Türkiye'de kanserde gerileme var
Türkiye'de 2012 yılından bu yana kanserde gerileme olduğu, bunda da tütün kullanımındaki azalmanın etkili olduğu düşünülüyor. Uzmanlar ileri evre kanserlerde de hedefe dönük ilaçlarla hastaların yaşam şansının artırıldığına dikkat çekiyor.
4.2.2019 12:21:29

Türkiye'de 2012 yılından bu yana kadın ve erkeklerde görülen tüm kanser türlerinde az da olsa gerileme olduğu belirlendi. Bilim insanlarına göre bu gerilemede tütün kullanmadaki azalmanın etkisi var.
 
Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serdar Turhal, "Bunun tam olarak sebebini bilinmemekle birlikte tütün tüketiminin azalması ile ilişkili olma ihtimali vardır. Türkiye'ye bir bütün olarak bakıldığında ABD ve Avrupa Birliği'ne üye 28 ülkeye kıyasla daha düşük sayıda kanser vakası görülmektedir. Ancak tüm dünyadaki kanser sıklığı ortalamasının bir miktar üzerindedir. Kadınlarda ise kanser sıklığı dünyadaki ortalamanın da altında görülmektedir" diye konuştu.
 
2017 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan 2014 kanser istatistiklerine göre, meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser. Buna göre yılda her 100.000 kadının 43'ünde meme kanseri görülüyor.

Bu oran ikinci sırada görülen tiroit kanserinin yaklaşık iki katı ve ikinci, üçüncü ve dördüncü sıklıkla görülen sırasıyla tiroit, kolorektal ve rahim kanserinin toplamına yakın. Ya da başka bir deyimle Türkiye'de kadınlarda görülen her 100 kanser vakasının 1/4'ü meme kanseri. Meme kanseri yaklaşık yaklaşık 35 yaştan başlayarak 50 yaşına kadar artmaya başlıyor, 50 – 80 yaşı arasında plato şeklinde seyrediyor, 80 yaş sonrası azalıyor.
 
Tıbbi Onkoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Serdar Turhal meme kanseri vakalarındaki dağılım ve yayılmış kanserlerdeki tedavi seçenekleri hakkında şu değerlendirmeyi yaptı:

“Türkiye'de meme kanserlerinin yaklaşık yarısına yakını lokal evre, yaklaşık %43'ü de bölgesel lenf düğümlerine sıçramış, yaklaşık %10'u da uzak metastaz yapmış olarak saptanmaktadır. Metastatik meme kanserinde çoğunlukla hastalığın geriletilmesi, hastaya bir zarar verilmesinin geciktirilmesi amaçlanmaktayken erken evre meme kanserinde hastanın bu kanserden şifa bulması hedeflenmektedir. Bunun için meme kanserinin şifa bulunabilir erken evredeyken yakalanması büyük önem arz etmektedir. Meme kanseri tedavisindeki yeni yaklaşımlar çoğunlukla akıllı ilaç dediğimiz tümörün genetik özelliklerini hedef alarak, onları engelleyerek tümörün çoğalmasını durduran hedefe yönelik tedavilerdir. Bu hedefe yönelik tedaviler sayesinde de ortalama yaşam süresi kadınlarda bir miktar uzatılabilmiştir. Meme kanserinin kadınlar için psikolojik olarak da çarpıcı sonuçları olabilir. Tedavi süreci başarı ile götürülse bile hastanın pek çok psikolojik sarsıntılara girmesine yol açabilir ve bu aşamada ihtiyacı olan hastaların psikolojik destek alması onların yaşam kalitesinde önemli bir artış sağlayabilecektir. Bunun için psikolojik destek ihmal edilmemesi gereken bir durumdur.”
 
Prof. Dr. Serdar Turhal metastatik meme kanseri hastalarının bu ihtiyacından yola çıkarak hayata geçirilen “Bir Tıkla, Dinle, Umutlar Çiçek Açsın” projesiyle ilgili de hatırlatma yaptı:

“Europa Donna ile Kanserle Dans hasta dernekleri ve Türk Tıbbi Onkoloji Derneği (TTOD) tarafından başlatılan, Pfizer tarafından koşulsuz olarak desteklenen Psikolojik Destek Programı, bir süre önce pilot bölge olarak İstanbul'da başlatılmıştı. Bu yıl İzmir ve Ankara'da da sürdürülmesi planlanan programın devamı niteliğindeki “Bir Tıkla, Dinle, Umutlar Çiçek Açsın” projesiyle daha fazla sayıda metastatik meme kanserli kadının ücretsiz psikolojik desteğe ulaşması hedefleniyor. Projeyle ayrıca, toplum ve hatta hasta yakınları tarafından psikolojik etkileri tam olarak anlaşılamadığı bilinen metastatik meme kanseri ile ilgili farkındalığın artırılması amaçlanıyor. Proje kapsamında, TTOD tarafından da onaylanmış iki psikolog projeye destek veriyor. “0530 969 39 33” numaralı Psikolojik Destek Randevu Hattı'nı arayarak uzman bir psikologdan randevu alan hastalara, psikolog ile yapacakları ilk görüşme sonrasında, ihtiyaçları doğrultusunda beş seansa kadar ücretsiz yüz yüze görüşme imkanı sağlanabiliyor.”


www.sagliktagundem.com sitesinden 29.3.2024 15:56:23 tarihinde yazdırılmıştır.