Zengin ülkeler sözlerini tutacak mı?
İklim Zirvesine katılan liderler, küresel ısınma limitinin 2 derece olması konusunda anlaştı! Gaz salınımına devam…
19.12.2009 23:51:16

KOPENHAG - Tartışmalı başlayan ve kesintili süren Kopenhag’taki İklim Zirvesinde gelişmiş ülkeler, önümüzdeki 3 yıllık süreç için İklim Fonuna 25 – 35 milyar dolar yardımda bulunma sözü verdiler. Gelişmiş ülke liderleri 2020 yılına kadar toplam 100 milyar dolar yardım yapılması konusunda anlaşmaya vardılar.
İklim Zirvesinde , dünyanın geleceği için güven verici bir sonuca ulaşılamadığı kabul ediliyor. Kopenhag Belgesinin en önemli maddesinin küresel ısınmayla ilgili karar ve İklim Fonu için vaat edilen yardımlar olduğu belirtiliyor.
Zirveyi ikiye bölen konular arasında ağırlıklı yer alan gaz salınımının kısıtlanması sorunu zirve sonunda da burukluk nedeni olarak kaldı.
Avrupa Birliği Dönem Başkanı İsveç Başbakanı Frederik Reinfeldt, "Açıkçası bu kusursuz bir anlaşma olmadı. Bu anlaşma iklim değişikliği tehdidini ortadan kaldırmayacak" dedi ve anlaşma, iklim değişikliği konusunda önemli adımları atabilecek gelişmiş ülkelerin katılımı nedeniyle önem kazandı" değerlendirmesini yaptı.
Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da Kopenhag'ın bir ilk adım olduğunu, bunu yeni adımların izlemesi gerektiğini belirtti. Barroso, AB'nin bu konudaki çalışmalarını sürdüreceğini de sözlerine ekleyerek, "Küresel ısınma limitinin 2 santigrat derece olması üzerinde anlaşmaya varılmasına rağmen gelişmiş ülkelerin 2050 yılına kadar gaz salınımının yüzde 50 azaltılmasını kabul etmemesi beni hayal kırıklığına uğrattı" dedi.
Anlaşmanın uygulanabilirliği konusunda yorum ve değerlendirmeler yapılırken “gelişmiş ülkelerin yardım vaatlerinin ne derece yerine getirileceği belirsiz” ifadeleri kullanıldı.
Zirve öncesinde ve zirve sırasında da gelişmiş ülkelerin geçmişte vaat ettikleri yardımları yapmadıkları öne sürülmüş ve bu tutum kınanmıştı.

OBAMA: "KOPENHAG'DA VARILAN ANLAŞMA ÇOK ANLAMLI"
ABD Başkanı Barack Obama, Kopenhag İklim Zirvesi'nde varılan anlaşmanın çok önemli bir anlam taşıdığını ifade etti.
Anlaşmayı tarihi bir adım olarak niteleyen Obama, iklim değişikliğine karşı alınması gereken tedbirlerin önem taşıdığını ve ancak anlaşmanın bütün önlemleri kapsamadığını söyledi. Obama, anlaşmanın ve zirvenin küresel bir harekete dönüşmesi gerektiğini belirtti.

ALTERNATİF ZİRVE
Öte yandan Kopenhag İklim Zirvesine karşı dünyanın çeşitli ülkelerinden sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan alternatif zirve “halkların daha sıkı dayanışması” temel fikriyle sonlandı.
Klimaforum09 adıyla “Hakların İklim Zirvesi” olarak yapılan toplantılarda şu çözüm önerileri benimsendi:

1. Enerji tasarrufu ve enerjinin etkin kullanımı öncelikli konu olmalıdır.
2. Temiz, güvenli, yenilenebilir enerji teknolojisi geliştirilmelidir.
3. Sera etkisi yapan gazların kullanımı kısıtlanmalıdır.
4. Tarımda bilimsel yöntemler önemsenmeli, kimyasal gübre kullanımı azaltılarak iklim ve biyolojik çeşitliliği engelleyen etkenler önlenmelidir.
5. Toprakların sürdürülebilir ve verimli kullanımı eşit ve adil biçimde sağlanmalıdır.
6. Bugünün küresel toplumunun tüketim tutkusu frenlenmelidir.


www.sagliktagundem.com sitesinden 8.5.2024 15:49:22 tarihinde yazdırılmıştır.