Sağlık sektöründeki yeni ürünler
EKSPOMED 2012’de sağlık alanında tanı ve tedaviye ilişkin geliştirilmiş ürünler sergileniyor.
13.4.2012 19:08:18

İstanbul’da TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde açılan sağlık araç gereçlerinin sunulduğu EKSPOMED 2012’de yürüme engellilerin yürümelerini kolaylaştırıcı “Ekso” adlı cihaz ile kanser tedavisinde kullanılan HIFU cihazı da sergileniyor.

YÜRÜME ENGELLİLER İÇİN EKSO

Fuar tanıtımına ilişkin açıklamalarda Ekso hakkında şu bilgiler veriliyor:
“Pille çalışan biyonik bir aygıt olan “Ekso”, ayağa kalkmakta ve yürümekte zorlanan kişilere kalıcı çözümler sunabilen ve kullanıcının kıyafetinin üzerine giyebildiği robot bir iskelet işlevi görüyor. Bu ürün, aynı zamanda içindeki motorlar ve sensörlerin sayesinde vücudun dengede kalmasını ve kullanıcı için doğru pozisyonun alınmasını sağlıyor. Çift taraflı paralel ayakları kullanıcının rahat ve güvenli hareket etmesini cihazın gövdesi ve bacakları ise kullanıcının kendi başına içine rahat bir şekilde girebilmesi ve çıkabilmesi için tasarlanmış. Hasta, 5 dakikadan kısa bir süre içerisinde tekerlekli sandalyeden Ekso sisteme geçiş yaparak kendini cihaza bağlayabiliyor ve ayağa kalkıp yürüyebiliyor. Ekso, omurilik yaralanmalarına bağlı yürüme engeli olan ve nörolojik rahatsızlığı olan hastaların yanı sıra MS, ALS ve Parkinson hastalığı olanlar tarafından da kullanabilecek. TÜYAP’ta düzenlenen EKSPOMED 2012 kapsamında yürüme engelli kişiler için “Giyilebilir Robotik Ayağa Kaldırma/Yürütme Sistemi” adı verilen “Ekso” için tüm ziyaretçilere fuar süresince uygulamalı tanıtım çalışmaları gerçekleştiriliyor.”

KANSER TEDAVİSİNDE “HIFU”

Fuarla ilgili bilgilendirme açıklamalarında HIFU hakkında şu bilgiler veriliyor:
“Ameliyatsız tümör tedavi sistemi olan “HIFU” ise önümüzdeki 20 yılın yeni tümör tedavi sistemi olarak görülüyor. HIFU (High Intensity Focused Ultrasound) yüksek yoğunlukta odaklanmış ultrason dalgasını kullanarak patojenik dokuyu ısıtmak ve yok etmek için kullanılan çok hassas bir terapotik ultrason yöntemi. Tümöre terapotik veya ablatif bir ultrason enerjisi seviyesi uygulamadan önce, planlama ve hedefleme yapmak amacıyla eş zamanlı bir görüntüleme yöntemiyle tedavi uygulanacak bölgenin ve tümörün görüntülenmesi gerekiyor. Bu görüntüleme yöntemleri yaygın olarak USG ve MRI olarak biliniyor.

HIFU tekniğinde; ultrason dalgasının odaklanarak yoğunluğunun artması sağlanıyor. Bu yoğunluğu artan odaklanmış ultrason demeti, odak noktasında termal bir ısı artışı meydana getiriyor. 65ºC - 100ºC arası artan bu ısı dokuda ablasyona sebep oluyor. HIFU tekniği terapötik tümör tedavisinde minimum düzeyde toksik radyasyon yaydığı için odak noktasının uzağına termal etki azalıyor, böylece komşu dokulara minimum yan etki yapmış oluyor. HIFU tekniğinde ablasyon yapılacak tümörün hacimsel olarak taranması gerektiğinden bu taramayı eş zamanlı görüntülemek komşu dokulara yanlış hedefleme sonucu zarar vermemek için büyük önem taşıyor. MRI görüntüleme tekniğinde bir görüntü 6 saniyede alınabiliyor. Bu şekilde hem eş zamanlı görüntü elde edilemiyor hem de tedavi 3 - 4 saat gibi uzun bir süre alıyor. USG görüntüleme tekniğinde ise taranacak bölge ve tümör eş zamanlı gözlemlendiği için doktor tümörü tam olarak hedefleyebiliyor ve ablasyon yapabiliyor. Bu yöntem ile tedavi yaklaşık bir saat gibi çok daha kısa bir süre alıyor. HAIFU firmasının JC ve JC 200 modelleri USG görüntüleme tekniğini kullanarak çalışıyor.”

TÜYAP’ta bu yıl 19’uncusu açılan EKSPOMED 2012 (Uluslararası İstanbul Tıbbi Analiz, Teşhis, Tedavi, Koruma, Rehabilitasyon Ürün, Cihaz, Sistem, Teknoloji, Donanım ve Hastaneler Fuarı) ve 15’incisi açılan LABTEK 2012 (Uluslararası İstanbul Laboratuvar Teknoloji, Sistem ve Donanımları Fuarı) ile birlikte ikinci kez açılan EKSPOTERMAL (Termal, Doğal Sağlık, Rehabilitasyon Merkezleri, Sağlık Ürünleri, Donanımları ve Malzemeleri Fuarı) 12-15 Nisan 2012 tarih diliminde ziyaret edilebiliyor.
Web: www.ekspomedistanbul.com


www.sagliktagundem.com sitesinden 29.4.2024 01:21:45 tarihinde yazdırılmıştır.