Risk grubundaki erişkine ücretsiz aşılama
Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında artık risk grubu erişkinlere ücretsiz aşılama yapılacak. Aşılamalar aile hekimleri, enfeksiyon hastalıkları başta olmak üzere tüm hastanelerde yürütülecek. Sibel Güneş
1.3.2017 17:09:24

ANKARA-Türkiye’de yaklaşık 15 milyon olduğu tahmin edilen riskli grupların aşılanmasının erişkinlerde ölüm oranını düşüreceğine dikkat çekildi. Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (EKMUD), 25-26 Şubat’ta Ankara’da “Erişkin Bağışıklama Akademisi” düzenledi.  Akademinin toplantısında önlenebilir hastalıklar açısından risk grubunda olan kişilere yönelik aşı uygulama şemalarının yürürlüğe girdiği duyuruldu.  Aşılamalar aile hekimleri, enfeksiyon hastalıkları başta olmak üzere tüm hastanelerde yürütülecek.  Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında artık risk grubu erişkinlere ücretsiz yapılmasına karar verildiği duyuruldu.

Akademiye Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Halk Sağlığı Uzmanları Derneği, Türk Geriatri Derneği, Türk Hematoloji Derneği, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği, Türk Toraks Derneği, Türkiye Aile Hekimleri Uzmanlık Derneği, Viral Hepatitle Savaşım Derneği ve Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu paydaş olarak katıldı.

ZATÜRRE VE GRİPTEN AŞIYLA KORUNMAK MÜMKÜN

Türkiye EKMUD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hürrem Bodur “Erişkinlerde enfeksiyonlara bağlı en önemli ölüm sebepleri arasında yer alan zatürre ve gripten aşıyla korunabilmek mümkündür” diyerek şöyle devam etti:

“Zatürre ve menenjit gibi ciddi hastalıkların en sık nedenini oluşturan ve hastaneye yatışı gerektiren “invaziv pnömokok hastalığı”nın görülme sıklığı binde bire kadar çıkmakta, özellikle 65 yaş üzerinde bu sıklık daha da artmaktadır. Her iki hastalık da 65 yaş üzeri erişkinler başta olmak üzere kronik kalp ve akciğer hastalıkları, diyabet ve bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıkları olan erişkinler gibi özel risk gruplarında daha sık görülmekte, daha ciddi seyretmekte ve ortaya çıkan komplikasyonlarla daha fazla ölüme yol açmaktadır. Aşılama sayesinde hastalığın görülme sıklığını, ciddiyetini ve ölümleri azaltmak mümkündür. “

AŞI REDDİ SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR

Halk Sağlığı Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Türkan Günay ise “Ülkemizin de içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi’nde 1998 yılından beri çocuk felci hastalığı görülmemektedir. Erişkin ve yaşlılık döneminde ise, aşılama ve aşı programları ile ilgili hazırlıklar ve ulaşılabilirlik çocukluk dönemi kadar yeterli değildir. Bilinmelidir ki, aşı ile toplumu koruyabilmemiz için sunulan bu hizmetin tüm paydaşlar tarafından kabul edilmesi gerekmektedir. Son yıllarda ülkemizde de gördüğümüz aşı reddi hem çocuklarımızı hem de yetişkinlerimizi ası ile korunabilir hastalıklar açısından risk altında bırakmaktadır “ diye konuştu.

AİLE HEKİMLERİ ÖNEMLİ ROL ÜSTLENECEK

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Gürsel Özer ise “Erişkin dönemde de tıpkı çocukluk döneminde olduğu gibi aşılar bireyleri hastalıklardan korur, ekonomik kazanımlar sağlar. Ancak bu başarıların sağlanabilmesi için plan, program, liderlik, uygulamada eşgüdüm ve süreklilik çok büyük önem taşımaktadır” dedi ve şöyle devam etti:

“Ülkemizde yaşam süresinin uzaması yaşlı nüfusun artmasına neden olmuştur. Böylece, gerek yaşlanmaya bağlı gerekse kronik hastalıklara bağlı olarak bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla beraber bulaşıcı hastalıklara karşı da duyarlılık artmaktadır. “

Türkiye EKMUD Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, “Transplantasyonlar, medikal cihaz uygulamaları ve kanserlerin tedavi edilebilir hastalıklar halini almasıyla bir yandan iyileşme oranı artarken bir yandan da bağışıklık sisteminin zayıflamasıyla bulaşıcı hastalıklara daha duyarlı özel hasta grupları ortaya çıkmaktadır. Günümüzde çeşitli nedenlerle dünyanın farklı yerlerine yapılan seyahatlerin ve göçlerin artış göstermesi seyahat aşılamasını da gündeme getirmiştir. İlaveten grip ve zatürre gibi solunum yolu hastalıklarına karşı yapılacak aşılar aynı zamanda gereksiz antibiyotik kullanımını da engelleyecektir.”

AŞILAR ERİŞKİNLERE ÜCRETSİZ YAPILACAK

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Hasan Irmak görüşlerini şöyle paylaştı:

“Yaşamın bütünlüğü ve yaşamın her döneminde sağlık hizmeti anlayışı ile sadece çocuklar için değil, bütün yaşam dönemlerini içine alacak şekilde ‘Yaşam Boyu Bağışıklama Programı’ uygulanmalıdır. Çocukluk döneminde başlayan aşılama hizmetlerinin kesintiye uğramadan erişkin ve yaşlılık döneminde de devam ettirilmesi önemlidir.  Bu bağlamda Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu aşı ile önlenebilir hastalıklar açısından risk grupları ve bu gruplara yönelik uygulanması gerekli aşı uygulama şemaları yürürlüğe konmuştur ve Genişletilmiş Bağışıklama Programı kapsamında artık risk grubu erişkinlere ücretsiz yapılmasına karar verilmiştir.”

 

 

 


www.sagliktagundem.com sitesinden 26.4.2024 20:36:18 tarihinde yazdırılmıştır.