Saç dökülmesine aşı desteği
Türkiye’de her 3 erkekten ve her 5 kadından 2’sinin sorunu olan saç dökülmesi için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin de onayladığı saç aşısı yöntemi uygulanmaya başladı.
13.8.2015 16:33:30

Genetik yatkınlık, tiroit hastalıkları, kronik rahatsızlıklar, demir eksikliği, yanlış beslenme ve kullanılan bazı ilaçlara bağlı olarak ortaya çıkabilen saç dökülmesinde etkili bir aşı Türkiye’de de kullanıma girdi.
Harward Üniversitesi Profesörü Alan Spiewack tarafından yara ve yanık onarımı için kullanılan aşı, daha sonra saç tedavileri için de kullanılmaya başlandı. ABD’de bu aşının, 3 bin 400 hastanede uygulandığı 110 bin hastanın tedavisinde kullanıldığı belirtildi.
FDA onayı olan aşı Sağlık Bakanlığı izni ile Türkiye’ye getirildi. Aşı hücreler arası bağlantıyı sağlayan ektraselüler matriksin özel bir formu. Bu materyal, kök hücrenin modelleme yöntemi ile yeniden taze doku üreterek iyileştirme özelliğini tetikliyor. En önemli özelliği ise tek seferlik bir uygulama olması. Saç kıran ve lupustan kaynaklanan dökülmelerde de etkili olduğu belirtiliyor.

AŞI İÇİN NE DEDİLER?

Esteworld Plastik Cerrahi Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Servet Terziler, “Saç ekimi konusunda sürekli yeni, etkin ve kalıcı tedaviler arıyoruz. Sonunda aradığımız formülü Amerika’da bulduk. Şimdi bu aşı Türkiye’de dökülme sorunu yaşayanlara çare olacak” dedi.
Medikal Estetik Uzmanı Dr. Mehmet Faruk Yavuz ise “Kadınlarda saç dökülmesi olağan bir durum olarak görülmüyor. Kadın hastaların az bölümü saç ekimine uygun olduğu için saç aşısı kadınlar için çok umut veren bir tedavi yöntemi” diye konuştu.
Saç aşısının ekim sırasında kullanıldığında 5 farklı önemli etkisinin olduğunu söyleyen Estetik Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Emirali Hamiloğlu ise şunları söyledi:
“Saç aşısı, donör bölgesinde çok ince saç teli olan hastaları saç ekimine hazırlamak, saç hastalığı varsa aşı ile onu iyileştirip ekilebilir hale getirmek, operasyon esnasında donör bölgede oluşan yarayı çok daha kısa sürede iyileştirmek, donör bölgede yeniden saç folikülü dolayısıyla yeniden saç telleri oluşumunu sağlamak, ekilen saçın başarısını ve kalitesini arttırmak için de kullanıyor.”


www.sagliktagundem.com sitesinden 6.5.2024 08:30:18 tarihinde yazdırılmıştır.