Türk Kan Bilim Ağı hizmete girdi
TÜRKBA adlı bilgi paylaşım ağı Türkiye genelinde kan bilimcileri birbirine bağlıyor. Sistem birçok hastalıkla ilgili olarak zamanında önlem alınmasını sağlamak açısından çok önemli bir adım sayılıyor.
4.11.2012 19:38:29

Türk Hematoloji Derneği kısa adı TÜRKBA olan Türk Kan Bilim Ağı’nın hizmete sokulduğunu açıkladı. Prof. Dr. İbrahim Haznedaroğlu, Antalya’da düzenlenen 38. Ulusal Hematoloji Kongresi’nde yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde kan bilimciler arasında bilgi paylaşımını sağlayacak olan TÜRKBA ile ilgili olarak şu bilgileri verdi.
“Türk Hematoloji Derneği olarak biz, ülkemizdeki tüm kan bilimcileri birbirine bağlayan tek temelli bir ağ kurduk. Bu ağın üç temel fonksiyonu var, birinci fonksiyon eğitim, ikinci fonksiyonu bilim üretimi, üçüncü fonksiyonu hasta hizmetidir. Eğitim, akla gelebileceği gibi bazı konuları diğer meslektaşlardan daha iyi bilen kan bilimcilerinin bu konuda bu bilgiyi birbirlerine aktarabilmeleri, günübirlik aktarabilmeleri hali söz konusu olacak, bilim üretimi açısından hepimiz kendi alanımızda belirli bir seviyedeyiz. Ama hepimiz çok iyi biliriz ki yani 2 tane 1, iki etmez 11 eder, 3 tane 1 üç etmez 111 eder. TÜRKBA’nın sokaktaki insanları ilgilendiren konusu da şu; hepimiz etrafımızda çok görüyoruz ki kan kanseri olmuş lenf kanseri olmuş bir hastamız bir kardeşimiz, bir küçüğümüz, bir büyüğümüz İstanbul’a geliyor. Neden İstanbul’a geliyor? Herhalde diyor buradakiler lenf hastalarından anlamaz ben buraya geleyim. Bu baştan bir yanlış, ki kan bilimcilerinin dağılımı itibariyle ortadaki merkezlere başvurması lazım. Ama TÜRKBA’dan sonra o vatandaşımız şu konudan da emin olabilir ki, biz büyük bir merkezi deneyimi olduğu gibi küçük merkeze de fikir yoluyla aktardığımız için, herhangi bir yaşadığımız yeri terk etmeden içinde bulunduğu herhangi bir kan merkezinde evrensel olarak en iyi tedaviyi alacaktır. Ve yine TÜRKBA altında ve TÜRKBA ağına paralel olarak ülkemizde kan bilimi alanında herhangi bir sorusu olan mustarip olan yakını hasta olan toplumumuza yani hastalara veya hasta yakınlarına, insanlarımıza bir platform açmak planındayız. En kısa zamanda bunu da hayata geçirecek. Burada gördüğümüz, üyelerden onların sorularını alacağız onlara önerilerimiz vereceğimiz. Özellikler TÜRKBA’yı biraz basitleştirerek anlatıyorum, daha karmaşık yönleri de var. Hem bilim insanlarımıza kan bilimcilerimize hem vatandaşlarımıza, hem hastalarımıza, hem de genel ülke eksenimize kalite artışına bir iletişim ağı bir bilişim ağı bir bilim üretim ağı bir sağlık hizmeti sunmak alanı olarak ifade edebiliriz. Bizim web sitemiz www.thd.org.tr oraya girdikten sonra TÜRKBA ikonlarını göreceksiniz, şu anda daha çok bilimcileri ilgilendiren yerleri var ama inanınki çok yakında sokaktaki insanımızı da ilgilendiren konular olacaktır. O açıdan ülkemizdeki bir ilki de başarmış oluyoruz, hatta dünyada bile bunun çok benzeri yok. Günübirlik klinik bilim aktivitesini taşıyan bir ağı yok. Bu şekilde bir ilişki de kurmuş oluyoruz. Tüm dünyada sizin mesleğinizde de aynı şey geçerli, internet ön plana çıkmakta. Hatta insan ilişkilerine kadar inmekte, biz de kan bilim ağına bu kolaylığı kazandırmak düşüncesindeyiz.”

(NOT: Kongre hakkında geniş bilgi için tıklayınız.)


www.sagliktagundem.com sitesinden 29.3.2024 01:41:17 tarihinde yazdırılmıştır.