Ulusal Diyabet Stratejisi açıklandı
Diyabetin 10 yıl içinde yüzde 50-100 artış hızına ulaştığı ve 5 yaş daha erken başladığına dikkat çekildi.
19.12.2010 23:58:15

İSTANBUL- Sivil bir inisifiyatif olan Diyabet 2020 Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın başlattığı Diyabet Türkiye Diyabet Kontrol Programı çalışmalarına kaynak ve destek oluşturmayı hedefliyor. Kamuoyuna açıklanan Diyabet 2020 Projesininsonuç dökumanı olan Ulusal Diyabet Strateji ise diyabetle ilgili bir izleme komitesi oluşturarak SağlıkBakanlığı’na her yıl bir rapor hazırlamayı ve sunmayı planlıyor.
Ulusal Diyabet Koordinasyon Kurulu adına konuşan Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. M. Temel Yılmaz diyabetin son 10 yıl içinde yüzde 50 ile yüzde 100 oranındaki artışın tüm Sağlık segmentlerini endişe verici ve acil bir önlen alınması gereken bir noktaya getirdiğine dikkat çekti. Yılmaz, “2000 yılında tamamlanan TURDEP I çalışmasında 20 yaş üstü prevalans % 7.8 iken, 2009 ve 2010 yıllarında yapılan PURE, CREDIT ve TURDEP II sonuçlarında prevalans % 14-16 oranlarında bulunmuştur” diye konuştu.

D 2020 Projesi Uluslararası Danışma Kurulu Üyesi Uluslararası Diyabet Federasyonu Temsilcisi Michael Hall ise Diyabet 2020 Planı’nın örnek bir ulusal diyabet planı olduğunu belirtti. Hall sözlerini şöyle sırdürdü:

“Uluslararası Diyabet Federasyonu Atlas’ına göre, dünyada 285 milyondan fazla diyabetli birey vardır; bu erişkin nüfusunun % 6.6 sını oluşturmaktadır. 2025 yılına kadar bu sayının 438 milyona (% 7.8) yükseleceği öngörülmektedir. Avrupa'da diyabet prevalansı halen 55 milyondur (nüfusun % 8.5’i) 2025 yılında 66 milyona (% 10) yükselmesi beklenmektedir. Diyabete bağlı sağlık harcamalarının Avrupa'da 105.5 milyar dolara ulaştığı söylenmektedir. Diyabete bağlı komplikasyonlar olan koroner arter ve periferik damar hastalığı, inme, diyabetik nöropati, amputasyonlar, böbrek yetmezliği ve körlük, ulusal ekonomiler üzerinde çok büyük sosyal ve ekonomik yükler yaratmaktadır. Diyabet birçok ülkede önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Ölüm nedeninin diyabet olarak kaydedildiği olgu sayısının olduğundan daha düşük bilinmektedir; çünkü ölümler diyabet olarak değil koroner arter hastalığı veya inme olarak kayda girmektedir. Türkiye bu sorunu ciddiye almıştır ve olaya dikkatle ve organize bir şekilde yaklaşmıştır; diyabet alanındaki tüm kilit oyuncular Türkiye Sağlık Bakanlığı’nın himayesinde Türk Diyabet Vakfı tarafından bir araya getirilmiştir, gerek DSÖ gerekse IDF Avrupa Bölge temsilcilerinden oluşan danışmanlar da sürece katılmıştır.”

Diyabet 2020 Projesi’ne koşulsuz destek veren Sanofi-avantis firmasından Dr. Edibe Taylan’ın ise1998yılına kıyasla diyabetin artık 5 yıl daha erken başladığına işaret etti ve ekledi:
“Bunun anlamı en üretken çağında olan genç erişkinlerimizin büyük tehdit altında olduğu. Bu da hem tedavi hem de iş gücü kayıplarının önümüzdeki dönemde bizleri beklediğini gösteriyor. Dolayısıyla diyabete sadece ciddi bir kronik sağlık sorunu olarak yaklaşmak çözüm olmayacak. Artık diyabete bütünsel bir bakış açısıyla yaklaşmamız gerekli. Hastalığa dair bugünkü bilgilerimiz ışığında hızlı ve kalıcı önlemler alınması zorunlu, aksi takdirde diyabet sadece bireysel olarak yaşamı tehdit eden bir hastalık olarak kalmayacak toplumsal olarak da ciddi yük oluşturmaya devam edecek.


www.sagliktagundem.com sitesinden 4.5.2024 22:11:04 tarihinde yazdırılmıştır.