Veremde dışlanma korkusu
Veremli denilir endişesi tedavinin başlamasını olumsuz etkileyebiliyor.
00:00:00

Türkiye’de 12 bin 417 kişi verem tedavisi görüyor.  Ancak verem tanısının damgalanmaya neden olacağı korkusuyla tedavilerin aksatılabildiği uyarısı yapılıyor.

Dünya Sağlık Örgütünün  açıkladığı verilere göre, tüm dünyada 2016 yılında 10,4 milyon kişi verem hastalığına yakalanıyor ve bu kişilerin de 1,4 milyonunun yaşamını yitiriyor. Türkiye’de 12 bin 417 kişi verem tedavisi görüyor.  Ancak verem tanısının damgalanmaya neden olacağı korkusuyla tedavilerin aksatılabildiği uyarısı yapılıyor. Hastaların ilaçlarını en az altı ay kullanması gerektiği vurgulanıyor.

Türk Toraks Derneği Tüberküloz Çalışma Grubu adına açıklama yapan, Çalışma Grubu Başkanı Dr. Onur Fevzi Erer, "ince hastalık" olarak bilinen veremin (tüberküloz) dünyada en çok ölüme yol açan 10 hastalıktan biri olduğunu, ancak tedaviye başlanan hastalarda bulaşıcılığın hızla azaldığını belirtti.

Dr. Erer, 71. Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, halk arasında ince hastalık olarak adlandırılan veremin, insandan insana hava yoluyla bulaşan, öncelikle akciğerlerde olmak üzere tüm organlarda görülebilen bulaşıcı bir hastalık olduğunu söyledi. Erken tanı için 2-3 haftadan uzun süren öksürük, kanlı balgam, halsizlik, gece terlemesi, kilo kaybı ve verem hastasıyla uzun süre temas öyküsünün önemli bulgular olduğunu vurgulayan Dr. Erer, bu durumda vakit kaybedilmeden verem savaşı dispanseri veya göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması gerektiği uyarısında bulundu.

Dr. Erer, yeni tanı konmuş verem hastasının ilaçlarını 6 ay boyunca düzenli kullanması gerektiğine dikkat çekerek, tedaviye başlanan hastalarda bulaşıcılığın hızla azaldığını, verem hastalarının tedavilerinin başarıyla tamamlanmasının, bulaşmayı önleyeceğinden veremden korunmada en etkin yöntem olduğunun altını çizdi ve şöyle devam etti:

“Verem, dünyada en çok ölüme neden olan 10 hastalıktan biri olmaya devam etmektedir. Türkiye’de yıllar içinde hasta sayıları düşmektedir. 2016 yılında hasta sayısı 12.417, yıllık hasta hızı  yüz binde 15,6 olmuştur. 2015 yılında tanı konulmuş hastaların % 85,3’ünün tedavisi başarı ile tamamlanmıştır. Bu istikrarlı düşüş ve başarılı tedavi sonuçları verem savaşı dispanser çalışanlarının özverili çabaları ile gerçekleşmektedir. Hastaların bir kısmı ekonomik kayba uğramaktadır. Bu nedenle verem hastalığının tedavisinde, hastaların sosyal statülerini kaybetmeden, ekonomik sıkıntı yaşamadan tedavilerini başarıyla tamamlamaları için psikolojik ve ekonomik yardım sağlanması gereklidir. Dışlanma, ekonomik kayba uğrama korkusu hastalığın tanısının konmasında gecikmeye ve tedavi uyumunu bozulmasına yol açmaktadır. Bu nedenle tedavideki hastaların, sosyal hak ve statüleri korunmalı, tedaviyi kesintisiz bir şekilde sürdürebilmek için ihtiyacı olan hastalara da ekonomik destek verilmelidir.”


www.sagliktagundem.com sitesinden 19.4.2024 12:41:04 tarihinde yazdırılmıştır.