunu söyler. Beş gün sonra da Feliciano’nun babası ölür. En büyük oğul olarak, Feliciano babasının tarlalarını işlemek ve küçük kardeşlerine bakmak üzere okulu bırakıp köye dönmek zorunda kalır.


KAYAK

Ülkemizde de giderek yoğun ilgi toplayan kayak konulu filmler bu bölümde yer alıyor.

İmzalar
Sonbaharın turuncu ve altın sarısından ilkbaharın kiraz çiçeği rengine, Signatures-İmzalar, Hokkaido'nun derin ormanlarında tüm bir kışa tanıklık etmenizi sağlıyor. İmzalar, sadece bir kayak filmi değil. Her dönüşün bir ruhu vardır, her ruhun kendine has bir stili; havanın ritmi, karın sürtünüşü, dönüş, kavrayış ve her bir hareketin karda bıraktığı iz... Hepsi birer imzadır.

Yükselen Bir Yaşam
Yükselen Bir Yaşam, başarılı bir dağ kayakçısı ve rehberi olan Ruedi Beglinger’in yaşamını kronolojik olarak anlatır. Karısı ve iki genç kızıyla birlikte British Columbia’daki Selkirk Dağlarının ücra bir buzulunda yaşayan Beglinger, dünyanın en ünlü dağ rehberlerinden biriydi. Film, Beglinger ailesinin dağlardaki yaşamını ve yedi kişiyi öldüren büyük çığı takip eden yıllardaki yolculuklarına tanıklık etmemizi sağlıyor. Uçlarda akıp giden bir hayatın risklerini ve heyecanını yansıtan film, doğanın acımasız ve öğretici yönlerinin de keşfedilmesini sağlıyor.

DOĞA-ÇEVRE-İNSAN

Festivalde Doğa-Çevre-İnsan teması genel mesaj açısından önem taşıyor. Bu bölümde yer alan filmlerden örnekler…

Bir Avuç Cesur İnsan
Doğu Karadeniz'in dört vadisi Çağlayan, Arılı, İkizdere ve Senoz halkları, bölgede yapımı planlanan Hidroelektrik Santralleri (HES) karşısında şaşkındır. Bu film, kendi varoluşuna ve gelecek nesillere karşı duyduğu vicdani sorumlulukla hareket eden bir avuç cesur insanın üç senelik hikayesidir.

İfakat
İfakat yani "doğum sonrası iyileşme" adını taşıyan film, Karadeniz kadınının doğumdan ölüme uzanan sancılı yaşamın bilinmeyen yönleriyle ve derinlemesine yansıtan bir belgesel. Filmin bunu da, Trabzon Çaykara'ya bağlı Taşören köyünde yaşamış ve sır ölümüyle efsaneleşmiş bir köylü kadını İfakat'ın yaşamından yola çıkarak yapıyor.

Kırmıtlı'nın Çapkınları
Osmaniye’nin Kırmıtlı Beldesi’ndeki Ceyhan Nehri havzasında bulunan ve yerel yöneticilerin öncülüğünde korunmaya çalışılan küçük bir doğal yaşam alanının güzelliklerine dikkat çeken bir yapım. Film sayesinde burada yaşayan yaban hayvanlarını, kuşları, özellikle de İzmir ve Alaca Yalıçapkınlarını bir arada görmek mümkün.

Bu haber 10459 kere okundu.
    
Bu Habere Oy Ver :
Diğer Haberler
  • "Devletin memuru yoksul olamaz" - 9.7.2023 15:14:07
  • Alzheimer nedir? Kimlerde görülür? - 10.9.2022 00:17:02
  • Kalp krizinde 112'yi arama süresi uzadı - 30.9.2021 12:20:33
  • Kronik migrenle mücadele kampanyası başlatıldı - 28.6.2021 12:26:28
  • Korona virüs göz sağlığını da vurdu - 2.2.2021 11:44:17
  • Sağlık habercilerinden aşı haberi uyarısı - 27.1.2021 13:33:09
  • Yakın temaslılarda karantina süresi değişti - 9.12.2020 09:51:52
  • Korona virüs saç da döküyor - 9.12.2020 09:36:01
  • Yaşlanma karşıtı dermokozmetikler cilt kalitesini iyileştiriyor - 7.12.2020 15:38:41
  • Çocuklarda ateş ve halsizliğe dikkat - 7.12.2020 11:44:11
  • Ana Sayfam Yap | Sık Kullanılanlara Ekle | Anket | Künye | RSS | Reklam

    Copyright © 2009 Sağlıkta Gündem