Türkiye için ebola riski var mı?
Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, önlem alınmadığı takdirde ölüme neden olan ebolanın ülkemizde de baş gösterdiğini belirtti.
26.9.2014 15:13:15

Batı Afrika ülkeleri için ciddi tendit oluşturan ve ölümlere neden olan ebola virüsü hakkında bilgi veren Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, şunları söyledi:
“Batı Afrika'da 961 kişinin ölümüne neden olan ebola salgını, ülkemiz için de risk teşkil ediyor. Hasta hayvan ve insanların temasıyla bulaşabilen bu ölümcül virüs önlem alınmadığı takdirde ölüme yol açıyor. Ani başlayan ateş, halsizlik, kas, baş ve boğaz ağrısı ebolanın tipik belirtilerini oluşturuyor. Virüs havadan geçmiyor; bu bir solunum hastalığı değil. Ebola yiyecek ve sularla da bulaşmaz. Ayrıca Ebola ile karşılaşmış ancak belirtisi olmayan kişiden de geçmez. Bu virüsün hayvandan insana geçtiği düşünülmekte ve daha çok yarasalardan kuşkulanılmaktadır.”

TEMAS SONRASI 1 HAFTA İÇİNDE BAŞ GÖSTERİYOR

“Ateş, baş ağrısı, kas ve eklem ağrısı, ishal, kusma, mide ağrısı, iştah kaybı ve kanama ile kendini gösteren Ebola virüsü temastan sonraki 2-21 gün içinde ortalama 8-10 günde hastalığa neden oluyor. Bugün yapılan Ebola tedavisi sadece destek tedavisi niteliğindedir. Hastanın sıvı elektrolit dengesini sağlamak, oksijen desteği vermek, tansiyonunu dengelemek, komplikasyonları tedavi etmektir yapılması gereken. Ne kadar erken tanı konur ve destek tedavi başlarsa o kadar iyi yanıt alınacağı unutulmamalıdır. Maalesef ilk vakalarda ateş ve baş ağrısı gibi tanı koydurucu olmayan belirtiler nedeniyle yanlış tanılar konmuş ve kayıplar yaşanmıştır. Hasta hemen izolasyona alınmalı, tanı için örnek gönderilmeli ve destek tedavisi bir an önce başlanmalıdır. Ancak yine de hastalığa özgün tedavi olmadığından ölüm oranı çok yüksektir.”


www.sagliktagundem.com sitesinden 29.4.2024 09:04:50 tarihinde yazdırılmıştır.