Yapay kalple yaşama döndü
Acil kalp nakli bekleyen bir hastaya yapay kalp nakli yapılarak hastanın yaşam süresi uzatıldı. Hastanın artık daha güvenli koşullarda kalp bekleyeceği belirtiliyor.
13.12.2009 22:56:42

İSTANBUL- Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Kalp Nakli ve Yapay Kalp Merkezi’nde 8 saatlik bir operasyon ile 1 aydır acil kalp nakli beklemekte olan ve durumu ağırlaşan Ümit Köksal isimli 37 yaşındaki hastaya yapay kalp pompası takıldı.
Yapay kalp pompaları dünya’da ileri kalp merkezlerinde kalp nakline kadar hastaları hayatta tutabilmek için kullanılıyor. Ayrıca kalp nakli olamayacak hastalar için de umut kaynağı olan bu sistemler, o hastalara da yıllara varan uzun süreli hayat sürme imkanı verebiliyorlar,
15 günlük yoğun bakım döneminden sonra odasına çıkan hastanın şu anki durumunun gayet iyi olduğunu belirten Prof. Dr. Süha Küçükaksu şöyle konuştu:
“Hastamız 3 yıldan beri kalp yetersizliğinde. 2 yıldır da son evre kalp yetersizliği nedeniyle devamlı hastanelerde yatan biri.1 yıl önce kalbinin sol damarına stent konulmuş ve yaklaşık 4 ay önce bir başka üniversite hastanesinde kalp kapağından ameliyat edilmiş ama bu müdahalelere rağmen kalp yetersizliği durdurulamamış.Son çare kalp nakli idi. Hazırlıklarımızı tamamlamamıza rağmen 1 aydır organ bulamadık.Son 10 gündür ise yoğun bakımda durumunun kötüleşmesi ve şok bulguları nedeniyle “acil kalp nakli” statüsünde idi. Yinede bir kalp bulamadık ve hastamızı kaybetme noktasında iken ameliyata aldık. “Berlin Yapay Kalbini (Berlin Heart Excor)” implante ettik. Yaklaşık 15 günde yavaş yavaş hastamızın tüm vücut sistemleri ve organları normal çalışmasına geri döndü. Artık hastamız daha güvenli bir ortamda kalp bekleyecek.”
Bu uygulamanın İstanbul’da ilk kez olduğunu belirten Prof. Küçükaksu; tamamıyla hastanın göğsünün içine konulan tiplerinin de merkezlerinde bulunduğunu ve bu şekilde dünyada 6–7 yıldır yaşayan insanlar olduğunu belirtti. Prof. Küçükaksu; “Gönül isterdi ki bu ameliyatta Almanların Berlin yapay kalbi yerine “Türk Yapay Kalbi” kullanalım. Umuyorum ki o günlerde gelecek. TÜBİTAK ve Koç Üniversitesiyle ortak projemiz devam ediyor. Zaten böylesi bir ürün ancak ortalama 10 yılda kullanıma giriyor. 3 yıldır çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Prototipi yaptık ve testlere başladık” dedi.


www.sagliktagundem.com sitesinden 27.4.2024 07:30:12 tarihinde yazdırılmıştır.